Proč nesjednávat jedno životní pojištění celé rodině

Marek Musil | rubrika: Jak na to | 17. 7. 2008 | 14 komentářů
Proč nesjednávat jedno životní pojištění celé rodině
Rodinné životní pojištění není nový pojistný produkt. Jde spíše o snahu některých pojišťováků zahrnout do jediné pojistné smlouvy celou rodinu, včetně dětí. Za zdánlivou výhodou však spočívá řada nevýhod.

Životní pojištění pro celou rodinu vypadá jako dobrý nápad. Mnohé předtisky pojistných smluv s touto variantou počítají a tomu také odpovídá počet různých kolonek v návrhu smlouvy.

Při rozhodování, zda sjednat několik životních pojistek nebo jen jednu pro celou rodinu, je ovšem třeba důkladně zvažovat řadu věcí. Předně, pojištění neuzavíráme primárně pro sebe, ale pro své blízké. Každý dospělý má většinou nějaký pravidelný finanční příjem, tedy mzdu, kterou následně spotřebovává celá rodina. Pokud se dotyčnému něco stane, rodině bude tento příjem chybět.

Jiná situace vzniká u dětí. U nich záleží na věku. Děti do dvanácti až patnácti let životní pojištění nepotřebují. Důvody jsou dva. Jednak smrt kohokoli je penězi nevyčíslitelná, což u dítěte platí minimálně dvojnásob. Jednak dítě nepřináší do rodiny žádný pravidelný příjem a není tedy potřeba zajistit jeho případnou ztrátu.

Totéž platí i pro starší děti. Na druhou stranu, děti nad patnáct let jednají více samostatně a jejich aktivity ve volném čase nejsou vždy úplně bezpečné. Proto lze za určitých podmínek v jejich případě o životním pojištění i uvažovat. Nikoli však z důvodu ztráty příjmu, který zatím také nemají, ale z důvodu nenadálé smrti, třeba v důsledku zástavy srdce při vysokém sportovním nasazení.

Životní pojištění pro dítětak někdy může být i výhodnější než úrazové pojištění, protože v čím dřívějším věku se uzavře, tím je nižší pojistné. Navíc úrazové pojištění nekryje úmrtí, které třeba nastane při vrcholovém sportu kvůli zástavě srdce. Dobře sjednané životní pojištění by mělo krýt rizika komplexněji. Nicméně rozhodnutí, zda sjednat úrazové či životní pojištění i dítěti, vždy záleží na konkrétní situaci konkrétní rodiny.

Proč nezahrnovat děti, případně manželku, manžela do jedné smlouvy? Jednoduše řečeno, smlouva se tak stává méně průhlednou. Druhým faktem a pro pojišťovny podstatnějším, v „rodinné“ smlouvě vznikají změny o to častěji, kolik členů domácnosti smlouva zahrnuje. V průběhu života se u každého z nás situace mění a tomu je třeba přizpůsobovat také pojistnou smlouvu, abychom nebyli zbytečně moc nebo naopak málo pojištěni. Tím se otevírají dvířka především těm „pojišťovákům“, kteří poté se strukturou smlouvy různě manipulují, aniž by tomu klient rozuměl.

Vezměme si třeba případ, kdy se manželé rozvádějí a je nutné rozdělit také smlouvu o životním pojištění. Zvláště v případě, pokud již na smlouvě existuje finanční rezerva, ze které chce každý půlku. Smlouva se tedy musí kvůli rozvodu ukončit ještě před stanovenou lhůtou. Pojišťovna si však za to strhává stornopoplatek, který může činit i desítky tisíc korun.

Další problém může nastat v okamžiku, když rodina nebude moci pojistné platit. Smlouva se pak kvůli tomu vypovídá všem jejím členům najednou. Jedním z důvodů, proč neuzavírat „rodinnou“ smlouvu je i dospívání dětí. Jednou budou děti dospělé a budou možná chtít vlastní smlouvu. Pak bude třeba se sejít s pojišťovacím agentem či úředníkem, který ve smlouvě provede změny. A to může znamenat přepočtení výše rizik a růst pojistného. Změna smlouvy rovněž může být pro takového pojišťovacího poradce i výzvou k úplnému přepracování smlouvy.

Anketa

Kolik životních pojistek má vaše rodina?

Jedinou výraznou výhodou „hromadné“ rodinné smlouvy je sleva na celkovém pojistném. Pokud by si každý ze čtyřčlenné rodiny uzavřel samostatné pojištění za tisíc korun měsíčně, nikdo z nich slevu nedostane. Jestliže ale uzavřou „rodinnou“ smlouvu, mohou dostat slevu deset procent z celkového pojistného.

Nicméně v zájmu zachování kvalitní smlouvy, její průhlednosti a korektnosti je vždy lepší, aby měl každý jedinec uzavřenou svou vlastní. Jedině tak bude mít přehled o tom, co a jak má pojištěno a nemusí se obávat změn, u nichž by si nebyl jist, zda jsou spíše ku prospěchu celé rodiny či pojišťovacích poradců či úředníků.

Autor je finanční poradce

Jaký názor na hromadné životní pojištění máte vy osobně? Podělte se o zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2008 7:19, Jaromír Adámek

Jaký má smysl mít životní pojištění pro děti? Jsou snad živitelé rodiny, že by vadil výpadek příjmu, které přinášejí do rodinné kasičky :) ?

Co se takhle pojistit na rizika a ne pro srandu (že se to tak dělalo kdysi, "pojistku" měl každý, a za zlomenou nohu dostal roční platbu).

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2008 18:52, tereza

smrt ditěte nelze pojistit z toho duvodu ze to muze byt spekulativni jednani (muze to vest k "nemoralnimu" jednani)

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm pravidel, jak nenaletět pojišťovákovi

24. 6. 2008 | Marek Musil | 15 komentářů

Sedm pravidel, jak nenaletět pojišťovákovi

Řada klientů pojišťoven se už přesvědčila, že špatně uzavřená pojistná smlouva jim přinese více problému než užitku. Často jsou na vině prodejci pojištění. Přinášíme sedm pravidel,... celý článek

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Jak si sjednat optimální úrazové pojištění

22. 5. 2008 | Marek Musil | 23 komentářů

Jak si sjednat optimální úrazové pojištění

Úrazové pojištění má leckdo, jenže řadě z těchto klientů by v případě vážného úrazu nejspíše moc nepomohlo. Mají totiž špatně nastaveno pojistné krytí. Jeho výpočet přitom není příliš... celý článek

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

12. 3. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

Každý rodič se asi zamýšlí nad tím, jak nejlépe zabezpečit své děti. Nyní přišla na trh s novinkou pojišťovna AXA, která nabízí investiční životní pojistku pro děti. V naší recenzi... celý článek

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

12. 12. 2007 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

Úrazová pojistka může pomoci pokrýt neočekávané výdaje spojené s léčbou, ztrátou výdělku či následky úrazu. Klient si ovšem musí ohlídat, na jakou pojistnou částku pojištění uzavírá... celý článek

Partners Financial Services