Fond pojištění vkladů čekají změny

Fond pojištění vkladů čekají změny
V případě krachu banky vám náhradu poskytne Fond pojištění vkladů. Ten chce ovšem víc informací o situaci v bankách, proto se chystají změny v legislativě. Ty by zároveň měly znamenat lepší ochranu klientů.

Fond pojištění vkladů vznikl kvůli potřebě vyplácet postižené klienty v době, kdy začaly krachovat první banky. "Vznikal ale hekticky pod tlakem událostí," říká předseda správní rady fondu Josef Tauber. "Legislativa z té doby, do které se promítla nouzová situace, platí dodnes. Před rokem jsme vstoupili do Mezinárodní asociace pojistitelů vkladů, a tak jsme získali nové zkušenosti ze zahraničí. Ty jsme se snažili přizpůsobit českým podmínkám a došlo nám, že ne všechno bylo založeno dobře," dodává.

Koho fond vyplatí

Na vyplacení náhrady mají nárok vlastníci vkladů bank a stavebních spořitelen, které nemohly dostát svým závazkům. Pojištěny jsou pohledávky z vkladů včetně úroků vedené v české nebo cizí měně fyzických osob na jméno, příjmení, adresu a datum narození nebo rodné číslo vkladatele, popřípadě identifikační číslo. Pojištěny jsou i vklady právnických osob. Náhrada vkladateli se poskytuje ve výši 90% vkladu, maximálně do výše 25 000 euro pro jednu osobu u jedné banky.

Fond peníze vyplácí z prostředků, které mu odvádějí české banky. Banky platí 0,1% z pojištěných vkladů, stavební spořitelny zas odvádějí 0,05 %, to znamená celkem asi 1,1 miliardy Kč ročně. V případě, kdy fond nemá dostatek finančních prostředků pro výplaty a musí si půjčit, se sazby v následujícím roce zdvojnásobují (0,2 % a 0,1 %), příspěvek fondu tak činí 2,2 miliardy Kč.

Co se změní

Co připravuje Fond pojištění vkladů

Fond pojištění vkladů poskytuje náhrady vlastníkům vkladů zkrachovalých bank a stavebních spořitelen. Členové správní rady fondu chtějí několik změn v legislativě. Jde jim hlavně o větší přísun informací z bankovního sektoru o průběžném dění v bankách. "Jsme už v zásadě hotovi, ještě musíme vyřešit několik dílčích otázek, které probíráme s bankovní asociací," uvádí předseda správní rady Josef Tauber. "Věřím ale, že na podzim bychom mohli náš návrh předložit."

To, co chtějí členové správní rady změnit, není způsob vyplácení vkladů nebo snad více pravomocí. Jde jim hlavně o větší přísun informací o situaci v bankách. Problém je totiž v tom, že o problémech peněžního ústavu se fond dozví až ve chvíli, kdy banka zkrachuje. "V zákonné úpravě je jediný moment, který dává někomu povinnost s námi komunikovat," vysvětluje Josef Tauber. "Guvernér České národní banky musí napsat fondu tehdy, když banka není schopna dostát svým závazkům. Pak teprve může fond vyvíjet svoji činnost."

Nebylo by ale dobré, kdyby fond věděl o problémech banky už dříve? "Chceme větší přístup k informacím dění na trhu a včas tak získat signály o tom, že se banka dostala do hospodářských potíží. Na případnou krizi tak chceme být včas připraveni," konstatuje předseda správní rady.

Inspirace ze zahraničí

Podobné instituce samozřejmě fungují i za hranicemi. Obecně existují tři stupně pojištění vkladů. Jedním jsou takzvané fondy ex ante, což je případ České republiky, kdy fond střádá a ve chvíli krize disponuje určitými prostředky. "Před krachem Union banky měl fond 10 miliard, což už je podstatná suma, která by mohla pokrýt pád menší banky, aniž by si fond musel někde půjčovat," uvádí předseda Tauber. Naproti tomu v některých zemích, jako je například Německo, Slovensko či Maďarsko, mají takzvané fondy ex post. To jsou fondy, kterým banky nepřispívají v průběhu roku, ale když vznikne problém, finančně pomohou. Třetí stupeň kombinuje oba předešlé způsoby.

Myslíte si, že by měl mít Fond pojištění vkladů více pravomocí? Jakých? Jak lze podle vás předejít krachu bankovního domu? Důvěřujete vaší peněžní instituci? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2003 13:12, havliger

Ano o chybě vím. Omlouvám se a už od rána je vše opraveno.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 9. 2003 13:31, Martin Zika

Díky za vaši všímavost. Tato věta byla přepsána jako citát Josefa Taubera a všem nám uteklo, že to je nesmysl. Omlouváme se, už je to opraveno.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Od poradce k prodejci

6. 5. 2003 | Petr Fejtek

Od poradce k prodejci

Za poradce se dnes označuje každý šmejdil, skutečného přitom aby pohledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena. V lepším případě se vyklube dealer, prodejce, tzv. pojišťovák. A... celý článek

Spořitelna mění studentské konto

27. 3. 2003 | Dušan Hradil

Spořitelna mění studentské konto

Snížení finančních prémií, zato však více služeb zdarma, lepší úročení a vyšší kontokorent. Tak lze stručně charakterizovat nové studentské konto České spořitelny. Bude pro klienty... celý článek

Utajené výsledky

27. 3. 2003 | Petr Vykoukal

Utajené výsledky

Zatímco banky či pojišťovny povinně (a díky dosaženým ziskům v posledních letech i hrdě) zveřejňují své hospodářské výsledky, u makléřských firem je tomu jinak. Své výkazy zveřejňovat... celý článek

Co znamená odnětí licence

3. 3. 2003 | Michal Hazi

Co znamená odnětí licence

ČNB by dnes měla obdržet od vedení Union banky restrukturalizační plán. Jedním z možných řešení situace je ovšem také odnětí bankovní licence, které by znamenalo ukončení činnosti banky.... celý článek

Partners Financial Services