Rozpoznejte včas, zda má auto stočený tachometr

PR článek | rubrika: FINEXPO | 22. 4. 2024
Chcete si koupit auto, u kterého budete mít jistotu, že nemá stočený tachometr? Chcete si být jistí tím, že vám prodejce říká pravdu o stáří vozidla? Bojíte se, že koupíte auto, které bylo v minulosti havarované? Pak si zkontrolujte jeho historii v systému od Cebia.
Rozpoznejte včas, zda má auto stočený tachometr

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Koupit si auto například se stočeným tachometrem přitom může každý z nás. Jejich podíl se dlouhodobě pohybuje okolo 35 procent a průměrné stočení se pohybuje okolo 100 000 kilometrů. Koupit si takové vozidlo prakticky znamená, že jste ho koupili za vyšší cenu, než jakou reálně má. Navíc si dříve nebo později vyžádá nečekané náklady na opravu a údržbu. Průměrně je auto se stočeným tachometrem předraženo o 20 %, což při aktuální průměrné ceně za ojetý vůz, která dosahuje bezmála 300 000 Kč, činí dalších 60 000 Kč. Zhruba stejnou částku pak vydáte za nečekané opravy a údržbu, dohromady tak zaplatíte o 120 000 Kč víc, než jste plánovali a celková cenovka se z 300 000 Kč vyšplhá na 420 000 Kč, za které už byste měli lepší auto. Navíc 120 000 Kč je tolik peněz, za které se dá pořídit například třináct let staré auto s nájezdem 150 tisíc kilometrů. Pokud si chcete koupit dražší ojeté vozidlo, například z řad luxusních značek, přeplatíte mnohem více.

Chraňte sebe i své finance

Stočené tachometry ale nejsou jediným problémem, se kterým se můžete při koupi ojetého auta setkat. Pokud si pořídíte vozidlo, u kterého vám prodejce zatajil havárii, může to pro vás znamenat nejen to, že ho ještě více draze přeplatíte, ale můžete jezdit autem, jehož technický stav neodpovídá bezpečnosti provozu. Z hlediska financí nastává ještě horší situace, pokud nevědomky koupíte ukradené auto. V takovém případě vám hrozí, že o něj přijdete bez jakékoli náhrady škody.

Bum!Zdroj: Shutterstock

Nenechte se zruinovat. Auto si raději prověřte

Nejjednodušší možností, jak se vyhnout těmto nástrahám, je prověřit si historii auta v systému od Cebia na www.cebia.cz. Po zadání VIN kódu vozidla se zdarma dozvíte, kolik informací je o něm k dispozici a z jakého období. Pokud budete chtít znát konkrétní data, jako jsou například stavy tachometru a jejich vývoj, servisní záznamy, informace o haváriích, zda auto není registrováno jako odcizené, zda není zatíženo leasingem či úvěrem, jaký je skutečný rok jeho výroby a země původu, jak bylo v minulosti inzerované či zda nebylo provozované jako taxi a řadu dalších důležitých údajů, můžete si je zakoupit jen za pár stokorun a během několika málo minut znáte všechny dostupné informace.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services