Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii
Neúspěšné hlasování o americkém záchranném balíku pro tamní banky srazil americké burzy za jeden den o hodnoty, které investoři nepamatují po několik desetiletí. Za den ztratily americké akcie dohromady přes 1,2 bilionu dolarů. To je skoro deset českých HDP.

Americké trhy zkolabovaly. Stačilo k tomu jediné hlasování ve Sněmovně reprezentantů. Poslanci řekli těsné NE vládnímu plánu na záchranu amerických bank sužovaných břemenem dluhopisů napojených na rizikové hypotéky . Pár minut poté se index Dow Jones propadl o více než dvě stě bodů. Za celý den ztratil 778 bodů. O tolik bodů nepřišel během jednoho dne za celou svou historii. Index Standard & Poor’s 500 zaznamenal největší jednodenní ztrátu (8,8 %) od burzovního krachu v říjnu 1987. Za jediný den ztratily americké akcie celkovou hodnotu 1,2 bilionu dolarů, spočítala agentura Bloomberg. Tuto hodnotu měřenou hrubým domácím produktem vytvoří Česká republika za deset let.

Index Dow Jones 29. září 2008

Index Dow Jones Industrial Average

Zdroj: Bloomberg

Dvě největší brokerské firmy na Wall Street, Goldman Sachs a Morgan Stanley přišly o 12 procent hodnoty. Více než deset procent ztratily akcie automobilky General Motors, petrochemického gigantu Chevron či výrobce počítačových čipů Intel.

„Kongres totálně podkopal jakoukoli důvěru na trzích,“ komentoval hlasování v Kongresu James Dunigan, šéf investiční firmy PNC Wealth Management pro agenturu Bloomerg. „Oceňují, že chtějí hlídat nakládání s penězi daňových poplatníků. Ale na druhou stranu, pokud vám vypukne požár v kuchyni, nechcete, aby se rozšířil do zbytku domu,“ dodal. Analytik Ashraf Lahdi nicméně pro televizi CNBC řekl, že samotný krach záchranného plánu tak velký propad burzy nevysvětluje. "Lidé prostě nevěří v růst a hledají si každou záminku, jak ospravedlnit svou medvědí náladu," tvrdí Lahdi.

Poslanci zamítli záchranný plán v hodnotě 700 miliard dolarů na oddlužení bank, na němž se přes víkend dohodli s vládou, poměrem 228 ku 205 hlasům. Tato porážka rozpoutala mezi zastánci plánu horečnou snahu získat pro záchranu bank dodatečné hlasy před příštím hlasováním. To ale podle agentury Bloomberg nejspíš nelze očekávat dříve, než na konci týdne. Podle televizní stanice CNBC je pravděpodobnost nového hlasování ještě tento týden malá.

„Musí s něčím přijít. Jinak škody budou nepředstavitelné,“ tvrdí Henry Herrman, ředitel společnosti Waddell & Reed, která spravuje vklady v hodnotě 70 miliard dolarů. Varovných signálů vyslala burza poslancům dost. Akcie Sovereign Bancorp, druhé největší americké spořitelny, spadly z 6,04 dolaru na 2,33 dolaru . National City, největší banka v Ohio, se zřítila z 2,35 na 1,36 dolaru za akcii. Karetní společnost American Express a banky Bank of America, J.P. Morgan Chase a Citigroup přišly o více než deset procent hodnoty.

Největší jednodenní historické propady indexu Dow Jones

PořadíDatumPokles v bodechDatumPokles v %
1.29. 9. 2008-777,6819. 10. 1987-22,61
2.17. 9. 2001-684,8128. 10. 1929-12,82
3.14. 4. 2000-617,7829. 10. 1929-11,73
4.27. 10. 1997-554,266. 11. 1929-9,92
5.31. 8. 1998-512,6118. 12. 1899-8,72
Zdroj: Wall Street Journal

Výprodej nejspíš bude pokračovat. „Dokud nebudeme vědět přesně, proč ten zákon poslanci odmítli, bude prodávat, co máme,“ uvedl Michael Nasto spravující aktiva za 5 miliard dolarů ve firmě U.S. Global Investors. „Existuje reálná možnost, že to vše se změní v absolutní chaos, když nebude vědět, co Washington zamýšlí,“ doplňuje Russ Kamp, výkonný ředitel Invesco Quantitative Strategies.

Evropa sice včera zažila propad , nicméně zdejší burzy zavřely až po neúspěšném hlasování. Na začátku úterního obchodování se proto lze dočkat čehokoli. Včetně mohutného propadu.

Kam až spadnou letos akciové trhy? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

Daňoví poplatníci musí hasit požár i v evropských bankách. Jejich peníze zachránily čtyři velké peněžní ústavy. V Americe se mezitím schyluje k dramatu - Kongres neschválil předjednaný... celý článek

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

24. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

Americký ministr financí zatím s plánem na záchranu bank v hodnotě 700 miliard dolarů v Kongresu narazil. Podle některých zákonodárců ho bude muset výrazně předělat. Akciové trhy se... celý článek

Souboj býků s medvědy v komoditách nekončí

17. 9. 2008 | Petr Čermák

Souboj býků s medvědy v komoditách nekončí

Nynější pád cen komodit je jen korekce. Svět se musí připravit na jejich další růst, tvrdí stoupenci takzvaného komoditního supercyklu. Ten předpovídá, že ceny komodit rostou několik... celý článek

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

25. 7. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

Každá nová zpráva z finančního světa činí z předpovědí analytiků jen prázdná slova. Odhadovat, co se na trzích stane v příštích dnech a týdnech, se proto už skoro nikomu nechce.

Partners Financial Services