Co čeká realitní trh

Jan Hájek | rubrika: Komentář | 13. 2. 2019 | 9 komentářů
Kvůli vysokým cenám nemovitostí pomalu ubývá těch, kteří se do nich rozhodli uložit volné peníze. V kombinaci se spěchajícími prodejci to může v roce 2019 vyústit i v několikaprocentní propad cen a v oživení trhu.
Co čeká realitní trh

Stále více odborníků na realitní trh si všímá, jak slábne poptávka po nemovitostech, především po bytech a rodinných domech.

Poptávající lze rozdělit do několika skupin. V první jsou lidé, kteří hledají nové bydlení kvůli nové životní situaci – třeba kvůli narození dítěte nebo stěhování za prací. Velikost této skupiny zůstává stabilní, mohou se ale proměňovat způsoby, jakými lidé na životní změny reagují. Více jich například nemusí dosáhnout na hypotéku, budou se tedy více zajímat o pronájem. I proto dnes poptávka po nájemním bydlení neklesá a tržní nájemné si drží úroveň z konce roku 2018.

Jan Hájek

Jan Hájek

Jednatel Quantum reality - Realitní kancelář Praha. Narodil se v roce 1976 v Rokycanech. Po vysoké škole začal obchodovat s nemovitostmi. V realitní kanceláři Quantum reality působí od jejího vzniku.

Pár dobrých rad, jak vybrat realitku

Dát, či nedat realitce exkluzivitu?

Peníze radši jinam

Druhou velkou skupinou jsou lidé, kteří se rozhodli do nemovitosti investovat. Těch naopak může výrazně přibývat i ubývat. Počet drobných investorů je závislý na situaci na trhu, a to nejen tom realitním. Momentálně tito investoři své investice více rozmýšlejí a část z nich volí jiné způsoby uložení peněz, především proto, že lze v některých segmentech trhu s bydlením očekávat pokles cen. Platí to třeba pro byty v centrech velkých měst a v turistických destinacích, kde se s napětím čeká na to, jestli přijde regulace služeb typu Airbnb a jak bude vypadat.

Začátek roku 2019 se na trhu s nemovitostmi nese ve znamení stagnace, místy i mírného snížení cen a především lehké nervozity. Lze to pozorovat mimo jiné i v tom, že na trhu zůstávají nemovitosti, které jejich majitelé pod vlivem minulého vývoje nacenili příliš vysoko a dnes pro ně velmi těžko hledají kupce.

Pár procent dolů

Podle mého názoru už brzy vyvolají snížení cen nemovitostí o několik procent a spuštění malé laviny ti majitelé nemovitostí, kteří jsou z rozličných důvodů nuceni dům či byt prodat hned a nemůžou si dovolit čekat. Pokud do hry nevstoupí nepředvídatelné makroekonomické nebo politické okolnosti, půjde o snížení opravdu jen v řádu několika procent, tedy ne nijak zásadní. Spíš půjde mluvit o oživení realitního trhu, které dalšímu vývoji jenom prospěje.

Tato úvaha se ale týká jen běžných nemovitostí využívaných k bydlení. Ceny ostatních druhů nemovitostí – jako jsou ty luxusní či komerční – se chovají odlišně a především velmi individuálně. Jakékoliv zobecnění by tedy bylo zavádějící.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2019 8:13, Petr

Článek naprosto o ničem.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2019 9:21, Pronajímatel multimilionář

No to je jedině dobře, že půjdou a také, že jdou nahoru. Hold nynější nájemníci musí zaplatit škody způsobené majitelům domů, když se k tomu stát nemá. Garsonka v Praze 12.000,- Kč + poplatky cca 2.000,- Kč

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services