Bydlíte v nájmu? Nepodceňujte pojištění domácnosti, mohli byste litovat

PR článek | rubrika: FINEXPO | 16. 5. 2022
I když bydlíte „jen“ v pronajatém bytě nebo domě, měli byste svůj majetek chránit pojištěním domácnosti. Proč? Důvodů je hned několik a případů, kdy byste mohli litovat také. Podívejte se, o jaké jde, a věřte nám – podle statistik se nejedná o výjimečné situace, ale běžnou realitu života podnájemníků.
Bydlíte v nájmu? Nepodceňujte pojištění domácnosti, mohli byste litovat

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Co je vlastně pojištění domácnosti?

Spousta lidí si myslí, že pojištění domácnosti je určené pouze pro majitele nemovitostí, takže pokud bydlíte v nájmu, není důvod si tuhle pojistku sjednávat. Chyba lávky. Pojištění domácnosti se totiž vztahuje na váš hmotný majetek, tedy na všechno, co byste mohli z bytu nebo domu vzít a odstěhovat. Jedná se například o:

  • spotřebiče
  • elektroniku
  • nábytek
  • obrazy
  • šperky a cennosti
  • sportovní vybavení
  • věci osobní potřeby

A tohle všechno s sebou přece máte i v nájmu nebo podnájmu, tak proč svůj majetek nechránit?

Pojištění nemovitosti se pak vztahuje na všechny pevné stavební součásti jako je střecha, zdi, stropy, podlahy atd. Tuto pojistku by tedy měl mít sjednanou každý majitel bytu nebo domu, tedy ve vašem případě pronajímatel.

Proč mít pojištění domácnosti v nájmu

Pro pojištění bytu v nájmu je hned několik dobrých důvodů. Pokud bydlíte ve velkém či větším městě, musíte počítat s rizikem vloupání a krádeže do domácnosti. Nejčastější pojistnou události napříč domácnostmi je pak vodovodní škoda, ať už způsobená vámi, nebo sousedem. A málo není ani případů požárů, u kterých se nejedná o žádné drobnosti, ale většinou o „totálku“ nebo škodu většího rozsahu.

Pokud k některé z výše uvedených škod, nebo nějaké jiné, dojde, pronajímatel bytu bude řešit pouze náhradu škody na své nemovitosti. Náhradu svého hmotného majetku ovšem budete muset řešit z vlastních úspor – nebo právě z pojištění domácnosti, které byste měli mít sjednané.

Nezapomeňte ani na pojištění odpovědnosti

Doslova pár korun stojí pojištění odpovědnosti, které vám ale může pomoci ušetřit i statisíce. Jedná se o pojistku vztahující se na škodu, kterou nechtěně způsobíte třetí osobě, a to na zdraví či majetku. Záchranné lano vám hodí ve chvílích, kdy vaše pračka například vytopí sousedův byt a vy byste museli platit škodu jak na nemovitosti, tak na sousedově majetku. Skvělé na ní je, že se vztahuje na nechtěnou škodu způsobenou i mimo byt (v hotelu, obchodě atd.) i na všechny členy domácnosti, a to včetně těch čtyřnohých.

Co ovlivňuje cenu pojištění bytu v nájmu

Cena pojištění domácnosti pro nájemníky se odvíjí podle:

  • Místa bydliště (město je rizikovější než vesnice).
  • Výše pojistných limitů. Ty si můžete v pojistce sami určit podle reálné hodnoty vašeho majetku. Při jejím stanovování se ale nesnažte ušetřit a limity „nepodsazujte”. Vystavili byste se riziku podpojištění domácnosti, což v praxi znamená, že pokud by došlo k pojistné události, dostali byste od pojišťovny míň peněz.
  • Frekvence platby pojistného (při roční platbě ušetříte).
  • Výše spoluúčasti. Spoluúčast určuje výši částky, kterou se budete v případě škody podílet na její úhradě. Tzn. čím vyšší spoluúčast, tím nižší pojistné. 

Kolik stojí a kde si sjednat pojištění bytu a domácnosti

Přesnou cenu pojištění domácnosti a rychlé a snadné sjednání zvládnete přes online kalkulačku. Stačí do ní zadat základní údaje a během pár kliknutí myší uvidíte přehledně srovnané nabídky hned od několika pojišťoven. Ty si můžete podle svých představ upravit a tako online cestou sjednat. Smlouva a všechny dokumenty vám během chvíle přijdou do e-mailu a pojistka začíná platit, jakmile zaplatíte pojistné.

Myslete tedy na bezpečí svého domova i v nájmu. Pomůže vám ušetřit. A to nejen peníze, ale i starosti.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services