Stravenky už bere i Globus. Má vysoký limit

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 11. 2020 | 19 komentářů

Ve všech patnácti hypermarketech Globus lze ode dneška zaplatit nákup stravenkami. Strop na jeden nákup je 1000 korun – tedy výrazně výš než u konkurenčních řetězců. V hotovosti vrátí pokladna maximálně 20 korun.

V Globusu bylo doteď možné platit stravenkami jenom v restauracích a kavárnách hypermarketů. Nově to jde i u běžných pokladen při nákupu potravin a nealkoholických nápojů. Přijímají papírové i elektronické stravenky značek Edenred, Up Chèque Déjeuner a Sodexo. Stravenky nelze uplatnit na samoobslužných a Scan&Go pokladnách.

Řetězec reaguje i na uzavření restaurací. Lidé mají omezenou možnost zaplatit stravenkami třeba oběd. Navíc se blíží konec roku a stravenkové firmy odmítají prodloužit jejich platnost – přestože takové omezení vychází jenom ze smluvních podmínek, ne ze zákona.

V Lidlu, který předtím přijímal jen vlastní značku Naše stravenka, mohou lidé od 5. října platit i stravenkami a kartou značky Sodexo. Už dřív přijímaly stravenky třeba Albert, Billa a Tesco.

Poslanci v nejbližších dnech rozhodnou o návrhu ministerstva financí na zavedení takzvaného stravenkového paušálu. Na daňové zvýhodnění by nově mohli dosáhnou také zaměstnanci, kteří doteď stravenky nedostávají.

Chystá se změna!


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2020 20:36, Karel

Citace - Eva / 02.11.2020 20:09

Dobry den, stravenky jsou urceny na obedy pro zamestnance v restauracich. Nechapu jak je mozne, ze je berou retezce jako Globus a Billa.


Stravenky nejsou určeny na to, aby člověk obědval v restauraci, ale na to, aby obědval a to může dělat i tak, že si někde nakoupí potraviny (například v supermarketu) a uvaří si doma jídlo do krabičky, kterou si nosí do práce. Ne všem může restaurace blízko zaměstnání vyhovovat.



Naprostý souhlas!

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 11. 2020 20:09, Eva

Dobry den, stravenky jsou urceny na obedy pro zamestnance v restauracich. Nechapu jak je mozne, ze je berou retezce jako Globus a Billa. A vi obcan, ze za koupi stravenek pro sve zamestnance zaplati zamestnavatel 'vypalne' a nemale? Stravenkove firemy jsou obrovske loby lumpu, kteri jen prodavaji listky a inkasuji penize jak od nakupujicich tak i prodavajicich. Uz aby tato praxe skoncila!!! A kecy o tom, ze se budou lide spatne stravovat jsou liche.. Jsme snad nesvepravni blbci, kteri potrebuji vest za ruku?? Kazdy se muze svobodne rozhodnout jestli se pujde najist-a k tomu nepotrebuje predrazene listecky/stravenky-ale jen vlasni vuli. Nedelejte z nas prosim blbce!! A Stredula at si ty svoje blaboly strci kamsi...

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Globus, nákupy, stravenky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kupony pro nákup v Albertu? Pozor na nový podvod

27. 10. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Kupony pro nákup v Albertu? Pozor na nový podvod

Aplikacemi WhatsApp a Messenger se šíří nová phishingová zpráva, která uživatelům nabízí elektronické kupóny v hodnotě 3000 korun od supermarketů Albert. Upozornila na to společnost... celý článek

Hlavně bezkontaktně. Řetězce reagují na pandemii

16. 10. 2020 | Renata Lichtenegerová | 13 komentářů

Hlavně bezkontaktně. Řetězce reagují na pandemii

Koronavirová krize mění i nákupy potravin. Prudce roste zájem o online obchody. A kdo jde do těch kamenných, snaží se o minimální kontakt s ostatními lidmi. Technologické inovace nabírají... celý článek

V Lidlu už lze platit i jinou než Naší stravenkou

1. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 8 komentářů

V Lidlu už lze platit i jinou než Naší stravenkou

Prodejny Lidl od 5. října začnou přijímat stravenky a stravenkové karty od společnosti Sodexo. Doteď Lidl přijímá jen vlastní značku Naše stravenka.

Platit QR kódem v restauraci jde i s kartou Sodexo

12. 8. 2020 | Petr Kučera

Platit QR kódem v restauraci jde i s kartou Sodexo

Česká aplikace Qerko nově podporuje i stravenkové karty Sodexo, které využívá 350 tisíc lidí.

Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál

22. 6. 2020 | Petr Kučera | 17 komentářů

Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál

Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci,... celý článek

Partners Financial Services