Pojištění majetku pro případ krádeže. Víte, na co se vztahuje?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 17. 1. 2022
Zajistit svou domácnost proti vykradení chce každý. Není proto divu, že právě odcizení a vandalismus patří mezi nejvyhledávanější rizika v pojištění domácnosti. Víte ale, na co přesně se pojištění vztahuje?
Pojištění majetku pro případ krádeže. Víte, na co se vztahuje?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Co je to pojištění domácnosti a nemovitosti

Nevíte, která z pojištění patří do pojištění domácnosti? Pomůžeme vám vyznat se v tom. Do pojištění domácnosti spadá celkové vybavené vašeho domu nebo bytu. Obecně tedy jde o:

  • spotřebiče
  • elektroniku
  • nábytek
  • ceniny, šperky a umělecká díla
  • knihy
  • sportovní vybavení
  • věcí osobní potřeby

Zkrátka o všechno, co byste při stěhování mohli zabalit do krabic a odvézt pryč. Pojištění nemovitosti se pak vztahuje na pevné stavební součásti, jako jsou stropy, zdi, podlahy, střecha a u některých pojišťoven i vestavěné spotřebiče a kuchyňská linka.

Pro jaké případy můžete svůj domov pojistit

Možných pojistitelných rizik je několik. Přesný rozsah a krytí vždycky určuje daná pojistka. Nejčastěji se ovšem setkáte s:

  • živlem (požár, úder blesku, vodovodní škoda, vichřice a krupobití atd.)
  • povodní a záplavou
  • odcizením a vandalismem

Šikovným pomocníkem pro zajištění vašeho domova je i pojištění odpovědnosti. Proč ho mít? Pomůže vám totiž ve chvílích, kdy neúmyslně způsobíte škodu někomu jinému – na zdraví či majetku. Vytopili jste sousedy? Nechali jste bez dozoru svíčku, od které chytilo víc než ubrus? Vysklil váš potomek sousedovi okno? Ve všech těchto a mnoha dalších případech se s pojištěním odpovědnosti nemusíte bát placení škody z vlastní kapsy.

Pojištění majetku a odpovědnosti občanů jsou zkrátka skvělým způsobem, jak chránit sebe, svůj majetek i rodinné finance.

Pojištění majetku pro případ krádeže

Nemáte ještě pojištění majetku pro případ krádeže? Tak to byste si měli pospíšit. K vykradení domů a bytů dochází totiž nejčastěji v letních měsících, a to jak kvůli dovoleným, tak kvůli častějšímu větrání přes otevřená okna nebo balkonové dveře. Výjimkou nejsou ani případy, kdy zloději domácnost vykradli ve chvíli, kdy její majitelé poklidně spali v ložnici. A samozřejmě nesmíme zapomínat ani na chaty a chalupy, které jsou zase v ohrožení mimo hlavní dovolenkovou sezónu.

Samotné pojištění majetku pro případ odcizení se vztahuje na: 

  • Krádež vloupáním, kdy pachatel překonal překážky chránící majetek před odcizením (zámek, bezpečnostní dveře, zámky, fólie na oknech atd.).
  • Loupež, kdy si pachatel majetek přivlastnil násilím nebo pod pohrůžkou násilí.

Pojistit svůj majetek můžete také proti těmto rizikům:

  • vandalismus, úmyslné poškození nebo zničení majetku
  • úmyslné poškození příslušenství a součástí majetku
  • odcizení krádeží bez překonání překážky

Správně nastavená pojistná částka a limity

U pojištění majetku musíte také nastavit odpovídající pojistnou částku, tedy celkovou sumu, která odpovídá hodnotě vašeho majetku. Zkrátka tak, abyste si za ni v případě totální škody mohli kompletně pořídit novou domácnost, která odpovídala té původní. Pojistnou částku se nesnažte „podstřelit“ ani ji nadhodnotit – vystavovali byste se tak riziku podpojištění domácnosti, kdy by vám v případě pojistné události bylo vyplaceno krácené plnění, nebo nadpojištění domácnosti, u kterého byste zase zbytečně přepláceli pojistné.

Co určuje výši pojistného

Hned několik věcí. Jednou z nich je právě hodnota vašeho majetku, dále spoluúčast (dohodnutá peněžní částka, kterou se budete podílet na pojistné události – stanovuje se v procentech, pevnou částkou nebo jako kombince obojího), umístění vašeho domova (vesnice je zkrátka méně riziková než město) a také jeho ochrana (v podobě bezpečnostních dveří, chytrých detektorů a tak dále).

Jestli se chcete podívat na aktuální nabídku pojištění domácnosti nebo si to své jen nezávazně „namodelovat“ vyzkoušejte online kalkulačku pojištění domácnosti, se kterou to zvládnete z pohodlí gauče a během pár minut.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services