O jaké sociální dávky se dá žádat při ztrátě zaměstnání

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 5. 3. 2009 | 24 komentářů
O jaké sociální dávky se dá žádat při ztrátě zaměstnání
Krize připravila v Česku o práci již desítky tisíc lidí. Ztráta zaměstnání ohrožuje i další zaměstnance. Přinášíme přehled, o jaké sociální dávky je možné při ztrátě pracovního místa požádat, aby propad příjmů v domácnosti nebyl tak citelný.

Nový systém sociálních dávek a podpory v nezaměstnanosti se snaží motivovat lidi, kteří přijdou o práci, aby si začali hledat novou. Jejich první kroky by proto měly vést na úřad práce, a to na příslušnou pobočku podle místa trvalého pobytu. Zde každému registrovanému uchazeči o práci pomohou s hledáním nové pracovní příležitosti. Pracovní úřad očekává, že si lidé začnou hledat práci také sami. Řada aktuálních nabídek se dá najít po internetu. Kdo nemá doma počítač s internetovým připojením, může využít počítače přímo na úřadech práce.

Jak se změnila podpora v nezaměstnanosti

Dobav roce 2008v roce 2009
1. měsíc7 2659 444
2. měsíc7 2659 444
3. měsíc7 2657 265
4. měsíc6 5397 265
5. měsíc6 5396 539
6. měsíc6 5390
zdroj: Průvodce sociálním systémem v roce 2009, MPSV

Nárok na podporu v nezaměstnanosti nevzniká automaticky. Je potřeba o ni požádat a splňovat přitom několik kritérií. Na podporu například nemá nárok ten, kdo v předchozích šesti měsících přišel o práci, protože hrubě porušoval pracovní povinnosti. Podporu nezískají ani lidé, kteří ke dni, kdy jim má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, již pobírají starobní nebo plně invalidní důchod. A podporu v nezaměstnanosti nedostane ani ten, kdo nebyl v posledních třech letech alespoň 12 měsíců důchodově pojištěný, čili nepracoval, nepodnikal nebo si státní důchodové pojištění neplatil dobrovolně.

Pokud nárok na podporu vznikne, výše podpory se vypočte z průměrného čistého měsíčního příjmu, který uchazeč pobíral v zaměstnání, o které přišel. Nejvýše se letos dá na podpoře získat 13 307 korun měsíčně.

Lidem do 50 let může úřad práce peníze vyplácet nejvýše 5 měsíců, nezaměstnaným ve věku 50 až 55 let po dobu 8 měsíců a starším nad 55 let nejdéle 11 měsíců. Od ledna platí nová zásada: čím je podpora kratší, tím je výhodnější. První dva měsíce podpůrčí doby dostává nezaměstnaný 65 procent z dřívějšího průměrného čistého platu. Další dva měsíce pobírá polovinu a po zbývající dobu 45 procent z předchozího příjmu. To má motivovat k aktivnímu hledání místa.

V případě, že ztráta práce a propad příjmů dožene rodinu na určitou hranici životního minima, může získat od státu další dávky státní sociální podpory. O ty je potřeba požádat na kontaktním místě státní sociální podpory, jež spadá pod místně příslušný Úřad práce (Seznam kontaktních míst: zde. Tiskopisy, které je potřeba vyplnit, jsou k dispozici na internetových stránkách).

Získat se dají celkem tři druhy dávek sociální podpory:

  1. sociální příplatek (opakovaná dávka k pokrytí nákladů spojených se zabezpečením potřeb nezaopatřených dětí)
  2. příspěvek na pokrytí nákladů na bydlení
  3. přídavek na dítě (opakovaná dávka k pokrytí nákladů spojených s výchovou a výživou nezaopatřených dětí)

Jestliže příjem rodiny za předchozí kalendářní čtvrtletí nepřesáhne dvojnásobek životního minima, vznikne nárok na sociální příplatek na nezaopatřené děti. Kdo si podá žádost o tuto sociální dávku letos v dubnu, tedy ve 2. čtvrtletí roku, musí doložit své příjmy za leden, únor a březen. Jakou částku rodina na děti od státu dostane, je vždy individuální. Zohledňují se i další rodinné situace, jako je třeba dlouhodobá nemoc dítěte, jeho postižení nebo to, zda o dítě pečuje osamělý rodič. Vyšší sociální příplatek mohou třeba získat také rodiny, jejichž potomek řádně studuje na střední nebo vysoké škole. Vše je ale potřeba doložit a doklady připojit k žádosti.

