Obchody a služby otevřou ve čtvrtek, zmírní i další omezení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 11. 2020 10:20 aktualizováno 29. 11. 2020 10:40 | 9 komentářů
Obchody a služby otevřou ve čtvrtek, zmírní i další omezení

Zdroj: Shutterstock

Do třetího stupně protiepidemického systému PES se Česko přesune od čtvrtka 3. prosince. Rozhodla o tom vláda na nedělním jednání. Otevřou se všechny obchody a služby včetně restaurací. Od pondělí do středy platí ještě dosavadní omezení.

Obchody mohou od čtvrtka otevřít nezávisle na sortimentu i na tom, jestli jsou v obchodním centru nebo s vchodem z ulice. Na jednoho zákazníka musí připadat 15 metrů čtverečních prodejní plochy, zároveň mají dodržovat dvoumetrové odstupy mezi sebou. Stejná omezení se týkají i provozoven služeb, a to včetně čekáren. K omezení při zkoušení oblečení nakonec nedojde, prodejci ho tedy nebudou muset dávat do 24hodinové „karantény“.

Provozovny stravovacích služeb mohou mít od 3. prosince otevřeno od 6 do 22 hodin. U stolu mohou být maximálně čtyři osoby. Obsazená může být nejvýš polovina z celkové kapacity, všichni musí sedět. Stravovací zóny v nákupních centrech však mohou dál vydávat jenom jídlo s sebou přes okénko. Dětské koutky zůstanou zavřené.

Od 3. prosince skončí také zákazy nočního vycházení a zákaz nedělního prodeje. Ve třetím stupni už neplatí ani zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti.

Zmírní také omezení pro shromažďování: místo dosavadních maximálně šesti osob se bude moct sejít až padesát lidí venku a deset lidí uvnitř. Svateb, pohřbů a bohuslužeb se může nově zúčastnit třicet lidí i uvnitř místo dosavadních dvaceti.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Kulturní i sportovní akce se dál mohou uskutečnit jenom bez diváků. Otevřou se však galerie, muzea (obojí na čtvrtinu kapacity) nebo knihovny. Pro herny a kasina přitom patří stejná omezení jako pro restaurace, tedy mírnější než pro kulturní akce.

Skončí také omezení pro ubytovací zařízení.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného dává rozhodnutí podnikatelům jistotu a zároveň i čas na přípravu. 

„Čert s Mikulášem budou muset dodržovat stejná opatření jako jiné pozemské bytosti,“ říká Blatný. Vláda sice nedoporučuje konání vánočních trhů, ale ani je nezakazuje – rozhodnutí tak nechává na jednotlivých obcích. 

Otevřít se mají i vnitřní sportovní prostory, podmínkou ale budou roušky (stejně jako všude jinde uvnitř a na vybraných veřejných místech).

Blatný nepředpokládá, že by se situace do konce roku natolik zlepšila, aby se Česko mohlo posunout ze třetího do druhého stupně PES.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Protiepidemický systém PES. Klikněte pro zvětšení.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2020 11:13, Martina

Citace - vera / 29.11.2020 11:03

urcite by se nemnel rusit zakaz vychazeni lide jsou nepoucitelny cesko nato doplati do 14 dnu a pak to bude bolet strasne moc


Myslíte, že se lidi uprostřed zimy hromadně vyhrnou ven mezi 23. a 5. hodinou v noci? Když restaurace musí zavírat ve 22? :)

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2020 11:03, vera

urcite by se nemnel rusit zakaz vychazeni lide jsou nepoucitelny cesko nato doplati do 14 dnu a pak to bude bolet strasne moc

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde berou stravenky. Za nákup je teď utratíte snadněji

20. 12. 2020 | Renata Lichtenegerová | 15 komentářů

Kde berou stravenky. Za nákup je teď utratíte snadněji

Stravenky vydané před začátkem října je potřeba využít do konce letošního roku. Kvůli zavřeným restauracím a dalším koronavirovým omezením s nimi nejspíš častěji zamíříte do obchodů.... celý článek

Triky se slevami skončí. Snadno zjistíte skutečnou

24. 11. 2020 | Petr Kučera | 47 komentářů

Triky se slevami skončí. Snadno zjistíte skutečnou

Některé e-shopy během Black Friday nabízejí na první pohled nižší slevy než v předchozích letech. Může za to služba Hlídač shopů, která ukazuje, o kolik je akční cena skutečně nižší... celý článek

Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod

24. 11. 2020 | Petr Kučera | 8 komentářů

Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod

Chcete chránit zdraví dítěte nebo jiných členů rodiny, ale máte smůlu. Stát vám – na rozdíl od jara – nepomůže. A když pak dítě skutečně onemocní covidem, dá vám místo takzvaného krizového... celý článek

Partners Financial Services