Inflace stoupla už na 16 %. Vrchol se blíží, věří ekonomové

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2022 | 30 komentářů
Inflace stoupla už na 16 %. Vrchol se blíží, věří ekonomové

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply v květnu o 16 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku, což je o 1,8 procentního bodu víc než v dubnu. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Inflace je v Česku nejvyšší od roku 1993, kdy v prosinci vystoupala až na 18,2 %. „Tehdy se ovšem ceny zvýšily především v důsledku zavedení DPH. Letošní inflace je přece jen o hodně jiná než ta před devětadvaceti lety,“ říká Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

„V květnu se zvýšily ceny téměř všeho, a rozhodně ne symbolicky. Oproti předchozímu měsíci si spotřebitelé připláceli především za potraviny, jejichž ceny se za jediný měsíc zvýšily o 3,4 %, opět dražší bylo i bydlení a oblečení. Zapomenout nelze ani na hotely a restaurace, které v posledním měsíci přirazily ke svým cenám další tři procenta,“ dodává Dufek.

Na vysoký meziroční růst cenové hladiny měly v květnu nadále největší vliv ceny v oblasti bydlení. Ceny zemního plynu byly meziročně o 49,2 % vyšší, elektřina zdražila o 30,8 %, tuhá paliva o 30,1 %, teplo a teplá voda o 17,8 %. Náklady takzvaného vlastnického bydlení stouply o 19,1 %, nájemné zdražilo o 4,7 %. Ještě víc – o 24,1 % – zdražila tuhá paliva. Ceny vodného rostly o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Zdroj: ČBA, ČSÚ

Meziroční cenový růst zrychlil hlavně u potravin a nealkoholických nápojů (nárůst na 15,1 % z dubnového 10,7 %). Výrazně vyšší byly meziročně třeba ceny mouky (o 64,6 %), másla (51,9 %), polotučného mléka (42,1 %), vajec (33,8 %), cukru (32,1 %), chleba (25,4 %) nebo masa (17,3 %). Ceny oděvů jsou o 22,9 % vyšší než před rokem, obuvi o 16,8 %. Výrazně dražší než před rokem jsou pohonné hmoty a oleje (44,3 %) a automobily (13,9 %). Ceny stravovacích služeb vzrostly o 22,8 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Oproti letošnímu dubnu vzrostly spotřebitelské ceny o 1,8 %. Tempo růstu tak zůstává svižné, i když oproti lednovým 4,4 % je výrazně pomalejší. Dál pokračuje zdražování energií (například elektřina o 0,6 % a zemní plyn o 3,4 %) a potravin – ceny vajec rostly o 12,6 %, brambor o 12 %, másla o 11,8 %, polotučného mléka o 10,9 %, masa o 5 %, chleba o 4,8 % nebo ovoce o 4,6 %. Naopak ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 2,7 %. Ceny pohonných hmot a olejů v květnu oproti dubnu vzrostly o 3,3 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu na 8,1 % (v dubnu 7 %).

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, v Česku ale patří k nejvýraznějším. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují květnovou meziroční inflaci v Česku ve výši 15,2 %, na Slovensku 11,8  %, v Německu 8,7 %, průměr eurozóny dělá 8,1 %. V dubnu ceny nejvíc meziročně vzrostly v Estonsku (o 19,1 %), nejméně ve Francii a na Maltě (shodně o 5,1 %), v Česku jsme v dubnu byli na 13,2 %.

Česká národní banka v prognóze ze začátku května počítá s průměrnou mírou inflace v letošním roce ve výši 13,1 %. Meziroční inflace by po zbytek roku měla být dvouciferná, přičemž by měla kulminovat na 15 % v červnu. V roce 2023 má průměrná míra inflace zvolnit na 4,1 %. Na konci roku 2023 se pak podle prognózy meziroční inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB. Centrální banka ale bude muset prognózu znovu upravovat, protože v květnu počítala s meziroční inflací ve výši 14,9 %. „Takže stávající bankovní rada nemusí dlouze hledat argumenty pro další skokové zvýšení úrokových sazeb,“ dodává Dufek.

„Inflace by měla kulminovat na začátku třetího čtvrtletí kolem 17 % a následně velmi pozvolna zpomalovat. Po celou druhou polovinu letošního roku je však nutné počítat s meziročním růstem cenové hladiny velmi výrazně nad 10 %. V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst inflace v rozmezí 14 až 15 % a vysoké ceny se tak budou negativně promítat do slabší spotřeby domácností. Pravděpodobnost hospodářské recese se jednoznačně zvyšuje,“ myslí si Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

„Inflace se blíží svému vrcholu, z nějž však bude sestupovat jen pozvolna. Nové ceníky energií se totiž do výsledných cen propisují postupně, takže ono násobné zdražení plynu a elektřiny v inflaci rozhodně zcela vidět ještě není,“ říká Dufek.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2022 21:49

Děkujeme vládě Babiše, že jsme teď v takové bryndě. Inflace dovezená 8%, inflace domácí 8%.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2022 17:32

Vymlouvat se furt na Babiše, že vám není trapně.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services