Ordinace: slušné pojištění pro lékaře

Eva Sovová | rubrika: Recenze | 10. 7. 2008
Ordinace: slušné pojištění pro lékaře
Nová pojistka Ordinace od Kooperativy je specialitou určenou pro lékaře, lékárníky a veterináře. Pojistí ambulanci, odpovědnost i riziko, že lékař na čas přestane vykonávat svou činnost. V našem hodnocení dostal nový produkt čtyři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

V červnu přišla pojišťovna Kooperativana pojistný trh s novým pojistným produktem nazvaným Ordinace. Jde o pojistný balíček, který pojišťovna vytvořila podle průzkumu pojistných potřeb privátních ordinací.

„O novém pojištění od Kooperativy zatím informace nemáme. Obecně ale lze říct, že pojištění ordinace praktického lékaře včetně jejího vybavení je čím dál větší nutností. Přístrojové vybavení je často velmi drahé. Rizikem je i to, když praktický lékař musí ordinaci zavřít například pro nemoc. Proto obvodní lékaři začínají pojištění vyhledávat. Pojišťují se individuálně podle svých potřeb a třeba i podle toho, zda mají ordinaci v pronajatém prostoru nebo ve vlastní nemovitosti,“ říká lékařka Irena Kudrnovská, mluvčí Sdružení privátních lékařů.

Novinka zajišťuje komplexní pojistnou ochranu movitého i nemovitého majetku, pojištěnípro případ přerušení provozu a pojištění odpovědnosti. Klient-lékař si výši pojistného plnění určuje sám.

Cena balíčku se pohybuje od 5 tisíc až po 90 tisíc korun za rok. Výše pojistného závisí na hodnotě pojištěného majetku a volbě spoluúčasti. Dále i na tom, jaké limity plnění si lékař zvolí pro případ, že bude muset ordinaci na čas zavřít nebo svou činností způsobí někomu škodu. Jestliže lékař pracuje v pronajatém prostoru, v balíčku si pojišťuje pouze stavební úpravy, které v ordinaci nechal udělat, aby svou privátní praxi mohl provozovat. Jinak si pojišťuje nemovitost.

Například za 5 tisíc korun má lékařpojištěno zařízení a úpravy ordinace do výše čtvrt milionu korun. Pro případ, že ordinaci zavře a přestane vydělávat, mu pojišťovna začne od 29. dne po přerušení vyplácet denně 500 korun (zvolená časová spoluúčast 28 dní). Pokud lékař pacientům způsobí škodu nebo vznikne škoda na věcech jeho zaměstnanců či dalších užívaných věcech v ordinaci, z pojištění odpovědnosti uhradí pojišťovna škodu až do výše jednoho milionu korun.

Nejvýše se může privátní zdravotnické zařízení pojistit za 90 tisíc korun. Za tuto částku je pojištěna nemovitost, v níž je ordinace, na 15 milionů korun, věci movité do výše 5 milionů a limit pojištění odpovědnosti za škodu je 20 milionů korun. V případě, že by zdravotnické zařízení muselo přerušit soukromou praxi, pojišťovna by za jeden den přerušeného provozu vyplácela 5 000 korun (při časové spoluúčasti 14 dní).

Předností pojistky je, že se dá jednoduše sjednat po telefonu na bezplatné lince 800 107 107. Zástupce pojišťovny ordinaci navštívit vůbec nemusí. Při telefonickém sjednání pojistky musí lékař uvést identifikační údaje – jméno, adresu, druh péče, kterou poskytuje a dále údaje o hodnotě pojišťované nemovitosti a movitého majetku. Musí se rovněž rozhodnout, jaké zvolí limity odpovědnosti.

Po telefonickém sjednání doručí pojišťovna smlouvu včetně pojistných podmínek zhruba do hodiny prostřednictvím emailu. Lékař si může vše znovu pročíst a zvážit, zda chce některé limity pojistky ještě změnit. Smlouva vejde v platnost až v okamžiku, kdy lékař roční pojistné zaplatí.

Pokud se odehraje pojistná událost, řeší se vše standardním způsobem. Nejlépe zavoláním a nahlášením škody na bezplatnou linku Kooperativy 800 105 105 nebo emailem na info@koop.cz. Někdy je třeba pojišťovně doručit i potřebné doklady. Například při přerušení provozu z důvodu dlouhodobé nemoci pojišťovnapožaduje předložit potvrzení od ošetřujícího lékaře. Rovněž výluky z pojistky jsou řešeny standardně. Pojistné pojišťovna nehradí v případě války a při jaderném výbuchu.

Na webových stránkách prezentuje pojišťovna Kooperativa nový produkt přehledně a srozumitelně. Od srpna 2008 chystá sjednávat tuto pojistku prostřednictvím internetu. V online verzi si bude lékař vybírat z nabízených možností a kliknutím se rozhodne pro variantu, která mu bude nejvíce vyhovovat.

Produkt, který je určen lékařům, veterinářům a lékárníkům, si zatím sjednalo několik desítek klientů, přičemž nejčastěji volili roční pojistné kolem 15 tisíc korun .

Jaké máte zkušenosti s chováním pojišťoven vůči podnikatelům? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

23. 6. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

Výdělek odborných lékařů se řídí počtem a hodnotou vyšetření a zákroků, které na pacientech provedou. Zdaleka to ale neznamená, že čím více výkonů, tím více peněz.

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Když je očkování lepší než pojištění

14. 4. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Když je očkování lepší než pojištění

Z exotické zahraniční dovolené se dá snadno přivézt vážná choroba. Preventivní očkování se podceňuje, ačkoli stojí většinou jen pár set korun. Dlouhodobá nemoc přitom může rodinný rozpočet... celý článek

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

4. 2. 2008 | Eva Sovová | 8 komentářů

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Českou pojišťovnu (ČP). Nová pojistka ČP Zdraví chrání pro případ hospitalizace a kryje denní šedesátikorunový poplatek za pobyt... celý článek

Partners Financial Services