I pojištění chce v novém roce inventuru

I pojištění chce v novém roce inventuru
Řada z nás na konci roku bilancovala a a dávala si předsevzetí, co chce v novém roce proti tomu předchozímu změnit. Kolik z nás si ale udělá pořádnou inventuru ve svém finančním plánu? Nebo ještě lépe: kolik lidí vůbec finanční plán má? Asi bychom se dobrali k velmi nízkému číslu.

Ti co nemají finanční plán, měli by si jej co nejdříve vytvořit. Ti, kteří jsou již jeho „hrdými vlastníky“ by ho měli každý rok revidovat a posoudit, zda je nastaven v souladu s jejich cíli. Přeci jen za rok se může udát hodně událostí, které mohou obrátit jejich dosavadní život vzhůru nohama.

Jedním ze základních pilířů finančního plánu a vůbec finančního přežití v dnešním světě je zajištění majetku a zdraví. Je velmi důležité pro to, aby váš život a finanční plán stály na pevných základech.

První formou zajištění je finanční rezerva, pro případ, kdy by vaše příjmy či výdaje mírně zakolísaly. Můžeme ji nazvat „pojištěním první instance“. Na začátku roku je důležité posoudit její výši, zda z ní nebylo čerpáno a byla řádně doplněna. Je třeba zhodnotit, zda její výše dostačuje pro naše současné potřeby a pokud tomu tak není, zajistit nápravu.

Odborníci doporučují, aby tato rezerva činila troj- až šestinásobek měsíčních finančních výdajů. Tyto peníze se doporučuje investovat tak, aby byly co nejrychleji po ruce (například do termínovaného vkladu s krátkou dobou splatnosti, do otevřeného podílového fondu peněžního trhu či je nechat na spořicím účtu). Podstatný není vysoký výnos, ale možnost co nejrychleji se dostat k těmto penězům. Ani peníze rychlé rezervy by přesto neměly ztrácet na hodnotě kvůli inflaci. Proto je jistě výhodnější spořicí účet, než schovat peníze v matraci v babiččině ložnici.

Pro majetek vyšší hodnoty, nebo abychom eliminovali dopad nenadálé nepříjemné události (těžké zdravotní postižení, úmrtí živitele rodiny) je lépe zvolit pojištění. Je si třeba dát pozor na to, že pojišťovací poradci (agenti, makléři, zprostředkovatelé) bohužel často sledují hlavně vlastní zájmy a potřeby klienta jsou pro ně druhořadé. Nahrává jim fakt, že mnozí lidí nedokážou přesně vyjádřit své požadavky. Chtějí například pojistit dítě pro případ úrazu (na pojistném plnění dostanou pár stokorun), ale vůbec neřeší situaci, kdy může vypadnout příjem živitele rodiny.

Anketa

Považujete pojištění za užitečnou věc?

V Česku je v posledních letech v módě investiční životní pojištění. Tento produkt je často nabízen lidem, kteří jej nepotřebují. Životní pojištění by si měli pořizovat lidé, na nichž je někdo ekonomicky závislý – např. živitelé rodiny. V případě ztráty jejich příjmu hrozí totiž rodině vážné problémy.

Představte si, že zemřel živitel rodiny nebo jste se stali invalidou. Určitě souhlasíte s tím, že i za těchto okolností by měla být zajištěna obvyklá úroveň příjmu. Pojistky totiž musí být uzavřeny s ohledem na cíle a rizika, proti nimž se chceme chránit. Primárním úkolem pojištění je krytí rizik, takže si dejte pozor na ty, kteří pojištění nabízejí jako nástroj na spoření, k tomu pojištění rozhodně není určeno.

Co má splňovat správná pojistka? Musíte si ujasnit, k čemu produkt potřebujete, co má obsahovat a splňovat. Na správné volbě zajištění lze ušetřit. Vaším zájmem je, aby pojištění bylo co nejlevnější. Pojišťujte se jen pro případy, které by pro Vás měly katastrofální účinky. Ujasněte si, jaká rizika potřebujete pojistit a na jaké pojistné částky. Pojištění musí být vždy součástí plánu. Vždy u něj hledejte maximální pojistnou ochranu za co nejméně peněz. Většinou je lepší na pojištění využít pojišťovnu a na zhodnocování peněz u pojistek, které kombinují pojištění a spoření či investování jiné produkty (například fondy). Od každého chtějte to, na co se specializuje. Pojištění, stejně jako finanční plán, aktualizujte, pokud nastane nějaká významná změna. I bez ní byste je ale měli aktualizovat (tedy zkontrolovat co a jak máte pojištěno a případně upravit pojistné podmínky) každé dva až tři roky.

Mnoho lidí riskuje a nemá pojištěn majetek. Zpravidla proto, že měli kdysi uzavřenou pojistku, avšak při vzniku pojistné události jim nebylo vyplaceno pojistné. Z prostého důvodu: příčina pojistné události byla uvedena mezi výlukami z pojištění, na které se pojištění nevztahuje. Ty si však jen málokdo přečetl. K posouzení, zda a jaké pojištění potřebujete pomohou tři otázky:

Co nejhoršího vás může postihnout?

Způsobí vám tato situace dlouhodobé vážné ekonomické problémy?

• Řešilo by tuto situaci (za rozumnou cenu) pojištění? A jaké?

 

Pojištění majetku obvykle stojí několik promile z hodnoty majetku. Je tedy rozumné, snažit se na něm šetřit?