Při jakých příjmech vznikne nárok na sociální příplatek v úplné rodině s dětmi

Úplná rodina (oba rodiče)Hranice čistého příjmu rodiny
(nesmí překročit dvojnásobek životního minima rodiny)
S jedním dítětem do 6 letdo 14 160 Kč
Se dvěma dětmi (5 a 8 let)do 18 080 Kč
Se třemi dětmi (5, 8 a 12 let)do 22 000 Kč
Se čtyřmi dětmi (5, 8, 12 a 16 let)do 26 500 Kč
zdroj: MPSV

Příspěvek na pokrytí nákladů na bydlení může získat rodina žijící v nájemním či družstevním bytě, ale i ve vlastním bytě či domě. Žádost musí podat vlastník bytu nebo člen rodiny, na kterého je napsaná nájemní smlouva. Doložit ale musí příjmy všech, kteří jsou v bytě přihlášeni k trvalému pobytu. Dále se dokládají výdaje za bydlení, tedy nájemné a srovnatelné náklady u vlastní nemovitosti, a dále výdaje za elektřinu, plyn, vodu, teplo či odvoz odpadu.

Pokud se prokáže, že výdaje na bydlení jsou vyšší než 30 procent celkových rodinných příjmů (v Praze 35 procent příjmů), má rodina nárok na pomoc státu. Při posouzení jak vysoký příspěvek na bydlení rodina dostane, se vychází ze zákonem stanovených průměrných nákladů na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. Pokud jsou skutečné náklady na bydlení nižší než normativ, dostane rodina příspěvek jen do výše těchto skutečných nákladů.

U přídavků na děti rozhodují příjmy rodiny za předchozí kalendářní rok. To znamená, že rodina, která měla před rokem vyšší příjmy než 2,4násobek životního minima a na přídavky letos nemá nárok, je nezíská ani v situaci, kdy letos přijde o práci živitel rodiny nebo třeba oba manželé. Podat si žádost o přídavky na děti je v takovém případě nyní zbytečné, žádost je potřeba odložit až na příští rok. Přídavky jsou od roku 2008 odstupňované ve třech výších podle věku dítěte. Na dítě do 6 let činí měsíční dávka 500 korun, od 6 do 15 let 610 korun a od 15 do 26 let 700 korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2009 16:48, Mirek Cerny

Ja bych se rad zeptal, jak uspesne ziskat davky tak, aby slusny clovek, ktery diky krizi prisel o praci, neztratil posledni zbytky dustojnosti. Co se da poradit cloveku z tohoto clanku: http://zrcadlo.blogspot.com/2009/05/morytaty-nezamestnaneho.html

+80
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2013 12:59, Katka

Pochopila si to dobře! Stát není dojná kráva ... Pokud pět let, přispíváš v okolních státech, tak nemůžeš čekat, že se o tebe teď někdo postará. Dobré je, pokud jedeš za prací do zahraničí a plánuješ návrat, platit si sama sociální pojištění.

Zobrazit celé vlákno

-41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

2. 1. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

Přestože hrubé nominální mzdy rostly v roce 2008 o 9,1 procenta, kupní síla vzrostla od ledna do června jen o 1,9 procenta. Prohlubují se rozdíly v příjmech mezi jednotlivými kraji... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů

12. 11. 2008 | Eva Sovová | 14 komentářů

Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů

Chudobou trpí v Česku přes 280 tisíc lidí. Potíže vyjít s příjmy má každý měsíc zhruba 7,5 procenta českých rodin. Největší zátěží domácností jsou výdaje na bydlení, splácení hypoték... celý článek

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

15. 8. 2008 | Eva Sovová | 23 komentářů

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

Čtvrtina lidí v Česku nešetří. Pětina utrácí, dokud to jde, a neplánuje rodinné výdaje. Toto chování se nemění již přes deset let. Se splácením jsou v Česku potíže u jednoho až dvou... celý článek

Partners Financial Services