Nákupy na internetu: Kup teď, zaplať později. Jak fungují odložené platby?

Alternativa k dobírce nebo taky řešení pro toho, kdo potřebuje nakoupit, i když zůstatek na účtu hlásí nulu. Poradíme, jak odložené platby využít i kolik stojí.
Nákupy na internetu: Kup teď, zaplať později. Jak fungují odložené platby?

S odloženými platbami se zákazníci tuzemských e-shopů setkali poprvé v roce 2013, kdy Michal Šmída spustil službu Twisto. K Twistu v průběhu času přibylo KupNajisto půjčkové společnosti HomeCredit a služba FerBuy. Během uplynulých několika let se ale trh s odloženými platbami proměnil. FerBuy už v Česku nepůsobí a KupNajisto přebrala e-commerce skupina MALL Group – nově jde o službu MALL Pay. Twisto pak vyrostlo do platební aplikace, která vedle odložených plateb nabízí kreditní kartu nebo úhradu složenek a faktur na jedno kliknutí.

Jak konkrétně odložené platby fungují, kolik stojí a na co si dát pozor?

Propojeno!

Platební údaje z faktur a složenek už nemusíte přepisovat ručně. Pomůžou chytré technologie. Na to, jak podobné služby a aplikace fungují, jsme se zaměřili před časem.

Jak zjednodušit placení složenek a faktur?

MALL Pay a Twisto

Princip odložených plateb je poměrně prostý. V e-shopu si vyberete zboží, potvrdíte objednávku a balíček necháte poslat domů. Za objednané zboží ale neplatíte ani dopředu, ani při přebírání zásilky – účty s obchodem za vás vyrovná MALL Pay nebo Twisto. Vy si mezitím si zboží prohlédnete, a pokud jste spokojení, platbu za balík odešlete do Twista nebo MALL Pay (pokyny většinou najdete v e-mailu). V opačném případě můžete zboží vrátit obchodníkovi. Na obojí máte lhůtu čtrnáct dní, za odložení útraty nic neplatíte.

Potud fungují obě služby podobně. Rozdíly jsou v limitech pro útratu nebo možnosti odložit splatnost o víc jak čtrnáct dní.

MALL Pay

MALL Pay aktuálně spolupracuje se zhruba desítkou tuzemských e-shopů. Namátkou Vivantis.cz, Parfum.cz, Prodeti.cz, Prozdravi.cz a samozřejmě Mall.cz., kompletní přehled najdete zde. Pokud s MALL Pay nakupujete poprvé, obejdete se bez registrace. Počítejte ale s tím, že MALL Pay za vás zaplatí útratu maximálně 5000 korun. Jako nováček zároveň můžete v jednu chvíli odložit pouze jednu platbu.

Když následně během čtrnáctidenní lhůty účty s MALL Pay řádně vyrovnáte, začnou pro vás platit výhodnější podmínky. Kromě možnosti odložit víc plateb najednou se vám postupně zvýší také limit pro útratu – až na patnáct tisíc korun.

Za odložení platby si MALL Pay neúčtuje žádný poplatek. Na placení dojde teprve v momentě, kdy splatnost prošvihnete – MALL Pay na rozdíl od Twista neumí odložené platby delší než čtrnáct dní. Tuto možnost chce společnost zákazníkům nabídnout během letošního roku.

Kdo lhůtu prošvihne, tomu pátý, desátý a patnáctý den po splatnosti dorazí upomínka zpoplatněná částkou 100 korun. Když nezaplatíte ani po patnácti dnech, začne MALL Pay vymáhat dlužnou částku individuálně. „Nemělo by se stát, že klient na platbu zapomene. Hned první den po splatnosti mu zavoláme a snažíme se celou situaci vyřešit. Důležité je, aby s námi klient v případě problémů komunikoval,“ upozorňuje šéf MALL Pay Adam Kolesa.

