Nová čísla o inflaci. Zdražování zpomaluje, hlásí statistici

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 8. 2023
Nová čísla o inflaci. Zdražování zpomaluje, hlásí statistici

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny v červenci stouply o 0,5 % v porovnání s letošním červnem. Meziročně jsou vyšší o 8,8 %, což je o 0,9 procentního bodu méně než v červnu. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Za poslední měsíc nejvíce zdražily „dovolené s komplexními službami“ – o 22,8 % oproti červnu. Ceny pohonných hmot a olejů jsou vyšší o 1,8 %, nájemného z bytu o 1,5 %, mobilních telefonních služeb o 1,5 %, stravovacích služeb o 0,6 % a elektřiny o 0,5 %.

Naopak dolů v porovnání s červnem šly ceny polotučného trvanlivého mléka (o 4,8 %), ovoce (4,3 %) vajec (3,3 %), zemního plynu (1,8 %), zeleniny (1,7 %), sýrů a tvarohů (1,5 %), pekárenských výrobků a obilovin (0,8 %).

Na zpomalení meziroční inflace měly výrazný vliv ceny potravin. „Ty už od prosince loňského roku zmírňují svůj meziroční růst, který byl v červenci 9,5 %,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Ceny potravin ale samozřejmě zůstávají výrazně vyšší než před rokem. Cukr byl letos v červenci o 44,7 % dražší než loni v červenci, zelenina o 28,9 % (z toho brambory o 61,2 %), vejce o 28,2 %, ovoce o 10,3 %, mléko, sýry a vejce o 8,3 %, margarín a ostatní rostlinné tuky o 3,6 %, maso o 3,2 %.

Oproti loňsku jsou výrazně vyšší i ceny bydlení: teplo a teplá voda o 38,9 %, zemní plyn o 35,5 %, tuhá paliva a stočné shodně o 26,9 %, elektřina o 23,4 %, vodné o 16,3 %, nájemné z bytu o 7,6 %. Dovolené s komplexními službami jsou o 14,2 % dražší než před rokem, ubytovací služby o 13,6 %, stravovací služby o 12,8 %.

Naopak výrazně nižší než loni v červenci jsou ceny pohonných hmot a olejů – o 23,9 %.

Průměrná inflace za poslední rok dosahovala v červenci 14,3 %, zatímco v červnu to bylo 15,1 %. Jde o míru inflace vyjádřenou přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

„Aktuální pokles inflace je v první řadě výsledkem fungování vysokého srovnávacího základu, a nikoliv nějakého plošného přizpůsobení cen nové stagnační realitě. V podstatě pouze pohonné hmoty v porovnání s loňským rokem výrazně poklesly v reakci na situaci na komoditních trzích, zatímco ceny ostatního zboží a služeb zatím spíše jen zpomalují své dosavadní tempo růstu,“ říká Petr Dufek, hlavní analytik Banky Creditas.

„Na cenách v obchodech stále není vidět ani tlak přetrvávající slabé poptávky, ani relativně silná koruna nebo propad cen mezinárodní, zvláště pak lodní, dopravy,“ podotýká Dufek.

V souhrnu za celý letošní rok se bude růst cenové hladiny pravděpodobně pohybovat kolem 11 %, očekává Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ. „Anualizovaná meziměsíční dynamika jádrové inflace naznačuje, že sestoupení k 2% inflačnímu cíli České národní banky je v příštím roce pravděpodobné,“ dodává.

„Za celý letošní rok může činit průměrná inflace zhruba 10,9 %, když loni činila 15,1 %,“ odhaduje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CE. V roce 2024 by celoroční průměrná inflace mohla klesnout do oblasti 2,5 %, očekává.

Co čekat od České národní banky, pokud jde o základní úrokové sazby, od nichž se odvíjejí i úroky u úvěrových nebo spořicích produktů jednotlivých bank? 

„Klesající inflace a i nadále slabá spotřeba domácností v tuzemské ekonomice jsou vesměs faktory, jež by měly otevřít debatu o možnosti snížení úrokových sazeb ČNB. Z nedávných výroků bankovní rady je ale zřejmé, že v samotném třetím čtvrtletí nebude otázka snížení úrokových sazeb na stole a repo sazba tak zůstane beze změny na stávající úrovni 7 % i na příštím zasedání bankovní rady koncem září,“ říká Jáč.

„Zastávám nicméně názor, že zahájení pozvolného snižování úroků se pro bankovní radu stane relevantním tématem v letošním závěrečném čtvrtletí a možnost snižování úroků před koncem letošního roku tak stále zůstává otevřená,“ dodává Jáč.

„Z pohledu České národní banky dnešní data mnoho nemění,“ myslí si Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. „Bankéři se na jejich základě zřejmě nerozhodnou ani jedním směrem a počkají si na další informace před svým zářijovým zasedáním. Na něm podle nás přichází v úvahu buďto stabilita, či první snížení úroků, přičemž momentálně se spíše kloníme ke stabilitě,“ upřesňuje.

Kolik to žere

Alík Gátorovic
Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

Partners Financial Services