Neschopnost platit účty za bydlení se dá v Česku pojistit

Eva Sovová | rubrika: Recenze | 16. 3. 2009
Neschopnost platit účty za bydlení se dá v Česku pojistit
Ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc přináší vždy propad příjmů a často i potíže s placením výdajů za byt. Česká pojišťovna Zdraví proto začala nabízet pojištění složenek za byt. Pojistná novinka dostala čtyři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Česká pojišťovna Zdraví, dceřiná společnost České pojišťovny, přišla s produktem, který má pomoci lidem, kteří onemocní na delší dobu, nebo přijdou o práci. Jde o pojistku pravidelných výdajů domácnosti neboli pojištění složenek. Produkt je určen lidem v produktivním věku od 18 do 60 let. Pomůže jim snadněji se přizpůsobit nové životní situaci.

Pojistka chrání pro případ, že pojištěný přijde o práci kvůli nadbytečnosti. Třeba proto, že se jeho zaměstnavatel dostane do ekonomických potíží a musí buď ukončit, nebo omezit svou činnost. Chrání i v případě, že zaměstnanec nebude moci vykonávat nynější práci, protože by ohrožovala jeho podlomené zdraví a firma mu do patnácti dnů nebude schopna nabídnout jinou vhodnější pracovní pozici.

Pojistku mohou uzavřít i živnostníci. Těm pojišťovna vyplatí peníze na úhradu pravidelných měsíčních plateb na bydlení za podmínky, že se jejich živnost dostane do úpadku nebo jim dlouhodobá nemoc znemožní pokračovat v podnikání.

Sjednat se dají tři měsíční pojistné limity plnění – ve výši 5 tisíc, 10 tisíc a 15 tisíc korun. Vybrat je ale potřeba takový limit, který nejvíce odpovídá skutečným měsíčním nákladům na bydlení – tedy měsíčním platbám za nájem nebo do fondu oprav u bytu v osobním a družstevním vlastnictví, výdajům za elektřinu, vodu, plyn, svoz odpadu, telefon, internetové připojení a další služby spojené s bytem. Pojistka pokrývá i výdaje za vzdělání a školské služby a poplatky za studium na vysoké škole. Pokud pojistná událost nastane a pojištěný přijde o pravidelné příjmy, musí pojišťovně doložit, kolik ho bydlení a další pojištěné platby v posledních třech měsících stály. Pojišťovna pak výdaje na bydlení hradí po dobu půl roku.

Pojistná událost, tedy ztráta práce či nemoc, se musí pojišťovně nahlásit písemně nebo telefonicky nejpozději do 60 dnů. K hlášení je potřeba přiložit kromě výdajů souvisejících s bydlením i další doklady. Jestliže je důvodem pojistné události ztráta práce, dokládá se potvrzení z úřadu práce, že si pojištěný hledá aktivně práci. V případě dlouhodobé nemoci se dokládá neschopenka. Pojišťovně postačí poslat kopie dokladů, a to buď poštou nebo e-mailem. Formuláře k nahlášení pojistné události jsou zatím jen na pobočkách pojišťovny, v elektronické podobě mají být podle vyjádření mluvčího pojišťovny Václava Bálka brzy ke stažení na webu www.zdravi.cz.

Cena pojistky se liší podle toho, zda se klient rozhodne pojistit jen pro případ, že přijde o práci a ztratí tak pravidelné příjmy nebo i pro případ, že o příjmy přijde kvůli dlouhodobé nemoci. Kdo se rozhodne zvolit oba důvody, které mohou připravit domácnost o schopnost splácet pravidelné měsíční platby za bydlení, zaplatí na pojistném měsíčně částku, která je součtem cen za obě pojistná rizika.

Při ztrátě příjmu z důvodu výpovědi nebo úpadku pojišťovna nerozlišuje věk, ani pohlaví a cena pojistky závisí jen na zvoleném limitu pojistné ochrany. Při volbě pětitisícového limitu přijde pojistka měsíčně na 66 korun, u limitu ve výši 10 tisíc korun stojí dvojnásobek, tedy 132 korun měsíčně a u 15tisícového limitu trojnásobek, což je měsíčně 198 korun.