Twisto

Širší síť spolupracujících e-shopů nabízí Twisto – aktuálně kolem šesti set. Loni přibyl třeba dopravce Leo Express nebo prodejci vstupenek Ticketportal a Goout. Seznam všech spolupracujících obchodníků najdete zde. Podobně jako MALL Pay i Twisto umožňuje nákup bez registrace, počítat ale musíte s limitem pro útratu deset tisíc korun ročně. Kdo chce platby prostřednictvím Twista odkládat častěji, měl by si zřídit Twisto účet. Ten je v základní verzi (Twisto Online) zdarma, připlatit si ale můžete za verzi Standard či Premium, ke kterým získáte další služby – více v boxu.

Účty od Twista

Twisto Standard za 49 korun měsíčně (první tři měsíce zdarma) nabídne krom odložených plateb Twisto platební kartu a službu Twisto Split (dělení společných nákupů) nebo cashback v rámci programu MasterCard Priceless Specials.

Kdo si připlatí padesát korun, dosáhne na účet Premium (poplatek 99 korun se první tři měsíce nehradí), získá vedle Twisto karty ještě cestovní pojištění pro celou rodinu a výhodnější mezibankovní kurz při platbách kartou v zahraničí.

Nejčerstvější novinkou je u Twista propojení účtu s platební metodou Apple Pay.

Kromě vyššího limitu (ten Twisto stanovuje individuálně) umožní uživatelský účet odložit několik plateb najednou (včetně úhrady složenek a faktur), současně nabídne delší lhůtu pro zaplacení útraty – až pětačtyřicet dní. V praxi tedy můžou zákazníci celý měsíc nakupovat na účet Twista, sami pak zaplatí až v polovičce měsíce dalšího. Když po uplynutí této lhůty vyrovnáte alespoň deset procent dlužné částky (zaplatit ale můžete i víc), jde platbu zbytku útraty odložit ještě o další měsíc. Takto lze splatnost odkládat i opakovaně.

Druhé a každé další odložení se ovšem neobejde bez poplatků. Za každou odloženou stokorunu zaplatíte v rozmezí od padesáti haléřů do čtyř korun padesáti. V závislosti na tom, jak vysokou částku odkládáte. Například za odložení útraty 6320 korun si Twisto naúčtuje poplatek 252 korun.

Poplatky samozřejmě začnou naskakovat i v momentě, kdy nebudete platit vůbec. První upomínka přijde pátý den splatnosti, stát vás bude 150 korun. Za každých dalších pět promeškaných dní vzroste cena upomínky o další stokorunu. Stejně jako v MALL Pay se ale Twisto nejprv snaží dlužníka kontaktovat a věc vyřešit dohodou.

Anketa

Jak platíváte při nákupu na webu?

Odložené platby: Nejsou pro každého

Ani odložené platby – podobně jako klasické úvěrování, technicky jde vlastně o půjčku – se neobejdou bez schvalovacího procesu – to znamená, že na službu nemusí dosáhnout každý. Celý proces ověření se ovšem děje online, často během několika málo vteřin. „Schvalování probíhá podle údajů zadaných v objednávce a proběhne téměř okamžitě, bez čekání. Za pár sekund se zákazník dozví, jestli mu platbu přes MALL Pay můžeme odložit. K ověření nám stačí potvrzení SMS kódem, u vyšších částek se poté pro zvýšení limitu doptáme na rodné číslo. Pokud už u nás zákazník jednou zaplatil, měl by v příští objednávce vyplnit na e-shopu stejné údaje, abychom ho snáze poznali a mohl tak využít svůj současný limit,“ vysvětluje Adam Kolesa z MALL Pay.

Twisto využívá k prověření klientů vlastní scoringový systém Nikita, který pracuje hlavně na základě jména, příjmení, adresy a čísla mobilního telefonu – tedy údajů, které jsou běžnou součástí internetových nákupů. Pokud si u Twista založíte účet, bude prověřování obšírnější. Ze zákona má totiž Twisto povinnost ověřit a odhadnout vaši budoucí schopnost splácet. Požadované informace zároveň slouží k nastavení limitu pro útratu. Registrace se proto neobejde bez ofocení občanského průkazu, informaci o měsíčních příjmech a výdajích nebo měsíčního výpisu z bankovního účtu. Zároveň se bude Twisto zajímat o vaše záznamy v registrech dlužníků.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services