Povinné ručení. Pár dobrých rad, když chcete měnit pojišťovnu

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 20. 8. 2018 | 3 komentáře
Nejste spokojeni se stávající pojišťovnou a rádi byste za lepším? Poradíme, kdy lze smlouvu bez problémů vypovědět a na co dát pozor.
Povinné ručení. Pár dobrých rad, když chcete měnit pojišťovnu

Povinné ručení si musí sjednat každý vlastník motorového vozidla. Pojistka kryje škody na zdraví nebo majetku, které řidič na silnici způsobí druhým. Kdo povinné ručení nemá, měl by počítat s pokutou od policie. Sankci pět až čtyřicet tisíc korun může uložit také Česká kancelář pojistitelů.

Ačkoli je tedy povinné ručení jedním z nejobvyklejších typů pojištění, panuje kolem něj celá řada omylů a nejasností. Třeba ohledně toho, kdy lze odejít za lepší cenou nebo jak postupovat, když auto prodáváte. Pro všechny, kteří chtějí změnit pojišťovnu nebo potřebují povinné ručení ukončit úplně, jsme nachystali několik užitečných rad.

1. Na konci pojistného období

Standardně lze smlouvu o povinném ručení vypovědět na konci pojistného období, které nejčastěji trvá jeden rok. Údaj o konci pojistného období (často se označuje také jako výročí smlouvy) najdete v zelené kartě. Termín si dobře pohlídejte: žádost o výpověď smlouvy musí pojišťovna obdržet nejpozději šest týdnů předtím, než pojistné období skončí. Když lhůtu promeškáte, pojišťovna smlouvu automaticky prodlouží.

Povinné ručení se většinou vypovídá písemně. Krom jména a vlastních identifikačních údajů nezapomeňte do žádosti uvést také číslo pojistné smlouvy nebo alespoň název pojištění, které chcete vypovědět. Kontaktní údaje tuzemských pojišťoven najdete zde. Bez papíru se obejdou klienti pojišťoven ČSOB a Direct, které umožňují podání výpovědi skrze online formulář.

Propojeno!

Podobně jako smlouvu o povinném ručení, ani smlouvou s operátorem nejde vypovědět úplně snadno. Před časem jsme vám proto radili, kdy od operátora odejít a jak se vyhnout sankci za předčasné ukončení smlouvy.

Jak se rozloučit s operátorem? Pár dobrých rad

2. Vale po dvou měsících

Výhodu má ten, kdo si pojištění auta sjednal teprve nedávno. Podle občanského zákoníku jde totiž od smlouvy s pojišťovnou odstoupit ještě dva měsíce po jejím uzavření. Jakmile výpověď podáte (písemně nebo online) začne běžet osmidenní lhůta. Na jejím konci pojistka zanikne. Ze smlouvy s pojišťovnou ovšem nevyklouznete zadarmo: zaplatíte poměrnou část pojistného za období, kdy jste pojistku využívali.

3. Zdražuje se? Můžete jít

Odejít ke konkurenci můžete i v momentě, kdy stávající pojišťovna mění výši pojistného. Typicky: když vám povinné ručení podraží. I tady je ale potřeba hlídat určitou lhůtu. Výpověď lze podat nejpozději do jednoho měsíce od data, kdy jste informace o nové ceně obdrželi. Výjimkou jsou případy, kdy pojišťovna zvedne cenu povinného ručení kvůli aplikaci malusu za bourání.

4. Pojistná událost

Další z důvodů, kdy lze pojistku bez problémů ukončit, je pojistná událost. Jednoduše řečeno: bouračka. Lhůta pro výpověď smlouvy v tomto případě dělá tři měsíce od chvíle, kdy jste pojistnou událost oznámili. Žádost se opět podává písemně, u ČSOB pojišťovny nebo Direct pojišťovny online. Povinné ručení přestane platit do měsíce od doručení výpovědi. Pokud jste pojistné platili dopředu, pojišťovna vám zbývající peníze vrátí. Do výpovědi proto můžete rovnou uvést číslo účtu, na který chcete přeplatek pojistného vrátit.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Naše srovnání vám usnadní výběr toho pravého povinného ručení i havarijka:

5. Prodej, krádež nebo vyřazení musíte pojišťovně nahlásit

Pojišťovna vás musí bez okolků pustit, pokud auto prodáváte nebo vyřazujete z provozu. Vždy je ale potřeba pojišťovnu o změně vlastníka informovat a požádat o ukončení pojistné smlouvy. „Motoristé se často mylně domnívají, že k zániku povinného ručení dochází změnou vlastníka při prodeji vozidla. Podle platné právní úpravy ale k zániku dochází až v okamžiku, kdy se změna vlastnictví oznámí pojišťovně,“ vysvětluje Česká kancelář pojistitelů.

V praxi byste měli pojišťovně doložit kupní smlouvu nebo písemné prohlášení nového majitele auta. Řada pojišťoven vyžaduje také kopii velkého technického průkazu s vyznačenou změnou vlastníka. Kopii techničáku ale bude potřeba i v momentě, kdy auto stahujete z provozu – v průkazu musí být zaznamenané vyřazení z evidence vozidel. Jestliže vám auto ukradli, měli byste dodat policejní protokol o odcizení.

Pojistka končí, jakmile pojišťovna obdrží vaši žádost o ukončení. Případný přeplatek na pojistném pojišťovna vrátí na účet, jehož číslo vyznačíte do žádosti.

6. Neplatit se nevyplatí

Někteří řidiči se mylně domnívají, že jim pojišťovna smlouvu zruší, jakmile přestanou povinné ručení platit. Neplatič nejdřív dostane několik výzev k doplacení dlužné částky, smlouva ale poběží dál. Až poté obdrží upomínku, ve které mu pojišťovna sdělí, že pokud do určité lhůty – obvykle do jednoho měsíce – pojistné neuhradí, smlouva zanikne. Pojišťovna ovšem bude vyžadovat doplacení dlužné částky a navrch ještě připočte penále.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

22. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

Také na cesty po Evropě by od příštího roku měla nově stačit zelená karta jen v elektronické podobě, například uložená v mobilním telefonu. 

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services