Snaha o umazávání ztrát

David Petráček | 12. 8. 2002
Snaha o umazávání ztrát
I přesto, že se trhy snažily v uplynulém týdnu umazávat ztráty z předešlých seancí, vždy zde existovaly negativní zprávy, které těmto pokusům házely "klacky pod nohy".
Spojené státy

V pondělí trhy otevřely jen mírně v červených číslech, a to díky dobrým hospodářským výsledkům společnosti Procter & Gamble Co. (profil, názory), jejíž zisk mírně předčil očekávání. Tento den byl zveřejněn index ISM pro služby, který dosáhl hodnoty pouze 53,1 bodů, přičemž se očekávalo 55, na což trhy reagovaly poklesem, který se nepodařilo až do konce obchodování zvrátit. V čele propadů stála společnost Citigroup (profil, názory), které Lehman Brothers snížil rating na akcie. Stejně tak učinil pro společnost Cisco (profil, názory). Dalšími klesajícími tituly byly SBC Communications (profil, názory), která provede revizi výkazů bilance za předešlé dva roky, a BEA Systems (profil, názory), pro kterou RBC Capital Markets snížil ziskový výhled na příští rok a cenový cíl ze 16 na 11 dolarů. Jedním z mála rostoucích titulů byly akcie firmy AMD, která prohlásila, že profituje z prodeje nové řady mikroprocesorů Hammer.

V úterý trhy umazávaly ztráty, a začaly tak posilovat po několika dnech výrazných propadů. Na tomto pozitivním vývoji se podílelo očekávání snížení úrokových sazeb, které se předpokládá na příštím zasedání Fedu 13. 8. 2002. Již čtyři důležité firmy z Wall Streetu (Goldman Sachs, Lehman Brothers, Dresdner Kleinwort Wasserstein Sicurities a Deutsche Bank Securities) očekávají snížení hlavní zápůjční sazby. Růst indexu Dow Jones byl podpořen zejména společnostmi General Electric (profil, názory) a Citigroup, když JP Morgan Chase prohlásil, že je ohledně akcií Citigroup ve střednědobém výhledu pozitivní.

Středeční otevření bylo velice silné, za což mohly ohlášené výsledky společnosti Cisco. Toto nadšení však v průběhu první poloviny obchodování vyprchalo. Investoři začali vybírat zisky. Vývoj negativně ovlivnily některé komentáře. Morgan Stanley snížil očekávání i cílovou cenu u Citigroup a Merrill Lynch. Varování týkající se výsledků za třetí čtvrtletí i celého roku přišlo od mediální a marketingové společnosti TMP Worldwide. Po dvacáté hodině obrátily trhy směrem vzhůru. Tento růst však byl omezován poklesem telekomunikačních titulů, které ztrácely díky prohlášení šéfa Cisca, J. Chamberse, že pokles v telekomunikačním sektoru může nadále pokračovat.

Ve čtvrtek začali investoři v počátku mírně ubírat na rychlosti růstu, kterou trhy nabraly na konci středečního obchodování. A to i přes výrazně pozitivní informace jako např. pokles mezitýdenních dodatečných žádostí. Také pokles PPI naznačoval lepší výhlídky pro snížení sazeb. Pozitivní impuls pro bankovní tituly Citigroup a JP Morgan Chase přinesla zpráva o schválení půjčky od MMF pro Brazílii. V průběhu seance se střídala období náhlých výkyvu s obdobími stabilního vývoje, aby pak trhy v konečné fázi zamířily směrem vzhůru, a to navzdory nevýrazným objemům obchodů. Rozporuplně vyznělo ohlašování tržeb obchodních řetězců za měsíc červenec, kdy vývoj ovlivnil negativní výhled společnosti Best Buy působící v elektronice.

V pátek byla ještě před začátkem obchodování zveřejněna hodnota produktivity, která vzrostla o 1,1 %, když se očekával růst o 0,5 %. Další zprávou bylo oznámení WorldComu (profil, názory) o nadhodnocení svých výsledků o další 3,3 mld. USD, což výrazně ovlivnilo vstup do pátečního obchodování, které začalo propadem hlavních indexů. Přesto, že kauza WorldCom už není nejčerstvější, má stále silný vliv na jednání investorů.

Evropa

Také Evropa vstoupila do obchodního týdne záporně. Oslabily společnosti Allianz (profil, názory), DaimlerChrysler (profil, názory)a další. Tyto tituly však již následující den stály za růstem evropských indexů. Přidal se k nim také Siemens (profil, názory) a BMW. Trhy ale posilovaly jako celek, když byly silně ovlivněny spekulacemi o snížení amerických úrokových sazeb. Nic z toho však už další den nebylo pravdou a trhy propadaly. Například v Německu stály za poklesy špatné makroekonomické informace (nezaměstnanost v červenci 9,7 %, očekávání 9,5 %; meziměsíční propad továrních objednávek o 3,2 %, předpoklad -1,4 %) a vybírání zisků. Obrat na sebe nenechal dlouho čekat a již ve čtvrtek trhy posilovaly, a to díky středečnímu pozitivnímu závěru na amerických trzích a příznivým ohlášeným hospodářským výsledkům -například společnost BASF (profil, názory) výrazně předčila očekávání. V pátek však došlo k další korekci směrem dolů.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.



Při koupi přes Peníze.CZ dostanete do 16.8. k investici 1% bonus!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mohutný nástup trhům nevydržel

5. 8. 2002 | David Petráček

Mohutný nástup trhům nevydržel

Přestože vstup do obchodování naznačoval v uplynulém týdnu mnoho optimismu mezi investory, další dny bohužel daly za pravdu spíše skeptikům.

Propady neznají hranic

29. 7. 2002 | David Petráček

Propady neznají hranic

Ohlašování hospodářských výsledků v uplynulém týdnu bylo víceméně rozporuplné a výhledy do budoucna naznačují ještě mírné zhoršení. Toto a mnoho dalších zpráv se podepsalo na pokračujících... celý článek

Lepší výsledky staré ekonomiky

22. 7. 2002 | David Petráček

Lepší výsledky staré ekonomiky

Obchodování v uplynulém týdnu bylo silně ovlivněno probíhajícím ohlašováním hospodářských výsledků. Z prozatímního vývoje je patrné, že klasické tituly jsou na tom lépe než technologické.... celý článek

Strašák účetních machinací stále žije

15. 7. 2002 | David Petráček

Strašák účetních machinací stále žije

Přestože se už několikrát zdálo, že trhy už dosáhly svých minim a dočkáme se růstu. Stále nám dokazují, že dolů to stále jde.

Trhy doháněly ztráty

8. 7. 2002 | David Petráček

Trhy doháněly ztráty

Přestože vývoj v první polovině týdne nenaznačoval přílišný optimismu, ve druhé polovině došlo k obratu a trhy nasadily výrazný pozitivní spurt.

Partners Financial Services