Realita nereálných výpočtů

Realita nereálných výpočtů
V praxi se setkáváme s porovnáváním hypoték podle kritéria "kolik celkově zaplatíme". Často se touto cestou hodnotí i kombinace úvěru a kapitálového životního pojištění. Takové srovnání je ovšem chybné. Je to jen další příklad toho, jak zneužít čísla, která se prezentují někomu, kdo jim moc nerozumí a jenom jim věří.

Jak je uvedeno výše, metodou "celkově zaplatíme" se v některých případech hodnotí i kombinace hypotečního úvěru a kapitálového životního pojištění. Podívejme se absurdní případ, ke kterému bychom touto cestou mohli dojít:
Získali jsme hypoteční úvěr ve výši 1 milion Kč se splatností 20 let a s úrokovou sazbou 5 %. Splátka tohoto úvěru činí 6 600 Kč, přičemž si o zaplacené úroky snížíme daňový základ. Když všechno podrobně propočítáme, celkem zaplatíme 1 398 381 Kč. Celkově tak půjčenou částku přeplatíme o 398 381 Kč.

Zkusme si na splátku hypotéky vydělat...

Možností je několik, my se rozhodneme pro tuto: po celou dobu trvání úvěru budeme platit jenom úroky, ty odečítat od daňového základu a nesplácet jistinu, ale místo toho spořit na "účet" tolik peněz, abychom mohli po 20 letech úvěr splatit najednou. Účet v tomto případě může být např. fond peněžního trhu s výnosem třeba 2 % p.a.

Co od této kombinace hypotéky a fondu peněžního trhu čekáte? Říkáte si, že kombinace bude asi nevýhodná, protože si půjčujeme za 5 % p.a. a spoříme pouze za 2 %? A že ani daňové odpočty v nejvyšším pásmu tuto nevýhodnost nezvrátí? Podívejme se na propočet:
Když budeme měsíčně platit úrok 4 167 Kč a spořit 5 400 Kč na "konto", bude kombinace výhodná! O zaplacené úroky totiž snížíme daňový základ, takže měsíční zatížení bude jenom 8 233 Kč. Tuto částku budeme platit celých 20 let. Po dvaceti letech budeme mít na účtu naspořeno 1 591 000 Kč. Z nich splatíme hypoteční úvěr a ještě nám přes půl milionu korun zbude. Když sečteme všechny platby, které zaplatíme, bude nás stát hypotéka 384 097 Kč (o tuto částku přeplatíme výši úvěru), což je méně než u klasické anuitní hypotéky.
Kdybychom nespořili na "konto" 5 400 Kč, ale 12 400 Kč, měli bychom hypotéku dokonce zadarmo! Měsíční zatížení by se vyšplhalo na 15 233 Kč, celkově bychom ale zaplatili tolik, kolik jsme dostali. (Dostali jsme 1 milion Kč na počátku a na konci nám zbylo 2 655 000 Kč. Během celé doby zaplatíme 2 655 000 Kč, takže jsme "na svých".)

Zdá se vám to nesmyslné? Je to nesmyslné!

Je to tím, že se ignorujeme časovou hodnotu peněz a srovnáváme peníze, které dostaneme za 20 let s těmi, které platíme každý měsíc (ode dneška dále). Tyto peníze samozřejmě nemají stejnou hodnotu, porovnáváme tak částky, které se porovnat nedají.

Na podobném principu funguje argumentace pro kombinaci hypotečního úvěru s životním pojištěním. I zde se počítá s vyšším měsíčním zatížením než při anuitním splácení (splátka úroků + placení pojistného znamená vyšší zátěž než anuitní splácení). Argumentuje se vyššími daňovými odpočty, ale ty sami o sobě nic moc neznamenají. Nakonec se sečte, kolik celkem zaplatíme a k tomu všemu se přičte, kolik dostaneme za 20 let od pojišťovny. I když je efektivní úrok zhodnocení peněz v pojišťovně menší, než kolik zaplatíte na úrocích hypoteční bance, vychází to výhodně. Ovšem jenom při pohledu "kolik se celkem zaplatí". Celé toto porovnání je stejně chybné jako náš příklad kombinace hypotéky a fondu peněžního trhu. Je to další příklad toho, jak se dají zneužít čísla, pokud se s nimi špatně zachází a prezentují se někomu, kdo jim moc nerozumí, jenom jim věří.

Jak se dobrat správných výsledků?

Pro správné vyhodnocení kombinace je vhodné použít:

  • zdravý rozum, který říká, že asi nebude výhodné platit bance vyšší úrok (např. 5 %) a zároveň mít slíbený nižší výnos od pojišťovny,
  • spočítat si současnou (budoucí) hodnotu všech finančních toků - zde se bere v úvahu právě časová hodnota peněz,
  • spočítat si efektivní úrok - vnitřní výnosové procento, roční procentní sazbu nákladů. Je to totiž podobné klamání, jako u spotřebitelských úvěrů - i u nich totiž vypadaly nabídky na přeplacení "pouhých" 2 000 Kč výhodně, dokud se klienti nedozvěděli, že RPSN činí např. 30 % p.a.