Je-li příčinou ztráty příjmu dlouhodobá pracovní neschopnost, přihlíží se k věku klienta i k tomu, zda jde o muže nebo ženu. Při volbě pětitisícového limitu zaplatí například 35letý muž měsíčně 100 korun a stejně stará žena 112 korun, 45letého muže přijde pojištění pravidelných výdajů na bydlení při pracovní neschopnosti na 124 korun měsíčně a stejně starou ženu na 128 korun. Muž ve věku 55 let je již rizikovější než žena a měsíčně platí 160 korun, zatímco žena ve věku 55 let platí 152 korun měsíčně. Při volbě 10tisícového a 15tisícového limitu se pojistné oproti nejnižší sazbě zdvojnásobuje a ztrojnásobuje.

Jestliže se například rozhodne pojistit 35letý živitel rodiny pro případ, že dostane výpověď nebo onemocní a ztratí zdroj obživy, zaplatí za pojistku složenek při volbě 5tisícového limitu měsíčně celkem 166 korun (66 plus 100 = 166 korun). U desetitisícového limitu ho přijde pojistka měsíčně na 332 korun a při patnáctitisícovém limitu zaplatí měsíčně celkem 498 korun. Pro muže ve věku 55 let je pojistka dražší, jednotlivé limity plnění přijdou měsíčně na 226, 452 a 678 korun.

Pojištění se vyplatí především těm, kdo se bojí, že kvůli nynější recesi přijdou o práci a pravidelné měsíční příjmy. Kdyby si pojištění platil po dobu příštích dvou let, než se výkon české ekonomiky zase zvýší, zaplatil by za nejnižší pojistné krytí celkem 1584 korun. Kdyby v té době přišel o práci, pojišťovna za něj v prvním půlroce nezaměstnanosti uhradí složenky celkem za 30 tisíc korun. Od sedmého měsíce si bude muset pojištěnec pomoci sám.

Pojišťovna nepojistí ale každého dospělého. Nový pojistný produkt si nemohou sjednat například lidé bez pravidelného příjmu, živnostníci, kteří přerušili své podnikání, těhotné ženy ani lidé trpící vážnými a nepojistitelnými nemocemi jako je třeba rakovina, AIDS nebo závislost na drogách. Pojistit se nemohou také lidé, kteří jsou v novém zaměstnání ve zkušební době nebo již dostali výpověď. A stejně tak odmítne pojišťovna i toho, kdo má pracovní poměr sjednaný na dobu určitou, nebo v předchozích dvanácti měsících přerušil i třeba jen na krátký čas svou živnost či jinou výdělečnou činnost.

Jak se jistíte proti neschopnosti platit pravidelné výdaje za bydlení? Podělte se o zkušenost.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Třicet způsobů jak se nejen v nynější krizi zbavit stresu

9. 3. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Třicet způsobů jak se nejen v nynější krizi zbavit stresu

Obstát v pracovním i životním tempu a nepodlehnout stresu není snadné. Zvlášť, když se na Čechy z různých stran valí zprávy o krizi. Najít třicet způsobů, jak bojovat s negativním stresem,... celý článek

O jaké sociální dávky se dá žádat při ztrátě zaměstnání

5. 3. 2009 | Eva Sovová | 24 komentářů

O jaké sociální dávky se dá žádat při ztrátě zaměstnání

Krize připravila v Česku o práci již desítky tisíc lidí. Ztráta zaměstnání ohrožuje i další zaměstnance. Přinášíme přehled, o jaké sociální dávky je možné při ztrátě pracovního místa... celý článek

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Mobbing: šikana na pracovišti, která se v Česku rozmáhá

15. 1. 2008 | Eva Sovová | 308 komentářů

Mobbing: šikana na pracovišti, která se v Česku rozmáhá

Skrytý teror na pracovišti, tzv. mobbing, zažívá v Česku každý šestý zaměstnanec. Řada z nich kvůli němu práci ztrácí a často končí u psychiatra. Dlouhodobá šikana na pracovišti přitom... celý článek

Partners Financial Services