Inflace vyskočila nad 4 %, je nejvyšší od roku 2008

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 9. 2021 | 22 komentářů
Inflace vyskočila nad 4 %, je nejvyšší od roku 2008

Ilustrační foto: Shutterstock

Ceny v Česku dál rychle rostou. Meziroční inflace v srpnu vyskočila na 4,1 %, hlásí Český statistický úřad. Nad hranici 4 % se dostala poprvé od listopadu roku 2008.

„Meziroční růst se nachází výrazně nad prognózou České národní banky, která pro srpen očekávala růst o 3,1 %. Zároveň vzhledem k silnému zrychlení jádrové složky inflace představuje současný cenový vývoj argument pro to, aby ČNB na zářijovém zasedání razantně zvýšila úrokové sazby rovnou o 50 bazických bodů,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

I meziměsíčně ceny poměrně rychle rostly: v srpnu oproti červenci inflace vyrostla o 0,7 %, tempo růstu tu ale – narozdíl od meziročního čísla – kleslo. V červenci byl meziměsíční růst rovné procento.

Meziměsíčně výrazně stouply třeba ceny dovolených s komplexními službami, a to o 3,3 %. Ceny v restauracích a kavárnách vzrostly o 1,1 % a dál se zvedaly i ceny pohonných hmot (0,9 %). Z potravin nejvíce rostla cena másla (8,5 %), vajec (7,5 %) nebo drůbeže (1,8 %). Naopak třeba ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 3,3 %, z toho ceny brambor o 5,8 %, klesla třeba i cena vepřového masa (-1,7 %).

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Meziroční inflaci směrem vzhůru postrčily nejvíce vyšší ceny bydlení a potraviny. Například ceny nájemného z bytu rostly o 2,5 % a ceny vodného a stočného shodně o 5,5 %. Ceny elektřiny naopak klesly o 3,4 % a zemního plynu o 4,7 %. Z potravin bylo meziročně výrazně dražší třeba máslo (růst 12,4 % v srpnu – v červenci to bylo 2,7 %), vejce (v srpnu růst 5,8 %, v červenci naopak pokles o 4,1 %).

Zrychlil například i meziroční růst cen oděvů na 8,2 % (v červenci 6,1 %) a obuvi na 8,6 % (v červenci 6,4 %). Ceny pohonných hmot meziročně vyrostly téměř o pětinu (19 %).

Náklady vlastnického bydlení vzrostly meziročně podle statistiků o 8,2 % zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů, v menší míře i růstu cen stavebních prací. Inflace bez započtení těchto nákladů by činila 3,6 %.

„Zatímco příspěvek oddílu doprava do celkové inflace bude v nadcházejících měsících postupně slábnout, tak hlavním motorem celkové inflace se v závěru letošního roku postupně stanou náklady spojené s bydlením a potraviny. Tyto dva oddíly představují dohromady necelou polovinu spotřebního koše a položky v nich jsou pro domácnosti velmi citlivé. S výraznějším zdražením je nutné počítat konkrétně u elektřiny a plynu. Zároveň lze očekávat pokračující růst cen služeb,“ říká Novák.

Zdroj: Jakub Seidler, ČBA

Meziroční inflace se podle Nováka bude minimálně do konce letošního roku pravděpodobně pohybovat kolem 4 % a nelze vyloučit ani krátkodobé vzedmutí směrem k 5 %. „V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst inflace výrazněji přes 3 %, a to především kvůli prudkému zrychlení inflace ve druhé polovině letošního roku,“ očekává analytik.

„Zatímco doposud tržní konsensus předpokládal, stejně jako prognóza ČNB, že průměrná inflace v příštím roce zvolní pod 3 %, poslední vývoj spíše naznačuje další zrychlení nad 3 %,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. „Například poslední prognóza ministerstva financí zvýšila odhad inflace na příští rok na 3,5 % (oproti 2,8 % očekávaných ČNB), a současný vývoj jde tímto směrem. Pokud tak nedojde ke korekci cen komodit, které se vyvíjejí poslední dobou poměrně extrémně, lze v příštím roce očekávat další zrychlení inflace citelněji nad 3 %. V letošním roce se bude nakonec průměrná inflace také pohybovat nad 3 % a v závěru roku může meziroční růst atakovat 5% hranici,“ upřesňuje.

„Z pohledu centrální banky je situace komplikovaná v tom, že většina inflačních tlaků je nákladového charakteru. ČNB tak bude spíše pokračovat v postupném zpřísňování měnové politiky, jak doposud avizovala. V letošním roce tak zvýší ještě sazby patrně o 0,75 procentního bodu, v průběhu příštího roku by se pak základní sazba mohla dostat k 2,5 %. Zvýšení sazeb na zářijovém jednání o 0,5 procentního bodu však vzhledem k rychlejším inflačním tlakům vyloučit nelze,“ dodává Seidler.

Inflace v Česku se pohybuje nad průměrem zemí EU, který v srpnu podle předběžných dat Eurostatu dělal v červenci 2,5 %. Nejvíce ceny v červenci meziročně vzrostly v Estonsku (o 4,9 %) a nejméně na Maltě (o 0,3 %). Srpnové odhady pak mluví o inflaci na Slovensku ve výši 3,3 % a v Německu 3,4 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2021 11:51, KYSOŇ

Bodejť by nevyskočila, když se pantáti rozhazují biliony plnými hrstmi...

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2021 11:12, deprese

šetřílci pláčou :D

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services