Pojištění domácnosti, nemovitosti, nebo obojí? Pojďte si v tom udělat jasno

redakce Ušetřeno | rubrika: FINEXPO | 1. 3. 2022
Při sjednávání pojistek pro svoje domovy pořád často chybujeme. Proč? Spousta lidí neví, jaký je rozdíl mezi pojištěním domácnosti a nemovitosti, případně kterou z těchto pojistek vlastně potřebují. A jsou i tací, kteří si rizika ohrožující svou domácnost nepřipouští. Ale věřte nám – spoléhat v tomto směru jen na štěstí se určitě nevyplácí.
Pojištění domácnosti, nemovitosti, nebo obojí? Pojďte si v tom udělat jasno

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Pro každého člověka je jeho byt či dům útočištěm a místem, kde se cítí bezpečně, mimo ruch světa. Jenže tenhle klid může být velmi snadno narušen. Ne vždy zkrátka ovlivníte běh událostí. Stačí soused, který vás z nedbalosti vytopí, nenechavý zloděj nebo rozmary počasí, kterých jsme si za poslední roky užili víc než dost. A právě před negativními dopady těchto událostí na vaši peněženku vás ochrání správě sjednané pojištění domácnosti a nemovitosti.

Pojištění domácnosti a nemovitosti – v čem se liší?

Jedním z nejvíce zažitých omylů je to, že pojištění nemovitosti se vztahuje pouze na domy a pojištění domácnosti pouze na byty. Chyba lávky. Pokud jste majitelem bytu či domu, měli byste mít uzavřené obě tyto pojistky. Proč?

Pojištění domácnosti se vztahuje na všechno hmotné vybavení, tedy na věci, které byste mohli vzít, zabalit a odvézt pryč (např. nábytek, spotřebiče, oblečení, elektroniku sportovní vybavení atd.). Díky tomu si pojištění domácnosti můžete pro ochranu svého majetku sjednat i v případě, kdy jste „jen“ (pod)nájemník. Do této pojistky můžete také zahrnout věci, které máte uložené ve sklepě, na půdě, balkoně, v garáži nebo zahradním domku.

Do pojištění nemovitosti pak spadají pevné stavební součásti domu nebo bytu (např. stěny, stropy, střecha, okapy, okna atd). Jde tedy o části stavby, které jsou s ní neodlučitelně spojeny. Pojištění nemovitosti si můžete sjednat pro rodinný dům, chatu, chalupu, garáž i další stavby, které máte v osobním vlastnictví.

Co přesně do pojištění nemovitosti a domácnosti spadá, najdete v pojistných podmínkách daného produktu. Proto si je vždy předem pečlivě přečtěte, abyste pak nebyli nepříjemně překvapení. Stejně tak se dobře informujte o výlukách v pojistce. Tedy o případech, kdy se v případě škody pojistného plnění nedočkáte.

Před čím vás pojištění majetku vlastně ochrání?

Základní pojištění majetku vás může zajistit před škodami způsobenými:

  • požárem, výbuchem, úderem blesku
  • pádem letadla
  • povodní nebo záplavou
  • vichřicí nebo krupobitím
  • sesuvem půdy či lavinou
  • zřícením skal nebo zemin
  • pádem stromu, stožáru nebo jiných předmětů
  • tíhou sněhu a námrazy
  • zemětřesením
  • vodou z vodovodního zařízení
  • krádeží či vandalismem

Je tedy na vás, co přesně si při pojištění domácnosti a nemovitosti do pojistky vyberete. Ve větším a velkém městě byste určitě neměli zapomenout na krádež a vandalismus. Chybět by neměla ani vodovodní škoda, která v Česku bývá nejčastější příčinou pojistných události.

Kolik za pojištění nemovitosti a domácnosti zaplatíte?

Výše pojistného se bude odvíjet od několika faktorů, a to:

  • Pojistných limitů – tedy částek, které si sami stanovíte na základě nacenění vašeho majetku (hmotného vybavení i stavby jako takové).
  • Pojistných rizik, pro která chcete být chráněni.
  • Připojištění – například pojištění odpovědnosti (tzv. “pojistka na blbost”), kdy neúmyslně způsobíte škodu někomu jinému (na zdraví, majetku i zvířatech). Skvělé je, že se vztahuje na všechny členy domácnosti, včetně těch čtyřnohých, a opravdu stojí pár korun.
  • Frekvence platby pojistného – pokud se rozhodně pojistné platit jednou ročně, ušetříte.
  • Výše spoluúčasti – tedy částky, kterou se v případě škody budete podílet na její úhradě. Zde platí přímá úměra – čím vyšší spoluúčast, tím nižší pojistné.
  • Forma sjednání – pokud si pojištění sjednáte online, můžete se dočkat pěkné slevy.

Pokud chcete mít přehled o aktuální nabídce v oblasti pojištění majetku, doporučujeme využít srovnání pojištění domácnosti. Stačí do něj zadat základní údaje o vašem domově a během pár minut uvidíte přehledně srovnané nabídky, které si můžete dle potřeby upravovat a nejvýhodnější pojištění si tak online rovnou sjednat.

redakce Ušetřeno

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

19. 9. 2023 | Kateřina Hovorková

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

Češi mají podpojištěné domy a často o tom ani nevědí. Česká asociace pojišťoven proto nově nabízí kalkulačku, kde zájemci zjistí, jakou cenu jejich rodinný dům má. Díky tomu si pak... celý článek

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services