Od pandemie k dluhopisovým výnosům

PR článek | rubrika: FINEXPO | 23. 10. 2023
Žijeme v zajímavé době. V letech 2020 a 2021 jsme prošli globální pandemií, nyní již druhým rokem zažíváme prudký růst cen a aktuálně jsme svědky atraktivních výnosů dluhopisů. Jak to spolu souvisí, vysvětluje investiční specialista společnosti Conseq Jan Macek.
Od pandemie k dluhopisovým výnosům
Jan Macek, investiční specialista Conseq
Zdroj: Conseq

Komerční spolupráce

Na globální pandemii onemocnění covid-19 jsme již téměř zapomněli, a pokud o ní přemýšlíme, tak jako o historické a uzavřené kapitole. Stejně tak můžeme vzpomínat na takzvané lockdowny, zastavení velké části globální ekonomiky, českou nevyjímaje. Výrobní podniky, provozovatelé služeb, kanceláře, restaurace, hotely, letiště, to vše dlouhou dobu nefungovalo vůbec, či jen velmi omezeně. V takové situaci má stát v zásadě dvě možnosti. Buď přijmout fakt, že statisíce podnikatelů a zaměstnanců přijdou o práci a životní jistoty nebo spustit masivní záchranné programy, zaplavit ekonomiku podpůrnými programy a snažit se zachránit, co a koho jde. Česko se vydalo druhou cestou.

Jestli bylo všechno provedeno včas správně a všechny peníze utraceny efektivně, je otázka, kterou přenecháme budoucím generacím. Pro nás je důležité, že tyto kroky měly svojí cenu. Ať už v podobě obřích schodků státního rozpočtu nebo rekordní inflace. Pokud zkrátka jednou otevřete stavidla monetární politiky a zaplavíte ekonomiku levnými penězi, je celkem očekávatelné, že se v čase projeví zvýšená spotřeba, tedy tlak na růst ceny a vysoká inflace.

Recepce ConsequFoto: Conseq

V takové chvíli nastupuje centrální banka, která má boj s cenovou stabilitou v popisu práce. A prvním nástrojem, který použije, jsou úrokové sazby. Dostali jsme se tak do situace, která zde nebyla od přelomu milénia, kdy základní úroková sazba ČNB (dvoutýdenní reposazba) ukazovala a stále ještě ukazuje číslovku 7. Dopady vysokých úroků na životy běžných občanů se projevily okamžitě – jak pozitivně, tak negativně. Nepříjemné bylo zcela jistě například zdražení hypoték, potažmo splátek nových či nově refixovaných úvěrů, které napnuly leckteré domácí rozpočty na hranici únosnosti.

Na druhou stranu začaly dávat smysl nástroje peněžního trhu, typicky spořicí účty. Dlouhodobě nezajímavé účty díky téměř nulovému zhodnocení, nyní nabízejí výnosy mezi pěti a šesti procenty. Situace také dala vzniknout takzvaným repofondům (jakým je například Conseq Repofond), které si okamžitě získaly oblíbenost díky poměru nabízeného zhodnocení, překonávajícího spořicí účty, a velmi nízkého podstupovaného rizika.

Podobně zajímavým vývojem si prošel i dluhopisový trh. V návaznosti na růst základní úrokové sazby prudce vystoupaly i výnosy dluhopisů. Jen pro představu, desetiletý český státní dluhopis se poměrně rychle dostal z výnosu 1 % na konci roku 2020 až na 6 % na začátku roku 2022. Pokud přijmeme předpoklad, že se nijak nezhoršila schopnost České republiky splácet své závazky, znamená to, že stejně kvalitní investiční instrument najednou nese několikanásobně větší výnos.

Je zjevné, že vysoké výnosy dluhopisů budou v čase klesat zpět, stejně jako bude klesat i základní úroková sazba. Otázka je, pouze kdy se tak stane, a kdy se tedy opět státní dluhopisy stanou bezpečným, kvalitním, ale ne příliš ziskovým investičním aktivem. V této chvíli je však stále ještě šance nechat tyto vysoké výnosy pracovat ve svůj prospěch. Pokud zvolíte správnou investiční strategii, lze tyto výnosy dokonce „uzamknout“ na několik příštích let.

Tou nejlepší cestou, pokud nejste profesionální investor nebo miliardová finanční instituce, je využít některého z pestré nabídky dluhopisových fondů. Ty veškerou práci a investiční rozhodování udělají za vás. Vhodným může být například fond Conseq Invest Dluhopisový fond, který investuje do kvalitních státních a v menší míře i podnikových dluhopisů či fond Conseq fond vysoce úročených dluhopisů, zaměřující se primárně na oblast sice výnosnějších, ale také rizikovějších korporátních dluhopisů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services