Je kritika Greenspana oprávněná?

Je kritika Greenspana oprávněná?
Hlavní orgán měnové politiky americké centrální banky Fed nechal na včerejším zasedání úrokové sazby beze změn. Také tento krok zřejmě přispěje k růstu kritiky Alana Greenspana.
V posledních týdnech se ve světových médiích objevuje kritika šéfa Federálního rezervního systému (Fed), obdoby naší centrální banky (CB), Alana Greenspana. Portfolio manažéři a ekonomové investičních bank ho obviňují z toho, že nedokázal zabránit současnému propadu na amerických, a potažmo i světových akciových trzích.

Jejich kritika je vcelku pochopitelná. Vždyť od března 2000, kdy akcie ve Spojených státech dosáhly historických maxim, klesl index Russell 3000 (profil, názory), který reprezentuje tři tisíce největších společností a plných 98 procent tržní kapitalizace veřejně obchodovaných firem v USA, o 47 procent. Ztratil tak 6,2 bilionu USD ze své tržní kapitalizace, což odpovídá sedmiměsíčnímu HDP Spojených států. Když se podíváme na známější index S&P 500 (profil, názory), ten od svého vrcholu před 16 měsíci oslabil o 48 procent, převážně z technologických titulů složený index Nasdaq (profil, názory) pak o 76 procent. Splasknutí spekulativní bubliny, jak se podobné události označují, bylo nejsilnější v celé historii amerického akciového trhu. Úměrně tomuto propadu kursů akcií klesaly i hodnoty podílových listů a následně i objem spravovaných prostředků.

Pochopitelná, leč nepravdivá

Na jednu stranu pochopitelná kritika má však daleko od pravdy. Alan Greenspan, stejně jako i další přední představitelé Fedu, ve svých pravidelných vystoupeních varovali před spekulativní bublinou, před přílišným nadhodnocením kurzů technologických firem, které by mohly destabilizovat celou ekonomiku. Své slovní intervence doprovodili opakovaným zvýšením úrokových sazeb, které začalo již koncem června 1999, tedy před samotnou akcelerací růstu na akciových burzách. Do května 2000 Fed zvýšil svoji klíčovou úrokovou sazbu šestkrát ze 4,5 na konečných 6,5 procenta. Trh ho však neposlouchal. Zajímavostí zůstává, kdo jsou hlavní kritikové měnové politiky Fed. Portfolio manažeři a ekonomové velkých amerických investičních bank. Trpkou skutečností však bylo, že právě tyto dvě skupiny ignorovaly varovné signály přicházející z Fed. Z vlastních zkušeností vím, že každý, kdo se v letech 1999 a 2000 pohyboval na světových akciových trzích, přispěl k býčí náladě svým dílem nebo se jí nechal strhnout.

Nenapadlo by mne však svalovat vinu na centrální bankéře, kteří se navíc v období přemrštěné euforie pokoušeli akciové trhy krotit.

Fed: cenová a finanční stabilita

Někoho také může napadnou otázka, do jaké míry je Fed, či jakákoli jiná centrální banka, odpovědný za vývoj na akciových trzích? Nebo zda má nástroje k ovlivňování tržních očekávání budoucího pohybu na akciovém trhu? V moderním pojetí centrálního bankovnictví by každá emisní banka měla vedle cenové stability usilovat také o finanční stabilitu. Tedy takovou, aby nedocházelo k vysokým výkyvům v cenách aktiv, které by mohly destabilizovat celý bankovní sektor a následně i ekonomiku. Jde o to, aby banka analyzovala povahu finančních toků a cenové tvorby na trzích aktiv a v návaznosti na to se snažila vytvářet příznivé podmínky pro stabilitu finančních trhů, jejich likviditu a průhlednost. Cílem převážně preventivní činnosti by tedy měla být eliminace rizika možných finančních krizí.

Cena aktiv zajímá centrální banku z pohledu spotřebitelské důvěry, budoucí poptávky a očekávaného vývoje inflace. Vstupuje do modelu CB jako endogenně daná veličina, která vedle jiných determinuje hlavní makroekonomické cíle banky. Cílem každé centrální banky je, aby odchylky od jakési rovnovážné úrovně makroekonomických veličin byly od skutečného vývoje co možná nejmenší, a tím nevyvolávaly nebezpečí nestabilního vývoje ekonomiky. Na druhé straně má CB nástroje – změna úrokových sazeb a devizového kursu – kterými se snaží nesoulad mezi rovnovážnými a skutečnými hodnotami makroekonomických veličin vyrovnat. Problém nastává v okamžiku, když nelze například změnou úrokových sazeb ovlivnit cenu jednoho z aktiv – akcií, nebo když trh nepřijme chování či varování CB. Ačkoli jsem nedělal analýzu závislosti vývoje akciových kursů na měnové politice Fed, domnívám se, že zatímco u očekávaného vývoje úrokových sazeb (a tím i cen dluhopisů) má CB alespoň částečnou šanci přesvědčit trh o svém "chtěném" rovnovážném vývoji, v případě očekávaného vývoje cen akcií nikoli. Akcie vždy nereagují ani na případné slovní intervence. Příkladem mohla být četná vystoupení Alana Greenspana o nadhodnocenosti cen akcií, které však trh ignoroval. Když má CB k ovlivnění očekávání budoucího vývoje cen akcií pouze omezené instrumentarium, bylo by krajně nezodpovědné a riskantní se do toho pouštět.

Ve své podstatě by tedy centrální banka neměla mít ambice přímo ovlivňovat ceny aktiv, ale pouze přijímat taková opatření, která by vedla k vytvoření stabilního prostředí pro finanční investice. Nikdo proto nemůže očekávat, že ceny aktiv budou hlavním kritériem měnové politiky centrální banky. Události posledních měsíců mám dávají za pravdu, že samotná měnová politika Fed nemůže být pro akciové trhy spásou. Investoři by měli svoji pozornost, ale i kritiku přesunout na regulatorní orgány, auditorské firmy a hlavně na samotné společnosti. Fed s jejich přispěním se určitě bude snažit vytvořit stabilní prostředí pro finanční investice.

Považujete za oprávněnou kritiku Fedu za podíl při "nafukování bubliny"? A jak se vám líbí jeho současná měnová politika? Myslíte, že jsou úrokové sazby přesto, že jsou na čtyřicetiletém minimu, stále ještě příliš vysoké? Podělte se o své názory s ostatními.


Autor je odborníkem na finanční trhy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2002 9:56

Pana Holinku netrapte, zlatý důl Private Investors mu skončil, tak se holt snaží uživit jak umí.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services