Ignorování časové hodnoty peněz vede i k jiným špatným závěrů, na které jsme si bohužel již zvykli:

  • spoření do fondu (nebo ještě lépe pojišťovny) je vynikající příležitost, protože vy sami vložíte 240 000 Kč a pojišťovna vám vyplatí 294 000 Kč. Tedy o 50 000 Kč více. Jinými slovy vyděláte 50 000 Kč, což je částka, kterou na chodníku nenajdete, kdo ale umí trochu počítat, ví, že najde určitě lepší příležitosti, jak zhodnotit peníze.
  • Hypotéky se v očích klientů zdají velice drahé, protože na úrocích je třeba přeplatit hodně peněz. Milionová hypotéka nás na úrocích bude stát např. 398 000 Kč. Této částce ovšem odpovídá efektivní úrok jenom 3,4 % p.a.
  • Spotřebitelské úvěry nebo kreditní karty naopak spotřebitelé vnímají jako levné, protože za zakoupené zboží zaplatí "pár korun navíc". RPSN ovšem hovoří jinak.

Kdo by odmítal použít něco málo z finanční matematiky a odmítal časovou hodnotu peněz, ten by měl žít v domnění, že běžný účet je vynikající produkt. Vloží 100 000 Kč a za 10 let dostane 10 500 Kč navíc, takže "vydělal peníze". Tento příklad je přehnaný, ale je založen na stejném principu jako právě vysvětlená problematika časové hodnoty. Chce to prostě nevěřit všemu, co vám který "poradce" našeptá a radši si před podpisem udělat skutečně vlastní názor.

Využíváte hypotečního úvěru? V kombinaci se životním pojištěním? Nebo byste na takový produkt nikdy nepřistoupili? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-112
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2004 18:03, JP

Myslíte ty státy, kde ceny rostou nebo ty státy , kde se prudce propadly či stále propadají? A proč jsou v jiných státech, protože i v jiných státech jsou nabušené banky co potřebují udat výhodně a s jistotou své volné zdroje. Nejprve si naspořit a pak investovat je přece normální. Děláte to v mnohem menších vydáních běžně, tak proč u toho největšího měnit přístup. A jestli se bojíte , že naše ceny poletí dále vzhůru, tak si sedněte k internetu a podívejte se kolik byty stojí jinde. Zrovna v cenách bytů nezaostáváme.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2004 10:05, Jirka

Netvrdil bych, že stát nepotřebujeme. Jsem si ale naprosto jist, že stát nepotřebujeme k tomu, aby způsoby, které jsem naznačil v předchozím příspěvku, nesmyslně manipuloval s našimi penězi! Tohle není o solidaritě, ale o rozhazování. Pokud systém státních příspěvků je systémem nula od nuly pojde a ještě se na tom přiživí tisíce zbytečných úředníků, vychází mi jednoznačně, že se mé peníze nedostanou k těm, s nimiž bych měl být solidární, ale pouze do kapes úředníků, s nimiž solidární být nehodlám! A ani k tomu není důvod, neboť mají vyšší příjem, než já sám.

Mám zájem být solidární s těmi, kteří si pomoci nemohou, ne s těmi, kteří si pomoci nechtějí! Myslíte, že má smysl finančně podporovat někoho, kdo nemá jen proto, že cokoli dostane, hned to prochlastá nebo si koupí nepotřebnou věc a ještě v té nejhorší kvalitě? To ty peníze můžeme rovnou posílat do spalovny! Ty, co se o sebe nedokáží postarat, střílet nemusíme. Pokud by si ale svůj nezasloužený příjem vynucovali násilím, pak na to má náš trestní řád už dlouhé roky recept. BTW: Zaměňovat vydírání za solidaritu Vám absurdní nepřipadá?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč nechci hypotéku s kapitálovou životní pojistkou

20. 10. 2004 | Petr Šafránek

Proč nechci hypotéku s kapitálovou životní pojistkou

Financování bydlení pomocí hypotečního úvěru s odloženou splátkou jistiny v kombinaci s kapitálovou životní pojistkou je často prezentováno jako velmi výhodné. Pojďme se proto podrobněji... celý článek

Hypotéku? Na poslední chvíli?

20. 9. 2004 | Jiří Šedivý

Hypotéku? Na poslední chvíli?

Úrokové sazby na českém trhu se v prvním pololetí roku odrazily od pomyslného dna a zamířily vzhůru. Tento trend se na trhu projevuje i zdražením hypotečních úvěrů, především s kratší... celý článek

Chcete zlevnit hypotéku?

11. 8. 2004 | Jiří Šedivý

Chcete zlevnit hypotéku?

Pořizujete dům nebo byt a nemáte dostatek peněz? Vzít si hypotéku a vydat se ze všech peněz možná není rozumné řešení. Existuje levnější: použít hypotéku a s pomocí dalších produktů... celý článek

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

13. 7. 2004 | Jiří Šedivý

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

ČNB nebyla první, kdo na našem trhu zvýšil úrokové sazby. Mnohem rafinovaněji a o tři dny dříve to po indiánsku, tedy nenápadně, provedla Česká spořitelna. Víte, jak se dělají na našem... celý článek

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

23. 6. 2004 | Martin Zika

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

Dojde po deregulaci k poklesu tržního nájemného? Nerozdělí se v jejím důsledku města na části podle příjmu obyvatel, nevzniknou ghetta sociálně slabých? Je-li vůbec reálné deregulaci... celý článek

Partners Financial Services