Ceny bytů jsou nadhodnocené až o čtvrtinu, říká ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 11. 2020 | 7 komentářů
Ceny bytů jsou nadhodnocené až o čtvrtinu, říká ČNB

Zdroj: Pyty/Shutterstock

Rychle rostoucí ceny nemovitostí jsou významným zdrojem systémových rizik v domácí ekonomice. Uvedla to dnes Česká národní banka. Zpřísňování podmínek u hypoték ale teď nechystá.

Pokračující silný růst cen nemovitostí v České republice zhoršil podle centrální banky příjmovou dostupnost bydlení a způsobil nárůst nadhodnocení cen bydlení. ČNB jej odhaduje v průměru na 17 % s tím, že ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů jde až o 25 %.

„Bohužel jsme svědky toho, že se opět roztáčí spirála mezi dluhovým financováním nemovitostí a očekáváním růstu jejich cen. Předpokládáme však, že se poskytovatelé hypotečních úvěrů budou i s ohledem na nepříznivý a vysoce nejistý ekonomický vývoj chovat nadále převážně obezřetně,“ říká ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

„V tuto chvíli proto není nezbytné znovu zavádět limity ukazatelů zrušené na jaře, či zpřísňovat jiné podmínky pro poskytování hypoték. Cítíme však potřebu opět upozornit, že nad určitými hranicemi dluhu – osminásobku ročního čistého příjmu a 40 % čistého měsíčního příjmu – považujeme hypoteční úvěry za značně rizikové,“ dodává Frait.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Finanční instituce podle ČNB při poskytování hypoték převážně dodržují doporučená pravidla. Bankovní rada se proto rozhodla ponechat limit pro hypoteční ukazatel LTV (poměr výše úvěru a hodnoty nemovitosti) ve výši 90 % při možnosti uplatnit 5% objemovou výjimku.

V tuto chvíli také rada nepovažuje za nezbytné stanovovat limity dalších dvou hypotečních ukazatelů DTI (výše hypotéky vyjádřená v násobku čistého ročního příjmu) a DSTI (podíl splátky dluhu na měsíčním čistém příjmu domácnosti).

„Nicméně někteří hráči na hypotečním trhu akceptovali zejména ve druhém čtvrtletí 2020 vyšší než doporučené úvěrové riziko. Na tyto poskytovatele se v následném období zaměří dohled ČNB, který posoudí, zda mají vytvořené dostatečné rezervy pro krytí zvýšeného rizika,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Letošní pokles ekonomické aktivity v souvislosti s epidemií koronaviru a pozvolna se zhoršující situace na trhu práce se prozatím nepromítly do vývoje na hypotečním trhu. „Objem skutečně nových úvěrů na bydlení i hypotečních úvěrů byl naopak v prvních devíti měsících roku 2020 rekordní. ČNB nicméně očekává, že dopady epidemie koronaviru se postupně projeví a dynamika úvěrů na bydlení oslabí, podobně jako růst cen nemovitostí,“ dodává Fišerová.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Podle ČNB si finanční sektor v i v průběhu epidemie udržel vysokou odolnost vůči nepříznivým šokům i díky stabilizačním a podpůrným programům vlády, které dodaly reálné ekonomice likviditu a zabránily překotné vlně úvěrových selhání. Kapitálová pozice domácího bankovního sektoru zůstává robustní.

„Potvrzují se naše očekávání ohledně vysoké odolnosti tuzemského finančního sektoru vůči dopadům koronavirové krize. Náš bankovní sektor je díky polštářům a rezervám, vytvořeným v dobrých časech, nadále schopen poskytovat úvěry firmám i domácnostem,“ říká guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

„Tuzemské banky se nejenže nestaly zdrojem dodatečných ekonomických problémů, ale jsou naopak součástí jejich řešení. I když se ztráty z úvěrů ještě projeví, finanční stabilita této země jimi nebude ohrožena. Podmínkou je však udržení vysoce obezřetného přístupu bank, a to i v oblasti výplaty dividend,“ dodává Rusnok.

Bankovní rada tak rozhodla ponechat sazbu proticyklické kapitálové rezervy bank na úrovni 0,5 %. „V případě naplňování výrazně nepříznivějšího scénáře je ČNB připravena tuto rezervu plně uvolnit. Naopak v případě odeznívání rizik spojených s epidemií, oživování ekonomické aktivity a pokračujícího jen omezeného naplňování rizik bude žádoucí sazbu rezervy opět postupně zvyšovat,“ říká Fišerová.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2020 18:30, eďa

No vždyť jste za to sami odpovědní s QE, výprodejem zlatých rezerv za hubičku a s nákupy bezcenných fiat měn, např. eur.

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek