Lepší výsledky staré ekonomiky

David Petráček | 22. 7. 2002
Lepší výsledky staré ekonomiky
Obchodování v uplynulém týdnu bylo silně ovlivněno probíhajícím ohlašováním hospodářských výsledků. Z prozatímního vývoje je patrné, že klasické tituly jsou na tom lépe než technologické.

Spojené státy

V pondělí byly trhy pod prodejním tlakem. Propady byly způsobeny převážně farmaceutickými a chemickými tituly. Vůdcem těchto poklesů byla společnost Pfizer (profil, názory). Index Nasdaq se držel nad hodnotami minim z předchozího týdne jen díky polovodičovému sektoru. Obavy mezi investory budil také stále slábnoucí dolar. Někteří ekonomové se však vyjádřily v tom smyslu, že jsme již blízko období konzistentního růstu akciových trhů.

I přes pozitivní ohlášení hospodářských výsledků většiny významných společností, nebyla nálada na trhu před otevřením optimistická a futures byly záporné. Nicméně po ohlášení, že průmyslová produkce v USA rostla o 0,8 % v červnu, když se předpokládalo 0,5 %, umazávaly trhy své ztráty. Otevření pak bylo mírně záporné. Po Greenspanově projevu trhy oslabily. Prohlásil, že ekonomika sice nabírá na síle, ale účetní skandály jsou pro budoucí vývoj hrozbou. Pak se však opět dostavil spíše pozitivní pohled a trhy umazávaly ztráty, aby je v závěru opět prohloubily.

Středeční obchodování bylo silně ovlivněno pozitivními hospodářskými výsledky společností obsažených v Dow Industrial Composite. Mezi společnosti, které překonaly očekávání, patřily Citigroup (profil, názory), United Technologies (profil, názory), Boeing (profil, názory) a Ford (profil, názory). Náladu, která na trhu panovala, nedokázalo poškodit ani úterní ohlášení Intelu, který nedosáhl ani očekávaných výsledků. Avšak prohlásil, že pro druhé pololetí předpokládá růst. Tento den zveřejněná hodnota zahájených staveb byla 1672 tisíc, když se očekávalo 1680 tisíc. Trhy se však k této hodnotě postavily neutrálně.

Z probíhajícího ohlašování je patrné, že tituly staré ekonomiky jsou na tom mnohem lépe - International Paper (profil, názory), Philip Morris (profil, názory) než tituly technologické - Siebel Systems (profil, názory), AMD (profil, názory). Trh však neudržel celkem pozitivní vývoj, k čemuž přispěl v 16:00 zveřejněný údaj indexu hlavních indikátorů "leading indicators", který byl v souladu s očekáváním 0,0 %, nicméně níže než 0,4 % v minulém měsíci. Za propady stály farmaceutické a zdravotnické tituly Baxter Int. (profil, názory), Bristol-Myers (profil, názory), Eli Lilly (profil, názory) a Biogen (profil, názory).

Páteční obchodování začalo strmým propadem, což bylo způsobeno hned několika zprávami. Negativně se na vývoji trhu projevilo ohlášení společností Sun Microsystems (profil, názory), Nortel (profil, názory) a Microsoft (profil, názory), které sice dosáhly očekávaných výsledků (Michrosoft dokonce mírně překonal), ale nevalně se vyjadřovaly o vývoji v dalších obdobích. Další zprávou byl zveřejněný index spotřebitelských cen, který v červnu dle očekávání mírně vzrostl o 0,1 procentního bodu, když v květnu byl přírůstek nulový. Commerce Department také zveřejnil hodnotu zahraničního deficitu, která investory nemile překvapila a která v červnu vzrostla na 37,6 mld. USD z květnových 35,9 mld. USD. Předpokládal se však pokles na 35,3 mld. USD.

Evropa

Uplynulý týden nezačal pro evropské kapitálové trhy vůbec dobře. Oba hlavní evropské indexy - DAX a FTSE 100 - zaznamenaly výrazné propady. V dalších dnech došlo ke vzpamatování,i když některé negativní zprávy stále způsobovaly výkyvy ve vývoji trhu. V pátek však trhy opustily pozitivní teritorium a obchodovalo se hlavně v červených číslech, a to díky společnostem Sun Microsystems, Nortel, Johnson&Johnson (kvůli vyšetřování v jedné z jejich poboček) a dalším. Jako USA tak ani Evropě se nevyhnuly problémy farmaceutických fírem. Naopak dobře si vedly společnosti Deutsche Telekom, Siemens, Infineo a Munich Re. Obavy panovaly v maloobchodním sektoru, jelikož společnosti Metro AG, KarstadtQuelle AG a další se strachují, že díky hrozícím stávkám zaměstnanců, nastane odliv zákazníků.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strašák účetních machinací stále žije

15. 7. 2002 | David Petráček

Strašák účetních machinací stále žije

Přestože se už několikrát zdálo, že trhy už dosáhly svých minim a dočkáme se růstu. Stále nám dokazují, že dolů to stále jde.

Trhy doháněly ztráty

8. 7. 2002 | David Petráček

Trhy doháněly ztráty

Přestože vývoj v první polovině týdne nenaznačoval přílišný optimismu, ve druhé polovině došlo k obratu a trhy nasadily výrazný pozitivní spurt.

FED – křehkost finančních trhů

1. 7. 2002 | David Petráček

FED – křehkost finančních trhů

Z komentáře Fedu bylo sice cítit mírně pozitivní naladění, ovšem také zde vyjadřuje přesvědčení o křehkosti finančních trhů.

Počáteční optimismus vyprchal

24. 6. 2002 | David Petráček

Počáteční optimismus vyprchal

Přestože byl začátek uplynulého týdnu na kapitálových trzích optimistický, nevydržel tento trend déle než jeden den.

Propady opět převyšovaly růsty

17. 6. 2002 | David Petráček

Propady opět převyšovaly růsty

I když docházelo v některých dnech ke kladnému vývoji na kapitálových trzích, v konečném zúčtování skončilo obchodování negativně.

Partners Financial Services