Inflace stoupla už na 16 %. Vrchol se blíží, věří ekonomové

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2022 | 30 komentářů
Inflace stoupla už na 16 %. Vrchol se blíží, věří ekonomové

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply v květnu o 16 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku, což je o 1,8 procentního bodu víc než v dubnu. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Inflace je v Česku nejvyšší od roku 1993, kdy v prosinci vystoupala až na 18,2 %. „Tehdy se ovšem ceny zvýšily především v důsledku zavedení DPH. Letošní inflace je přece jen o hodně jiná než ta před devětadvaceti lety,“ říká Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

„V květnu se zvýšily ceny téměř všeho, a rozhodně ne symbolicky. Oproti předchozímu měsíci si spotřebitelé připláceli především za potraviny, jejichž ceny se za jediný měsíc zvýšily o 3,4 %, opět dražší bylo i bydlení a oblečení. Zapomenout nelze ani na hotely a restaurace, které v posledním měsíci přirazily ke svým cenám další tři procenta,“ dodává Dufek.

Na vysoký meziroční růst cenové hladiny měly v květnu nadále největší vliv ceny v oblasti bydlení. Ceny zemního plynu byly meziročně o 49,2 % vyšší, elektřina zdražila o 30,8 %, tuhá paliva o 30,1 %, teplo a teplá voda o 17,8 %. Náklady takzvaného vlastnického bydlení stouply o 19,1 %, nájemné zdražilo o 4,7 %. Ještě víc – o 24,1 % – zdražila tuhá paliva. Ceny vodného rostly o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Zdroj: ČBA, ČSÚ

Meziroční cenový růst zrychlil hlavně u potravin a nealkoholických nápojů (nárůst na 15,1 % z dubnového 10,7 %). Výrazně vyšší byly meziročně třeba ceny mouky (o 64,6 %), másla (51,9 %), polotučného mléka (42,1 %), vajec (33,8 %), cukru (32,1 %), chleba (25,4 %) nebo masa (17,3 %). Ceny oděvů jsou o 22,9 % vyšší než před rokem, obuvi o 16,8 %. Výrazně dražší než před rokem jsou pohonné hmoty a oleje (44,3 %) a automobily (13,9 %). Ceny stravovacích služeb vzrostly o 22,8 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Oproti letošnímu dubnu vzrostly spotřebitelské ceny o 1,8 %. Tempo růstu tak zůstává svižné, i když oproti lednovým 4,4 % je výrazně pomalejší. Dál pokračuje zdražování energií (například elektřina o 0,6 % a zemní plyn o 3,4 %) a potravin – ceny vajec rostly o 12,6 %, brambor o 12 %, másla o 11,8 %, polotučného mléka o 10,9 %, masa o 5 %, chleba o 4,8 % nebo ovoce o 4,6 %. Naopak ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 2,7 %. Ceny pohonných hmot a olejů v květnu oproti dubnu vzrostly o 3,3 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu na 8,1 % (v dubnu 7 %).

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, v Česku ale patří k nejvýraznějším. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují květnovou meziroční inflaci v Česku ve výši 15,2 %, na Slovensku 11,8  %, v Německu 8,7 %, průměr eurozóny dělá 8,1 %. V dubnu ceny nejvíc meziročně vzrostly v Estonsku (o 19,1 %), nejméně ve Francii a na Maltě (shodně o 5,1 %), v Česku jsme v dubnu byli na 13,2 %.

Česká národní banka v prognóze ze začátku května počítá s průměrnou mírou inflace v letošním roce ve výši 13,1 %. Meziroční inflace by po zbytek roku měla být dvouciferná, přičemž by měla kulminovat na 15 % v červnu. V roce 2023 má průměrná míra inflace zvolnit na 4,1 %. Na konci roku 2023 se pak podle prognózy meziroční inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB. Centrální banka ale bude muset prognózu znovu upravovat, protože v květnu počítala s meziroční inflací ve výši 14,9 %. „Takže stávající bankovní rada nemusí dlouze hledat argumenty pro další skokové zvýšení úrokových sazeb,“ dodává Dufek.

„Inflace by měla kulminovat na začátku třetího čtvrtletí kolem 17 % a následně velmi pozvolna zpomalovat. Po celou druhou polovinu letošního roku je však nutné počítat s meziročním růstem cenové hladiny velmi výrazně nad 10 %. V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst inflace v rozmezí 14 až 15 % a vysoké ceny se tak budou negativně promítat do slabší spotřeby domácností. Pravděpodobnost hospodářské recese se jednoznačně zvyšuje,“ myslí si Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

„Inflace se blíží svému vrcholu, z nějž však bude sestupovat jen pozvolna. Nové ceníky energií se totiž do výsledných cen propisují postupně, takže ono násobné zdražení plynu a elektřiny v inflaci rozhodně zcela vidět ještě není,“ říká Dufek.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2022 21:49

Děkujeme vládě Babiše, že jsme teď v takové bryndě. Inflace dovezená 8%, inflace domácí 8%.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2022 17:32

Vymlouvat se furt na Babiše, že vám není trapně.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services