Pioneer a ŽB Trust: jak dopadne fúze?

Pioneer a ŽB Trust: jak dopadne fúze?
V polovině července oznámil Jiří Kunert, že po koupi Živnostenské banky UniCreditem dojde k fúzi Pioneeru a ŽB Trustu. Jak bude nová společnost vypadat, jaké fondy bude nabízet a kdo ji povede?

Poznámka autora: vše v tomto textu uvedené je jeho čirou spekulací, nezaloženou na jakýchkoliv materiálech či informacích společností UniCredito, Pioneer, Živnostenská banka nebo ŽB Trust.

Fúze investičních společností nejsou na českém trhu příliš časté. Docházelo-li v minulosti k nějakým změnám, šlo spíše o převzetí jednotlivých fondů na základě rozhodnutí Komise pro cenné papíry. Jedinou větší akvizicí byla nedávná koupě investAGe (profil, názory) společností J&T Asset Management (profil, názory); zapomenout nelze ani na plánované propojení OB Investu (profil, ) a První investiční (profil, názory) do nově budované skupiny ČSOB Asset Management. Fúze Pioneeru (profil, názory) a ŽB Trustu (profil, názory) ovšem bude tím nejzajímavějším projektem, ve kterém splynou dvě tržním podílem podobné, ale strategií i firemní kulturou velmi odlišné společnosti.

Při fúzi investičních společností jsou důležité minimálně čtyři aspekty, kterým se budeme věnovat i my: jméno nové společnosti, její management, portfolio nabízených fondů a způsob jejich distribuce. Začněme po pořádku.

Jméno: není o čem pochybovat

Pioneer je mezinárodní značkou skupiny UniCredito pro retailové fondy, není tedy pochyb o tom, že zůstane zachován i v České republice, zatímco brand ŽB Trust dříve či později zanikne (stejný osud čeká možná i Živnostenskou banku, která by se mohla časem přejmenovat na Unibanku stejně jako byla přejmenována po akvizici slovenská Poľnobanka; na druhou stranu podobnost nového jména s Union bankou by mohla ŽB zachránit před zánikem jejího cenného jména - tedy aspoň v případě, že se nepřejmenuje i Union banka, až a jestli do ní jednou vstoupí strategický vlastník).

Pokud by ovšem šlo o fúzi dvou českých společností, bylo by vše možná jinak. V České republice je totiž důvěra vůči značce Pioneer velmi nízká mezi investory i distributory a stigma neúspěchu fondu Pioneer Trust (profil, názory) se s touto společností ještě dlouho potáhne (ostatně stačí se podívat na názory na tento fond či na vášnivou diskusi u nedávného rozhovoru s novým portfolio manažerem Trustu). Naproti tomu ŽB Trust je sice značka málo známá, ale není poskvrněna žádnými skandály či problémy a spojení s konzervativní Živnostenskou bankou ji posiluje v očích nedůvěřivých investorů. Jak ale bylo řečeno, ve skupině UniCredito je značkou pro distribuci fondů Pioneer a UniCredito zřejmě nebude mít zájem toto pravidlo jakkoliv měnit.

Management: konflikt generací

Zatímco výběr jména nové investiční společnosti je jednoduchý a předvídatelný, výběr jejího nového ředitele bude mnohem složitější. Na jedné straně stojí ředitel ŽB Trustu Jiří Brabec (přečtěte si jeho profil), na druhé straně tým Pioneeru vedený Vladimírem Fichtnerem, Martinem Dybalem a Romanem Pospíšilem. Jiří Brabec (narozen 1935) je doyenem a hlavním lobbyistou českého fondového byznysu a je to člověk s jasně formulovanými názory a velkou mravní integritou. Martin Dybal (1968), Vladimír Fichtner (1969) i Roman Pospíšil (1961) jsou schopnými a výkonnými manažery.

Jako nejpravděpodobnější se proto jeví dva scénáře. Tím prvním je postavit do čela nové společnosti zhruba na rok Jiřího Brabce, jehož klid, diplomacie a technické myšlení by mohlo obrušovat hrany a časově omezený mandát by poskytoval dostatek prostoru i pro nepopulární opatření. Druhý scénář zahrnuje odchod Jiřího Brabce do důchodu či do funkce čestného předsedy UNIS, ve které by mohl dále pracovat na kultivaci českého fondového byznysu, a jmenování někoho z vedení Pioneeru do čela nové společnosti.

Kdo by to mohl být? Roman Pospíšil se nyní v Pioneeru soustředí v rámci "New Europe" především na rozvoj aktivit mimo Českou republiku. Na druhou stranu český trh velmi dobře zná ze svého působení v IKS KB (profil, názory) a má dobré vztahy s Jiřím Brabcem, na druhou stranu s některými jinými představiteli investičních společností má vztahy poněkud napjaté. Současný generální ředitel Vladimír Fichtner je nejviditelnější tváří Pioneeru a nyní se věnuje především marketingu a rozvoji prodeje na České republice i na Slovensku. V úvahu samozřejmě přichází i Martin Dybal, který řídí distribuci a prodej fondů v ČR a na Slovensku a jeho vliv na rozhodování uvnitř Pioneeru stále roste. Je tedy nejpravděpodobnějším kandidátem na post ředitele nové společnosti v případě, že se jím nestane Jiří Brabec?

Do výběru nového ředitele sloučené společnosti jistě promluví i Dan Kingsbury, šéf Pioneeru pro New Europe. Zatímco lidé z Pioneeru jsou zvyklí s ním pracovat a akceptují jeho přísný dohled na prodejní výsledky v ČR, pro Jiřího Brabce by bylo jistě nedůstojné, pokud by se stal pouhým lokálním číslem dvě. Záležet bude také na volbě Jiřího Kunerta po předpokládaném návratu do čela Živnostenské banky.

Portfolio fondů: sázka na zahraničí

Velký konflikt a jedna lákavá možnost čeká fúzovanou společnost i v oblasti nabízených fondů. ŽB Trust pod Jiřím Brabcem vždy sázel na fondy s českým domicilem, zatímco Pioneer místo registrace dalších fondů v ČR vsadil na distribuci fondů zahraničních, kterých dnes nabízí 35.

ŽB Trust aktuálně spravuje sedm otevřených podílových fondů s majetkem přes 5,5 miliardy korun, což z něj dělá čtvrtou největší investiční společnost s tržním podílem necelých sedmi procent (více o společnosti a jejích fondech najdete v jejím profilu), Pioneer (profil) má v ČR jediný fond se třemi miliardami, což znamená šesté místo mezi investičními společnostmi a necelá čtyři procenta trhu.

Přijme-li nová společnost nyní převládající filozofii registrovat fondy v zahraničí, může být portfolio českých fondů průběžně omezováno a klientům nabízeny spíše fondy zahraniční v rámci řady různých balíčků. Přežít by v každém případě měly fondy peněžního trhu Sporokonto (profil, názory), ŽB obligační (profil, názory) a specializovaný ŽB Balancovaný fond nadací (profil, názory), zachován bude muset být také alespoň jeden smíšený fond, do kterého by byly sloučeny Pioneer Trust a zbylé fondy ŽB Trustu. Zajímavé bude také pozorovat, jak rychle se projeví vliv Dublinu na lokální management fondů ŽB Trustu (o působení Dublinu více v nedávném rozhovoru s novým portfolio manažerem Pioneer Trustu Petrem Zajícem).

Distribuce: OVB a pobočky banky

Pioneer konečně získá pro distribuci fondů kamenný dům (nepočítáme-li současnou distribuci přes ČSOB, kde ovšem fondy Pioneer nepatřily k oblíbeným a k dispozici byly pouze na konkrétní vyžádání klienta) a zásobárnu klientů Živnostenské banky, kterým bude moci nabídnout především své zahraniční fondy. Naopak ŽB Trust by spojení umožnilo proniknout do řady nových distributorských sítí, což pomůže především konzervativnějším fondům v nabídce ŽB Trustu.

Mnohem důležitější než kamenná banka je ovšem spolupráce s dealerskými a poradenskými sítěmi. V případě Pioneeru je klíčová spolupráce se sítí OVB, která Pioneeru zajišťovala většinu příchozích peněz. Vedle OVB fondy Pioneeru (český Pioneer Trust i zahraniční fondy Pioneer) distribuuje i řada středních a menších společností. OVB má v nabídce i fondy ŽB Trustu, propojení obou investičních společností by jim i dalším distributorům umožnilo nabízené fondy lépe balíčkovat.

Co si o plánované fúzi myslíte? Co přinese oběma společnostem a českému trhu? Chtěli byste v takové společnosti pracovat? Budete investovat do jejích fondů? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2002 9:20, pjt

Rekl bych, ze trhy chybuji jiz vice nez 2 roky.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2002 13:41, rozumdohrsti

Nikde na svete nedela investicni rozhodnuti jeden clovek ....a i kdyby ....bude to portfolio manazer, ktery je .......tam nekde dole????????? Dalsim signalem je "delka uspesneho obdobi", jinak receno ...chybu udela kazdy ...ale chybovat 1/2roku, rok ...atd???? Chapete????
Celkove = mate se co ucit = skoda slov!!!!!!!!

Zobrazit celé vlákno

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČSOB Asset Management přichází

11. 7. 2002 | Tomáš Prouza

ČSOB Asset Management přichází

Dnes dopoledne ČSOB oficiálně ohlásí vznik nové společnosti, sdružující veškeré aktivity skupiny v oblasti asset managementu a kolektivního investování. Co byste o tomto spojení měli... celý článek

Pioneer: budeme aktivnější, říká nový portfoliomanažer

2. 7. 2002 | Tomáš Skřivánek

Pioneer: budeme aktivnější, říká nový portfoliomanažer

Smíšenému fondu Pioneer Trust se moc nedaří. Již přes dva roky klesá nejen kurz ale i majetek pod správou. Změní trend nový portfoliomanažer Petr Zajíc?

Jiří Brabec: energie má stále na rozdávání

6. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek

Jiří Brabec: energie má stále na rozdávání

Mezi šéfy tuzemských investičních společností je výjimkou. Zatímco v konkurenčních firmách mají od časů kupónové privatizace druhý, někdy i třetí vrcholový management, Jiří Brabec zůstává.... celý článek

Pioneer spolkl konkurenci

6. 9. 2000 | Tomáš Skřivánek

Pioneer spolkl konkurenci

Přes čtyři tisíce nových klientů a 202,5 milionů nových vkladů získal v závěru minulého týdne podílový fond Pioneer. Prakticky tak byla dokončena před půl rokem domluvená fůze s českými... celý článek

Partners Financial Services