Znají ho firmy i bankéři – hodinový finanční ředitel Luděk Blahut

PR článek | rubrika: FINEXPO | 8. 5. 2023
Pomohl stovkám firem nastavit financování či získat úvěr, i když podnikatel sám v bankách neuspěl. Luděk Blahut podniká přes 10 let jako „hodinový finanční ředitel“. Zkušenosti předává i na konferencích s prestižními finančníky.
Znají ho firmy i bankéři – hodinový finanční ředitel Luděk Blahut
Hodinový finanční ředitel Luděk Blahut
Zdroj: Se souhlasem Luďka Blahuta

Komerční spolupráce

Roky pracoval ve velkých bankách na různých pozicích od obchodních po top manažerské, rukama mu prošly stovky byznys plánů. Řídil i velkou logisticko-obchodní firmu. Po letech v „korporátu“ hledal cestu, jak to všechno zúročit a dělat svobodněji po svém to, v čem byl dobrý a co ho zároveň baví. Tak vznikl projekt s názvem Hodinový finanční ředitel.

„Poptávají mě zejména menší a středně velké firmy, ale i firmy se stamilionovými tržbami. Jsou mezi nimi firmy, které mají problém získat úvěr, ale i top klienti bank. Nejsložitější to mají menší firmy, kde často jediný člověk – majitel má na starost vše od obchodu a výroby po nábor lidí a časově nestíhá. Většinou má externí účetní, nezřídka bohužel nevalné úrovně – a má zaděláno na problém,“ říká Luděk Blahut, hodinový finanční ředitel. Výsledkem může být, že podnikatel nedosáhne na úvěr a rezignuje. Firma pak redukuje plány a neinvestuje. To je škoda ve finále pro celou ekonomiku.

„Menší firmy se vzdávají příliš brzy, nemají na to čas, ale taky potřebné zkušenosti. Snaha majitele všechno zvládnout sám se navíc může v této turbulentní době rychle překlopit do finančních potíží. Téměř polovině takových případů se přitom dá pomoct. Ale může se stát, zejména když jde o menší firmu, že její banka pro ni nebude mít vůbec žádné nebo plnohodnotné řešení. Taky je velký rozdíl mezi nabídkami bank. Já většinou oslovím alespoň tři banky,“ vysvětluje Luděk Blahut.

Dají se ušetřit miliony korun

Rozdíly mezi návrhy financování od různých bank mohou dosáhnout až statisíců korun ročně i při objemech úvěrů jen v jednotkách milionů korun. V případě refinancování, provedeného profesionálem, bývají firmy překvapeny, jak obrovských finančních úspor, ale i jiných vylepšení v jednodušší administrativě, zmírnění zajištění a podobně lze dosáhnout.

Cestou k optimálnímu způsobu financování, který zajistí firmě klidné spaní i třeba peníze na rozvoj, je podle Luďka Blahuta komplexní řešení. Při hledání správného modelu financování je potřeba zvážit všechny aspekty. Alfou a omegou financování je jeho správný způsob a celkový model, složený třeba i z několika různých úvěrů. Až potom je důležitá cena a forma zajištění. A samozřejmě záleží na bance.

„Nedávno jsem řešil případ firmy, která potřebovala navýšit úvěr, ale banka chtěla svou úvěrovou expozici snížit. Firma tedy hledala dodatečné zdroje financování. Výsledkem mé práce je refinancováním zajištěná nová úvěrující banka. Došlo také k navýšení úvěru o několik milionů korun a ke snížení roční úrokové sazby o skoro dva procentní body, což přineslo úspory ve statisících korun ročně. Třešničkou na dortu pak bylo zajištění úvěru bez zástavy nemovitým majetkem, který tak může sloužit jako zajištění pro nové rozvojové projekty,“ popsal Luděk Blahut jeden z mnoha svých případů. Svými zkušenostmi a netradičním přístupem si získává pozornost mezi finančníky, investory i podnikateli.

Finanční konference pomůže zorientovat se

Ať už si firma vezme na pomoc hodinového finančního ředitele nebo někoho jiného, měla by vybírat mezi experty s prokazatelnými zkušenostmi a referencemi. Inspirací i poučením pro zájemce nebo pro lepší orientaci v problematice finančního řízení může být třeba další Finanční konference, kterou Luděk Blahut pořádá 29. května v pražském byznys hubu Opero. Na už čtvrtém ročníku vystoupí kromě Luďka Blahuta a dalších víc než 20 top řečníků, například bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka, managing partner investiční skupiny Natland Tomáš Raška, CEO finanční skupiny Partners Petr Borkovec a další. Bude řeč nejen o změnovém řízení v malých a středních firmách.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

30. 4. 2024 | PR text

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

Čas jsou peníze – to ví každý úspěšný člověk i firma. Abyste dosahovali lepších výsledků, měli byste digitalizovat a automatizovat opakované činnosti, které zabírají hodně času. Ušetřený... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Partners Financial Services