Utajené výsledky

Petr Vykoukal | 27. 3. 2003
Utajené výsledky
Zatímco banky či pojišťovny povinně (a díky dosaženým ziskům v posledních letech i hrdě) zveřejňují své hospodářské výsledky, u makléřských firem je tomu jinak. Své výkazy zveřejňovat nemusí a často ani nechtějí.

Finanční situace vašeho makléře je přitom podstatně důležitější než situace vaší banky. Bankovní fond pojištění vkladů totiž funguje relativně dobře a v případě potíží se k části svých peněz dostanete do několika měsíců. Krach makléře má podstatně horší důsledky – na své peníze, byť ze zákona pojištěné, budete pravděpodobně čekat roky.

Bez jakýchkoliv dotazů poskytlo své výkazy jen několik firem (například FIO či Sati). Jiné naopak jen říkaly, že nevidí důvod, proč by měly někomu své výsledky sdělovat. Například Jan Sýkora z Wood and Company reagoval slovy, že nevidí důvod, proč by měla společnost výsledky hospodaření zveřejňovat. Nicméně současně poznamenal, že svým klientům tato čísla samozřejmě dávají. I firmy, které výkazy bez problémů poskytly, je dávají pouze na vyžádání. Na jejich webových stránkách jsou většinou pouze objemy zprostředkovaných obchodů. Ty ale samy o sobě moc dobrým indikátorem hospodářské situace firmy být nemusí.

Deset největších makléřů podle celkových objemů na Pražské burze v roce 2002
Obchodník Zobchodovaný objem v milionech korun
ABN AMRO Bank 401 850,281
ČSOB 396 544,103
Česká spořitelna
(profil, názory)
359 160,056
Komerční banka
(profil, názory)
275 386,418
CONSEQ Finance
(profil, názory)
227 328,983
PPF burzovní společnost
(profil, názory)
193 741,869
Českomoravská záruční a rozvojová banka
(profil, názory)>
167 366,957
Raiffeisenbank
(profil, názory)
147 133,093
ING Bank
(profil, názory)
99 852,327
Patria Finance 91 159,219

Obraty nic neznamenají

Blokové či přímé obchody sice znamenají působivé obraty, z pohledu výnosů ale může jít o zanedbatelné částky (poplatky u přímých či blokových obchodů v řádu desítek milionů totiž mohou být třeba jen stokoruny). Naopak tyto desítky milionů "prohnané" retailovými trhy (KOBOS či RM-Systém) mohou znamenat výnosy v řádu deseti až statisíců korun. Současně však s sebou nesou i podstatně vyšší náklady – jde totiž většinou o stovky až tisíce transakcí, které musí někdo zadat do burzovních terminálů, informovat o nich klienty či provést řadu dalších úkonů. Podobné rozdíly panují i v poplatcích mezi obchody s dluhopisy a transakcemi s akciemi. Obligace nesou nižší výnos a transakční náklady u nich by měly být (a většinou jsou) nižší než u akcií, jejichž výnosový potenciál je vyšší.

Snaha některých firem prezentovat pouze objemy zprostředkovaných obchodů může být cestou, jak zakrýt chabé výsledky hospodaření. I firmy, které nám své výsledky poskytly, se nemají moc čím chlubit. Sati (profil, názory) dosáhlo zisku necelý milion korun (při obratu na pražské burze 39,542 miliardy korun, obrat na ostatních trzích neznáme), FIO (profil, názory)červenou nulu (mínus patnáct tisíc korun), při obratu na pražské burze 53,764 miliard korun, ostatní trhy také nejsou k dispozici (na přímý dotaz jsme byli odkázáni na webové stránky firmy, kde jsou však pouze údaje za rok 2001). Řada ostatních firem stále ještě počítá a nebo nic nesděluje. U řady brokerských společností je problémem i fakt, že jsou součástí větších finančních uskupení (například J&T Securities, PPF Burzovní či CA IB Securities, a tak se jejich výsledky většinou promítnou pouze do konsolidovaných rozvah mateřských firem a nebývají zveřejňovány separátně).

