Jak dobře pronajmout byt: Nastavujeme výši nájemného

Tomáš Brychta | rubrika: Seriál | 17. 8. 2017 | 3 komentáře
Když pronajímáte byt, je výše nájemného vlastně to nejdůležitější. Kvůli tomu do toho jdeme, ne? Jak ji ale nastavit správně? To znamená, aby nám byt nám neležel ladem, aby nám nájemník pokud možno vydržel a abychom nad výdělkem nesplakali.
Jak dobře pronajmout byt: Nastavujeme výši nájemného

První a základní pravidlo: pečlivě počítat. Výši nájmu nemůžeme stanovovat pouhým odhadem nebo na základě několika málo zkušeností s tím, kolik kde kdo ze známých platí. Vždycky by měla být podepřená průzkumem cen v okolí a poctivým výpočtem. Pokud jako majitel bytu nastavíte s vidinou vyššího zisku vyšší cenu, může vás konečný výsledek nepříjemně překvapit. Vyšší cena může zájemce odrazovat, klidně můžete na člověka, který bude ochotný vaše nájemné akceptovat, čekat i několik měsíců. Každý měsíc, kdy je byt prázdný, znamená ušlý zisk. A nejenže budete na nule, postupně se budete dostávat do ztráty, protože poplatky za služby budete platit sami.

Jaké je tedy ideální řešení? Nastavte cenu srovnatelnou s obdobnými byty v okolí. Ozve se vám víc zájemců a vy si z nich budete mít možnost vybrat toho spolehlivého.

Tomáš Brychta

Tomáš Brychta

Vystudoval obor finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Během studia pracoval jako obchodní zástupce v různých firmách, v posledním roce vysoké školy se stal spolumajitelem a jednatelem firmy TRIVIO, která obchoduje s módou a na webu uspěla s e-shopem Chlapská zásilka.cz. Na sklonku roku 2014 spoluzakládá společnost UlovDomov.cz.

Co výši nájmu ovlivňuje?

Konkurence

Při cenotvorbě je základ porovnat se s aktuální nabídkou v okolí. Dostatečně poslouží inzertní portály, kde si můžete snadno ověřit průměrnou cenu podobného bytu v podobné nebo stejné lokalitě. Výhradně pronájmům se věnuje například UlovDomov.cz (který u každého inzerátu uvádí medián ceny v dané městské části), širokou nabídku bydlení nabízí také Sreality.cz. Při srovnávání ale nezapomeňte na důležité faktory, které cenu bytu také ovlivňují a kvůli kterým je nutné brát každou nabídku individuálně.

Tip!

Když lidé zvažují stěhování, vždycky počítají s celkovými náklady na byt, zajímá je celková suma – nájem plus platby za energie + poplatky za služby. Pokud jste investovali do zateplení bytu a snížili tak i provozní náklady, můžete si dovolit nastavit cenu nájmu vyšší, právě kvůli nižším nákladům za služby.

Faktory, které ovlivňují cenu bytu

  • lokalita
  • dispozice bytu a jeho velikost v m²
  • jeho stav – potřeba rekonstrukce
  • poschodí, přítomnost výtahu
  • sklep, balkon, zahrada
  • parkovací místo, garáž
  • zateplení bytu a jeho vybavení

Tip!

Pokud máte větší byt ve větším městě, můžete pronajímat jednotlivé pokoje, nejčastěji studentům. Dohromady pak z celého bytu získáte větší nájem, než je v okolí zvykem. Má to ale svá úskalí – studenti hledají bydlení spíše krátkodobě, v bytech se často střídají a nevytvářejí si k nim žádný vztah. Kromě vyššího rizika škod a většího opotřebení vás také čeká víc starosti s častějším hledáním nových nájemníků.

Cílová skupina

Máte představu, kdo přesně by měl být váš nájemník? Podle lokality a velikosti bytu si dopředu ujasněte, na jakou cílovou skupinu budete mířit a přizpůsobte tomu i vybavení bytu. Ať jde o studenty, manažery nebo o mladé rodiny, každá skupina má specifické požadavky na byt, na lokalitu i na výši nájmu, kterou je ochotna platit. Pokud dobře definujete, koho hledáte a koho v dané lokalitě můžete zaujmout, můžete se zaměřit na jeho požadavky a vkus – a to vždycky vede k oboustranné spokojenosti.

Období

Důležitý faktor, který hraje v nájemním bydlením roli, je i období, kdy svůj byt pronajímáte. Ve větších městech je nejvyšší poptávka po bytech zpravidla na konci srpna, a protože v tomto období poptávka nabídku výrazně převyšujete, můžete si dovolit cenu nájmu mírně navýšit.

Nechytračte s nízkým nájmem

Pokud se jako majitel rozhodnete lákat nájemníky na nízký nájem, který později zvýšíte, dejte si radši pořádný pozor. Zvyšování nájmů má svoje pravidla a zákonná omezení. V první řadě je to možné pouze do tržní výše obvyklé v dané oblasti, a to o dvacet procent za tři roky. Tomu se dá samozřejmě čelit tím, že s nájemníkem uzavřete smlouvu jenom na rok a pro další rok nabídnete stejnou smlouvu, jen s vyšším nájemným. I tak to ale s nejvyšší pravděpodobností naruší vaše vztahy nájemníkem, který možná nebude příliš váhat a sbalí kufry. Pro vás to ve výsledku může znamenat několik ušlých nájmů, než najdete nového nájemníka.

Tip!

Jak přiměřeně navýšit cenu? Investujte do rekonstrukce bytu a moderního vybavení, za které si spousta nájemníků rádo připlatí.

Vysoká cena seriózní zájemce nezaručí

Někteří majitelé bytu uvažují zase jiným způsobem. Když cenu přestřelím, zůstanou mi jen seriózní a solventní zájemci, u kterých se nemusím bát dluhů na nájemném. Jenomže to tak ve skutečnosti vůbec není. Vyšší cena serióznost nájemníka nezaručuje. Navíc je vysoce pravděpodobné, že se vám nájemník brzy odstěhuje do srovnatelného bytu. Ten váš zůstane prázdný a vy zbudete znovu ztrácet čas a peníze hledáním jeho nových obyvatel.

Vaším cílem by zkrátka mělo mít nájemníka, pro kterého je vaše cena férová a který bude pravidelně a dlouho platit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services