Za tři čtvrtletí se z domácích podílových fondů vypařilo 11 miliard

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 1. 10. 2008 | 1 komentář
Za tři čtvrtletí se z domácích podílových fondů vypařilo 11 miliard
Investoři do podílových fondů, které jsou registrované v Česku, od začátku roku ztratili dohromady 11 miliard korun. Nejlepší obranou proti takovým poklesům je vydržet a počkat, až trhy zase začnou růst.

Češi, kteří mají peníze v podílových fondech, zchudli od začátku roku o jedenáct miliard korun . Přesně o tolik se do posledního zářijového pátku kvůli světové finanční krizi propadl majetek českých fondů. Statistika fondů, které jsou registrované v jiné zemi (typicky Lucembursko, Irsko, Belgie, Rakousko), ale dají se koupit i v Česku, bude kompletní až v listopadu.

„Banky a jejich investiční společnostinabízejí klientům hlavně vkladové produkty. Méně prodávají investičními produkty. Klienti Credit Suisse zatím nepanikaří a podílové listy masivně neprodávají. Nemáme nějaký krizový rok,“ tvrdí Jiří Musil, ředitel distribuce Credit Suisse. "Nestíhají nás výrazné odkupy," potvrzuje Martin Fuchs, ředitel oddělení investičních produktů HSBC.

Výkonnost fondů s největším kapitálem
Akciové fondyPokles od začátku roku k 29. září (v procentech)
ING Japan-17,21
ING Global High Dividend (CZK)-21,45
ING Český akciový fond-19,56
CS EF (Lux) Japan Megatrend B Yen-17,28 (k 31.8.)
ING Emerging Markets (CZK)-28,53
CS EF (Lux) Small Cap Japan B-20,07 (k 31.8.)
ISČS - SPOROTREND-37,48
Fondy peněžního trhuVýkon za rok (v procentech)
ISČS - SPOROINVEST0,72
KBC Multi Cash CZK2,73
IKS Peněžní trh PLUS1,43
Dluhopisové fondy Výkon za rok (v procentech)
KBC RENTA FORINTRENTA Kap. (HUF)-0,28
KBC RENTA YENRENTA (JPY)1,65
ING Čeký fond obligací3
Zdroj: AKAT

Pro českou ekonomiku je nyní výhodné, že Češi peníze ukládají převážně do bankovních vkladů. Proto se v Česku nejspíš neuplatní tzv. efekt bohatství. Neboli omezení spotřeby domácností kvůli poklesu jejich celkového majetku vlivem pádu akciových trhů. „Dopad na spotřebu je, ale není příliš silný narozdíl od USA,“ tvrdí Michal Brožka, ekonom Raiffeisenbank. Američané jsou specifičtí tím, že do akciía dluhopisůdávají v průměru 30 procent majetku, více než obyvatelé jakékoli evropské země. „Jedenáct miliard samo o sobě není tak velké číslo, navíc investují především bohatší lidé. Problém dnes spíše představuje ztráta důvěry v budoucí vývoj ekonomiky a vlastní finanční situaci, která vede k menší spotřebě zboží, které člověk nutně k životu nepotřebuje,“ říká Brožka o ztrátách fondů. 

Největší propad zaznamenaly akciové fondy. Nicméně podílníci věří, že se trend obrátí. Jako jedny z mála mají pozitivní čisté prodeje od začátku roku ve výši 66 milionů korun. I přes to se jejich majetek za tři čtvrtletí ztenčil o skoro 5,5 miliardy, tedy necelou třetinu. Klienti utíkají hlavně z dluhopisových fondů, kde jsou dlouhodobě nižší výnosy, a z fondů peněžního trhu. "I u konzervativních finančních produktů došlo k poklesu výnosů. Mnozí klienti hledají dočasně útočiště v depozitních produktech," říká Hana Trhoňová z firemní komunikace České spořitelny. „V době úvěrové krize přesouvají peníze z peněžních fondů do bank. Jenže tím se vystavují riziku, že v případě krachu banky mohou část peněz přijít,“ říká Musil. Výhodou fondů je, že majetek se skládá z mnoha finančních instrumentů, čímž na rozdíl od certifikátů či vkladů v bance nenastává taková katastrofa v případě krachu bankyči jiné finanční instituce.

Anketa

Myslíte při investování dostatečně na rozložení rizika?

Analytici tvrdí, že prodávat v panice je to nejhorší, co mohou investoři dělat, protože tak reagují na minulou informaci, která je již do ceny promítnuta, a budoucí vývoj je těžké předjímat. „Smyslem dlouhodobých investic by nikdy nemělo byt spekulovaní na nejvyšší výnos, ale zajištění reálné hodnoty majetku,“ vysvětluje Musil a pokračuje: „V dobách, kdy všechno roste, se všichni bezhlavě snaží být tam, kde je zisk největší. Ta bezhlavost znamená, že lidé zapomínají na rizika, která jsou s investováním spojená.“ Pokud investovali do produktu, jehož hodnota klesla, měli by si uvědomit, že ztráta je reálná až ve chvíli, kdy produkt zlikvidní," uzavírá Trhoňová.

Jak se chováte v dobách, kdy padají trhy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

Daňoví poplatníci musí hasit požár i v evropských bankách. Jejich peníze zachránily čtyři velké peněžní ústavy. V Americe se mezitím schyluje k dramatu - Kongres neschválil předjednaný... celý článek

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

Neúspěšné hlasování o americkém záchranném balíku pro tamní banky srazil americké burzy za jeden den o hodnoty, které investoři nepamatují po několik desetiletí. Za den ztratily americké... celý článek

V podílových fondech se dividendy neztratí

10. 9. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

V podílových fondech se dividendy neztratí

Když se řekne dividendy, vzpomenou si držitelé akcií na pravidelný přírůstek peněz na jejich kontech. Investoři do podílových fondů se musí smířit s tím, že peníze neuvidí, ale může... celý článek

Fondům se zastavil razantní propad majetku

3. 9. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Fondům se zastavil razantní propad majetku

Propad kapitálových trhů dopadl i na podílové fondy. Za první půlrok se zmenšil spravovaný majetek o bezmála 20 miliard. Role české fondové jedničky se ujala ČSOB díky sázce na klienty... celý článek

Partners Financial Services