 

Na závěr si připomeňme několik zásad, na které byste měli myslet při pojištění majetku:

  • Cenný majetek pojišťujte vždy, je-li to možné, na „novou hodnotu“. U tohoto pojištění pojišťovna hradí uvedení poškozeného majetku do původního stavu. U pojištění na „časovou cenu“ pojišťovna snižuje pojistné plnění o amortizaci. Pokud by došlo například k totálnímu zničení nemovitosti a byla pojištěna na novou hodnotu, pojišťovna vyplatí škodu ve výši, za kterou postavíme novou nemovitost. Při pojištění na časovou hodnotu (cenu) by však pojišťovna vzala v úvahu stáří a stav nemovitosti před jejím zničením, a vyplatila by klientovi méně.
  • Nemá smysl „ušetřit“ na pojistném za cenu podpojištění (pojištění majetku na nižší hodnotu, než má reálně).
  • Je nutno prověřit, zda výluky popsané v pojistné smlouvě nestanoví, že rizika, která vašemu majetku hrozí (např. záplava) jsou z pojistné ochrany vyjmuta. Při pojistné události byste tak nedostali plnění.
  • Často se zapomíná, že je třeba prověřit, zda výše zajištění dostatečně kryje možné riziko, a to tehdy, když se změní vaše majetkové poměry (např. rekonstrukce nemovitosti). Jednou za pět let je třeba prověřit výši zajištění i pokud k této změně nedojde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2011 8:44, Jan

Potíž se životními pojistkami je, že směšují pojistku s nijak extra výhodným investičním spořením. Hledal jsem čistě jen životní, nemocenskou a úrazovou pojistku v roční výši max. částky pro snížení základu daně (12.000), ale neuspěl jsem. Pojišťovny a jejich agenti mají z "výhodného investičního spoření" víc peněz a snížení podílu spoření na minimum se brání zuby nehty. Mít peníze 30-40 let "investovány" u pojišťovny není žádná výhra. Vzhledem k inflaci a výnosům tam bude sotva polovina reálné hodnoty peněz vložených jako investice. Pokud bychom si takto spořili například od roku 1970, tak jsme ve sve době spořili měsíčně nemalou částku a dnes bychom měli směšnou almužnu.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2011 14:10, Vít Suchý

Z vlastní zkušenosti mám mnohem více negativních zkušeností s "nucením pojistek" od finančních poradců,než od pojišťovacích zprostředkovatelů.

Stále mne nikdo nepřesvědčil o tom, že ten, kdo se schovává za statut "nezávislého" finančního poradce ale výstupem jeho poradenského procesu, nebo finančního plánu - lhostejno, jak to nazveme - je pak uzavření smlouvy na produkt, honorovanou provizí od poskytovatele produktu dle mého názoru mnohem více působí negativně na podvědomí klientů než klasický pojišťovací zprostředkovatel, notra bene zástupce jedné pojišťovny - tady má klient již od začátku jasno...

A propos - výše popsané dle mého názoru velmi těsně souvisí s největší bolestí finančně - pojistně - poradenského trhu v ČR, kterou je NETRANSPARENTNOST.

A bohužel tuto obecně škodlivou netransparentnost před sebou Partners na tomto webu před sebou hrnou. Jaký je důvod, neuvést v záhlaví webu, kdo jej provozuje a komu patří,kdo jsou autoři článků ?

Je důvod se za vlastnictví webu stydět ? Nebo ?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není pojištění jako pojištění

6. 1. 2011 | Petra Dusová | 19 komentářů

Není pojištění jako pojištění

Některé pojistné smlouvy jsou nastaveny na desetitisícové částky. Klient za ně platí velmi nízké pojistné. Když se ale něco stane, na jak dlouho mu vyplacené pojistné plnění vydrží?... celý článek

Je jednorázové investiční životní pojištění dobrý produkt, nebo hlavně výborný marketing?

30. 11. 2010 | Zuzana Křeháčková | 8 komentářů

Je jednorázové investiční životní pojištění dobrý produkt, nebo hlavně výborný marketing?

Jednorázové investiční životní pojištění, spojené obvykle s investicí do zajištěných fondů, mohou využít i důchodci. Není však levné a je třeba vzít v úvahu řadu rizik.

Opravdu se nemůže nic stát? Lepší je uzavřít „pojištění na blbost“.

18. 11. 2010 | Zuzana Křeháčková | 4 komentáře

Opravdu se nemůže nic stát? Lepší je uzavřít „pojištění na blbost“.

Většina motoristů má sjednáno povinné ručení. Jinak však Češi pojištění odpovědnosti podceňují. Jak v práci, tak v soukromém životě.

Pojištění: Aktualizace pojistného kvůli inflaci někdy připomíná černou díru

5. 11. 2010 | František Mašek | 21 komentářů

Pojištění: Aktualizace pojistného kvůli inflaci někdy připomíná černou díru

Pojišťovny nabízejí klientům aktualizaci pojistného kvůli inflaci. Někdy to má ale háček: Co si myslet o tom, že roční míra inflace činí dvě procenta, zatímco tzv. indexace pojištění... celý článek

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

10. 8. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

Pojišťovny v Česku hlásí poměrně vysoký růst počtu pojistných podvodů. Souvisí to prý i se zhoršující se finanční situací rodin. Když už neví, kde peníze vzít, zkusí oblafnout pojišťovny. celý článek

Partners Financial Services