Deset největších makléřů podle objemů obchodů s akciemi na Pražské burze v roce 2002
Obchodník Zobchodovaný objem v milionech korun
Wood & Company 55 748,58
Patria Finance 44 335,38
CA IB Securities 40 389,76
Česká spořitelna
(profil, názory)
35 633,19
ATLANTIK finanční trhy
(profil, názory)
19 432,87
FIO, burzovní společnost
(profil, názory)
12 599,85
PPF burzovní společnost
(profil, názory)
12 523,98
Union banka 12 325,58
Raiffeisenbank
(profil, názory)
8 595,188
Komerční banka
(profil, názory)
8 094,607

Porovnání objemů obchodů je tak bohužel jedinou cestou, jak alespoň nějak srovnat pozici jednotlivých brokerských firem na českém kapitálovém trhu. V předchozí tabulce najdete absolutní "TOP 10" českých makléřů na pražské burze. Až na několik výjimek jde o banky, které prostřednictvím burzy uskutečňují rozsáhlé obchody s dluhopisy. Pokud totiž uděláme "TOP 10" jen podle akciových obchodů, ocitají se banky náhle na chvostu. A najednou s velkým náskokem vede Wood & Company s úctyhodnými 55 miliardami korun obchodů s akciemi.

Z pohledu celkových objemů ještě stojí za zmínku 47 miliard (z toho akcie 3 miliardy) zobchodovaných brněnskou společností Cyrrus či naopak velmi nízkých šest miliard korun (z toho akcie 3,5 miliardy) burzovních transakcí J&T Securities (profil, názory). Souhrny samotných obchodů s akciemi navíc ukazují i na celkovou orientaci jednotlivých firem. EPIC, který udělal celkem obchody za 70 miliard, zobchodoval akcie za pouhých sto milionů. ABN AMRO, které je vládcem tabulky absolutních výsledků, přestala na pražské burze s akciemi obchodovat již před několika lety, a tak celý její obrat tvoří samotné dluhopisy.

Kdo je zralý na odchod?

Neznalost přesných hospodářských výsledků trošku ztěžuje možnosti posoudit, kdo a jak dlouho ještě na trhu vydrží. Z pohledu celkových objemů by se jako adepti na odchod mohly jevit společnosti Body International nebo Global Brokers, které zobchodovávají pouze malé objemy cenných papírů (v řádu miliard korun). Druhou stranou mince je ale skutečnost, že řada podstatně menších makléřských firem, které ani nejsou členy burzy, jsou schopny úspěšně přežívat "scvrkávání se" českého kapitálového trhu díky různým nestandardním transakcím (výkupům akcií od drobných investorů, transakcí typu "going private" apod.), a tak může být pouhé usuzování náznaků blížícího se zániku jen z malých objemů obchodů velmi ošemetné a tyto dvě zmíněné firmy ještě mohou řadu let profitovat ze "specifik" českého kapitálového trhu. Nicméně stávající a pravděpodobně i další vývoj českého akciového trhu dovede řadu firem k opuštění trhu. Na to, že takové rozhodnutí nemusí ani moc souviset se zobchodovanými objemy, ukazuje příklad Baader Securities (profil, názory). Ta loni zobchodovala jen na burze cenné papíry za necelých deset miliard korun (z toho akcie 6,5 miliardy), majitelé se nicméně rozhodli trh opustit. Společnost svou činnost neukončila úplně jen díky tomu, že ji koupila První městská banka (profil, názory) ze skupiny PPF.

Koho vidíte jako adepta na odchod z trhu vy? Zajímáte se o hospodářské výsledky svého brokera? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Profily jednotlivých brokerských firem a informace o možnostech obchodování na kapitálových trzích najdete ve specializované sekci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services