Restaurace otevřou už od pondělí. Končí další zákazy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 28. 5. 2021 | 11 komentářů
Restaurace otevřou už od pondělí. Končí další zákazy

Zdroj: Shutterstock

Od pondělí 31. května se otevřou dosud uzavřené restaurace, vnitřní bazény, koupaliště, wellness zařízení, bary, herny či kasina. Návštěvníci budou muset mít doklad o negativním testu, aspoň první dávce očkování nebo o prodělaném covidu.

Ve vnitřních prostorách restaurací budou platit stejné podmínky jako doteď na už otevřených zahrádkách. Jde například o maximálně čtyři lidi u stolu (nejsou-li ze stejné domácnosti), kapacita omezená pouze na místa k sezení, zákaz hudny nebo tance. Od pondělí mohou otevřít i hudební kluby nebo diskotéky, ale musí zůstat bez hudby a tance.

Kapacita umělých koupališť a bazénů bude omezena na jednu osobu na 15 metrů čtverečních vodní plochy a její bezprostřední blízkosti. Sauny a wellness se mohou naplnit maximálně na 30 procent kapacity.

Vláda podle staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zmírňuje podmínky dříve, než by chtěla. Reaguje na čerstvé rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten znovu zrušil některá opatření a pozastavil se nad tím, že ministerstvo je pak opakovaně nahrazuje novými, opět zjevně nezákonnými opatřeními.

Vláda podle Vojtěcha chtěla otevřít restaurace až od 14. června, přestože vicepremiér Karel Havlíček předtím zmiňoval 7. června a podle nedávno schváleného plánu uvolňování (vázaného na počet nových onemocnění) mohly být restaurace otevřené ještě dřív.

„Názor Nejvyššího správního soudu je velmi restriktivní, pokud jde o možnosti a pravomoci ministerstva zdravotnictví uzavírat plošně služby,“ říká Vojtěch. Ministerstvo chystá ústavní stížnost.

Se sedmi státy se otevřou hranice i pro klasickou turistiku, a to oboustranně. Podmínkou je aspoň první dávka očkování. Jde o Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2021 23:16, Tomáš Marný

Citace - deprese / 28.05.2021 12:13

Čekám, kdy restaurace začnou kvičet, že nestihnou do pondělí nakoupit a uklidit a sehnat brigádníky za minimální mzdy. :D

Asi tě to dost překvapí, ale spousta restaurací měla zavřeno a jejich personál si našel jiné zaměstnání, aby za nejhorší vlády v dějinách českých a moravských zemí nepošel hlady. Takže ano, budou muset shánět personál a také ho shání, což je vidět třeba i na internetu, kam bohužel mají přístup i tykváci, jako seš ty.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2021 10:58, jirka

to neni dobre navic se tam neviplati chodit pivo jidlo velmi drahe dejte si doma a nepodporujte podnikavce kteri vas okradaji po cely rok

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services