Ceny rostou víc, než se čekalo. Inflace je vysoko nad 3 %

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 8. 2020 | 5 komentářů
Ceny rostou víc, než se čekalo. Inflace je vysoko nad 3 %

Překvapení? (ilustrační foto: Shutterstock)

Spotřebitelské ceny vzrostly v červenci proti červnu o 0,4 %. Meziroční inflace stoupla na 3,4 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v červnu. Oznámil to Český statistický úřad.

Dubnová očekávání analytiků, podle nichž inflace v následujících měsících klesne pod 3 % a koncem roku se přiblíží 2 %, se tak zatím nenaplňují.

„Ceny v červenci byly vyšší, než kdokoli čekal,“ říká analytik Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin. Připomíná, že s rychlejším poklesem cen počítala při svých posledních zasedáních i Česká národní banka.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly podle statistiků v červenci největší vliv ceny alkoholických nápojů a tabáku. Jsou vyšší o 10,5 % (lihoviny o 10,6 %, tabákové výrobky o 13,8 %).

Druhý nejvyšší vliv měly ceny potravin a nealkoholických nápojů – meziročně vyšší o 3,4 %. Výrazně dražší než před rokem je ovoce (o 22,8 %). Ceny uzenin jsou výš o 10,3 %, stejně jako cukru. Ceny vajec stouply o 9,4 %, mouky o 6,8 %, vepřového masa o 5 %. Meziročně klesly ceny zeleniny – o 5 %, přičemž brambory zlevnily o 13,3 %.

V oblasti bydlení stouply ceny elektřiny meziročně o 7,6 %%, nájemného z bytu o 2,8 %, vodného o 1,7 %, stočného o 1,5 % a zemního plynu o 0,4 %. Celkově je bydlení dražší o 2,9 % než před rokem.

Ceny stravovacích služeb stouply o 5,6 %, naopak dál zlevňují ceny poštovních a telekomunikačních služeb (o 3,9 %) a dopravy (o 0,6 %, přičemž pohonné hmoty a oleje jsou levnější o 14,4 %).

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních dvanáct měsíců proti průměru předchozích dvanácti měsíců byla v červenci 3,2 %.

Zdroj: ING, ČSÚ

Meziměsíčně – tedy v porovnání s letošním červnem – přispělo k vyšší inflaci hlavně sezónní zdražení rekreačních služeb a postupný návrat pohonných hmot k vyšším cenám.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Ekonom ČSOB Petr Dufek čeká, že do konce letošního roku se inflace vrátí pod tři procenta a už na začátku příštího nejspíše spadne pod dvouprocentní cíl ČNB.

„Nejistotu z pohledu dalšího vývoje představuje vývoj obchodních marží. Jestli obchodníci a poskytovatelé služeb půjdou cestou zlevňování, aby přilákali zákazníky, nebo budou skluz ve službách řešit vyššími cenami, není v tuto chvíli příliš jasné. Na druhou stranu silnější koruna vytváří prostor pro nižší ceny dováženého zboží, respektive dál zlevňuje nakupování v zahraničních e-shopech,“ říká Dufek.

„Po zdražování tabákových výrobků a tvrdého alkoholu přijde výrazné zdražení piva. Pivovary jsou nuceny reagovat na vysokou inflaci v české ekonomice a nepříznivé dopady pandemie koronaviru,“ očekává Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS. Pravděpodobně ani víno nezůstane pozadu.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek připomíná, že nad 3% hranicí zůstává meziroční inflace už tři čtvrtě roku – s výjimkou května, kdy došlo k propadu cen pohonných hmot. „Za tímto vývojem nestojí jeden zásadní faktor, ale řada drobnějších. To dává předpoklad, že vzedmutá cenová hladina neustoupí v nejbližší době a prognózy, kdy se tak konečně stane, se posouvají. Stále předpokládáme, že na konci letoška bude inflace pod 3 %, zřejmě ale jen o kousek,“ dodává Sobíšek.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

A tohle už jste četli?

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services