Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 18. 1. 2011 | 8 komentářů
Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti
ČNB zvedla poplatky za registraci pojišťovacích zprostředkovatelů na pětinásobek. Chce tak omezit počet těch, kteří tuto činnost nevykonávají. Proč raději nepřinutí firmy, aby odhlásily z registru lidi, kteří v byznyse končí?

Česká národní banka nedávno všechny překvapila tím, že tiše a rádoby nenápadně vložila do jedné připravované novely výrazné navýšení různých správních poplatků, které jsou příjmem jejího rozpočtu. V některých případech má možná navýšení smysl vzhledem k pracnosti placených úkonů, v řadě jiných mají zřejmě navýšené poplatky sloužit k něčemu jinému – aby ČNB místo skutečné dohledové práce zvýšila bariéru pro vstup na trh a tak se zbavila své skutečné práce.

Nejbrutálnějším příkladem je zde navýšení poplatku za registraci podřízeného pojišťovacího zprostředkovatele z 2 000 na 10 000 korun. Tento poplatek musí zaplatit každý, kdo se chce věnovat nabídce pojistných produktů. No a co, ptáte se? Vlastně nic – jen kdyby se za živnostenský list neplatila desetina toho, co chce ČNB za povolení živnosti v jednom oboru. A kdyby registrace u ČNB, umožňující nabízet investice, nebyla úplně zdarma.

Pro ČNB je už dnes registrace pojišťovacích zprostředkovatelů velmi zajímavý byznys. Spolu s Ministerstvem financí od roku 2004 za registrace vybrala okolo čtvrt miliardy korun, což nejsou ani pro velkou státní instituci peníze k zahození.

Přitom by ale ČNB mohla vybrat výrazně víc – a účastníci trhu by jí tleskali místo toho, aby nechápavě kroutili hlavou nad nesmyslně navýšenými poplatky za jednoduchý administrativní úkon. Hlavním argumentem centrální banky pro navyšování poplatků totiž je, že v registru pojišťovacích zprostředkovatelů jsou desítky tisíc lidí, kteří již činnost dávno nevykonávají. Tuto situaci ovšem pětinásobné zvýšení poplatků za registraci nijak nevyřeší.

Proč raději ČNB nezavede povinnost firem odhlásit z registru lidi, kteří v byznyse končí? Když může firma své lidi hromadně registrovat, měla by mít povinnost je také vymazat. A pokud by banka zavedla drobný udržovací poplatek za vedení v registru, měla by velmi dobrý nástroj, jak každý rok najít ty, kteří už registraci nepotřebují a seznam tak elegantně pročistit.

Brutální navýšení poplatku za jednoduchý administrativní úkon navíc přichází v době, kdy všichni mluví o snižování administrativní zátěže a o podpoře podnikání. A dokonce i Ministerstvo financí tuhle protipodnikatelskou změnu zákona přijalo, místo toho, aby tlačilo ČNB k tomu, aby plnila svou opravdovou roli při dohledu nad finančním trhem.

Administrativní pořádek by bylo možné zavést jednoduchými ročními poplatky a sankcemi za neodhlášení pojišťovacích zprostředkovatelů. Skutečný pořádek by šlo zavést rovněž, i když by to bylo trochu složitější. Místo administrativního zatěžování slušně se chovajících firem by však ČNB musela být ochotna důrazně se podívat na zoubekspolečnostem a jednotlivcům s pochybným přístupem ke klientům. Několikrát v minulosti už to dokázala. Doufejme tedy, že bude pokračovat v tom, co je důležité, a nebude bránit těm, kteří chtějí začít podnikat. Rolí ČNB je totiž udržovat pořádek a udržovat férová pravidla, nikoliv hledat cesty, jak si pohodlně navýšit vlastní rozpočet.

(Psáno pro Lidové noviny)

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2011 10:38, pietroV

Státní kasa je prázdná, tak proč by to ministerstvo financí nepřijalo. Po ČNB nelze ani požadovat něco co by bylo přínosem pro finanční trhy. Sama přiznává, že ji zákon neumožňuje z registru vyřadit zprostředkovatele, kteří se dopouštějí úmyslných pochybení až podvodů. Na druhou stranu, ale jako dohledový orgán ani nemá snahu iniciovat změnu zákona tak, aby se oddělilo zrno od plev a přitom je to poměrně jednoduché, včetně opatření uváděných Tomášem Prouzou. K čemu potom slouží takový dohled?!?

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2011 17:14, Lukáš Doskočil

Pánové, není tento článek trochu přehnaný???

Chápu pana Prouzu, že zvýšení poplatku za licenci, vidí jako „brzdu“ pro poradenský byznys. Připravovaná novela bude mít určitě fatální důsledky pro nábor nových duší. Každý nováček si dobře rozmyslí, jestli pro něj má cenu se do poradenství pouštět.

Ale na druhou stranu, nemůže být například toto cesta ke zkvalitnění poradenství? Jde nám o kvalitu nebo kvantitu poradců? Nováčci se velkým dílem podílejí na nekvalitě poradenství a navíc velká většina z nich po krátké době skončí. Jediná cesta, jak omezit jejich počet je zpřísnit podmínky pro přístup do oboru. Zavedení ročního poplatku podle návrhu pana Prouzi nic neřeší.

ČNB tleskám!

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

11. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl přinést lidem více informací. Na první pohled je to výborná zpráva – ale jen pro ty, kteří nedrželi v ruce nové „informační“ materiály.

Není pojištění jako pojištění

6. 1. 2011 | Petra Dusová | 19 komentářů

Není pojištění jako pojištění

Některé pojistné smlouvy jsou nastaveny na desetitisícové částky. Klient za ně platí velmi nízké pojistné. Když se ale něco stane, na jak dlouho mu vyplacené pojistné plnění vydrží?... celý článek

Korupce? Jaká korupce?

4. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

Korupce? Jaká korupce?

Opravdu by někdo, kdo by si Libora Michálka skutečně prověřil, mohl věřit, že na podivnou hru okolo dotací přistoupí? Anebo že bude jen loutkou, slepě podepisující vše, co mu položí... celý článek

Exekuce pod stromeček

28. 12. 2010 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Exekuce pod stromeček

Pokud by stát chtěl opravdu pomoci těm, kteří se nesmyslně zadlužují, tak především dostane z trhu podivné pololichvářské firmy.

Opravdu chceme jít maďarskou cestou?

22. 12. 2010 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Opravdu chceme jít maďarskou cestou?

Před posledními volbami strašily pravicové strany „řeckým nebezpečím“. Málokdo věřil, že dokážeme klesnout tak hluboko jako Řekové (i když nás zachraňuje spíše německá ekonomika než... celý článek

Partners Financial Services