Neurorestart: Předražené hrnce pro váš mozek

Jiří Vokáč Čmolík je šarlatán a firma Inner Winner výdělečná sekta.
Neurorestart: Předražené hrnce pro váš mozek

Na Šmejdech jsem nepochopil jednu věc: jak se někomu může to odírání důchodců na nákupních zájezdech vyplatit. Musíte jim vypravit autobus, vytopit kulturák, usmažit řízky, šest hodin do nich mlít jak blbí a pak jste stejně celí říční, když si nějaká důvěřivá babka koupí pár kastrolů a vy nemusíte s plnou dodávkou zpátky.

Proto smekněme před Jiřím Vokáčem Čmolíkem, jednatelem a jediným společníkem firmy Inner Winner. Světový „transformační expert“ vzal tenhle obchodní model z devadesátých let a oblékl ho do digitálního kabátku. Hipsterský guru se obejde bez auta, stačí mu mikrofon a webkamera. Namísto nádobí totiž prodává přes internet pod značkou Neurorestart „transformační videa“ (Neurorestart.cz) a „rezonanční nahrávky“ (Neurorestart.com), které vám za čtyři, respektive šestnáct tisíc trvale přepíšou „programy v mozku“, takže budete šťastnější, zdravější a bohatší.

Prý.

Neurorestart je totiž jen pavědecký magnet na peníze důvěřivých lidí, jehož reálnou účinnost na lidský mozek Vokáč Čmolík není schopný důvěryhodně doložit. Těch 2200 nešťastníků, kteří jsou podle transformačního experta v placeném on-line programu, se chytlo na stejné manipulativní techniky jako účastníci nákupních zájezdů:

Máte Problém, o kterém jste doteď nevěděli. Naštěstí je tu Řešení, o jakém se vám nesnilo

Poslechněte si tu hrůzu: dno vašeho hrnce neakumuluje dostatek tepla a navíc musíte jídlo připravovat na tuku. NA TUKU! Div, že ještě nejste mrtví. Pořiďte si jedinečnou sadu nádobí a zachráníte zdraví celé rodiny. Dřív, než bude pozdě.

Taky jste nejspíš doteď nevěděli, že ve vašem mozku běží „špatné programy“, které vás brzdí. „Cyklí se vám smyčky,“ neumíte aktivovat centra štěstí a úspěchu, nejste pány svého života. Jediná klika je, že Neurorestart šíří „vědění, které bylo po celá tisíciletí privilegiem 1 % lidí vládnoucích vrstev.“

Tohle řešení je Vědecké

Stejně jako drahé hrnce, i Neurorestart přichází s nálepkou vědecké revoluce. Vokáč Čmolík ale nikde nenabízí jediný ověřitelný důkaz, že nahrávky či videa prodávaná pod hlavičkou Neurorestartu fungují. S kritickým vědeckým myšlením se to zkrátka nesmí přepálit. Hlavní je, že na Neurorestartu pracovali zahraniční „vědci“, jako je britský homeopat Peter Chappell, „bývalý výzkumný inženýr v leteckém průmyslu a oblasti internetových technologií“.

Zajímalo mě, z jakých zdrojů získal sám Vokáč Čmolík svoje výjimečné znalosti epigenetiky – tedy proměn organismů pod vnějšími vlivy. Mailová odpověď nepřekvapila, na univerzitě to nebylo: „Čerpám informace díky svému členství v Asociaci transformačních leaderů a v Neuroleadership Insitutu.“

Žádost o doložení nějakého nezávislého experimentu vyústila ve frašku: „V současné době děláme klinické studie Neurorestart transformačních nahrávek, výsledky budou k dispozici na podzim roku 2013. Zveřejnili jsme experiment s nahrávkami Neurorestart z funkční magnetické rezonance v dubnu 2012 a máme k dispozici studii na padesáti špičkových managerech v období roku 2011–2012.“

Zveřejněným experimentem se myslí dvouminutové video bez jakýchkoliv dat nebo popisu metodologie a zmíněnou „studii k dispozici“ mi Vokáč Čmolík odmítl poslat: „Studii jsme zatím nezveřejnili, chystáme se na to společně s klinickými studiemi.“

Poprosil jsem tedy o jakýkoliv jiný materiál srovnávající účinky Neurorestartu s placebem, jak to dělají opravdoví vědci: „Ano, takový experiment proběhl na fMRI [funkční magnetická rezonance, pozn. red.] a píše se o něm v mé knize ve 21. kapitole, bohužel teď není nikdo k dispozici, kdo by vám to poslal.“

Skrytá reklama svede divy

Všudypřítomné vágní přesvědčování o jakýchsi blíže neurčitých skvělých výsledcích Neurorestartu má jasnou příčinu: štědrý partnerský program. Za každého nového pána nebo paní na výplach dostanete od Vokáčovy Čmolíkovy firmy Inner Winner 500 až 2500 korun. Vokáč Čmolík, společník společnosti, je tedy váženým hostem podlézavých podcastů a Neurorestart vděčným tématem naprosto nekritických blogů. Podívejte se na první stránku v Googlu – obrázek vpravo, zvětšíte ho klikem.

Z webů milionovacesta.cz, clovek20.cz, radek-karban.cz, michalikova.cz a svobodna-vule.cz vedou na stránku Neurorestartu partnerské odkazy, na což provozovatelé nijak neupozorňují.

Reklamace? Ne tak rychle

Kdyby se ve vás po zaplacení probudilo semínko skepse, může být pozdě. Úvodní stránka on-line programu s transformačními videi slibuje: „Pokud byste vy sami takovou změnu v životě neprožili a do 21. 6. 2013 zjistíte, že vám trénink neslouží, vrátíme vám všechny peníze zpět. Bez otázek.“ Třítýdenní program ale při objednávce v posledním možném termínu (6. 6.) končí až 27. června, tedy šest dní po konci lhůty pro vrácení, což není hned zřejmé.

Komplikace na vás čekají i při reklamaci rezonančních nahrávek. Formulář se vyptává hned na několik irelevantních věcí, mimo jiné vyžaduje „kontakt na osobu, která o vašem poslechu osobních rezonančních nahrávek ví.“ Po svých zákaznících chce Inner Winner větší transparentnost, než sama firma nabízí jim.

Anketa

Věříte, že duchovní rozvoj je možné najít na internetu?

Pokud si potřebujete do mozku něco zapsat, pak dvě slovíčka: šarlatán a sekta

Jiří Vokáč Čmolík nezveřejnil jediný důvěryhodný důkaz o tom, že jeho drahý program Neurorestart, ať už se bavíme o rezonančních nahrávkách nebo transformačním videu, funguje lépe než placebo. Zaštiťuje se vědou, ale ignoruje vědeckou metodu opakovatelných experimentů. Omílá obecné, těžko potvrditelné nebo vyvratitelné bláboly o zdraví a úspěchu. To jsou poznávací znaky šarlatánů.

Jeho podnik Inner Winner slibuje „tajné vědění“ a zázračné změny výměnou za desetitisíce korun, a to bez solidních záruk a ověřitelných výsledků. Marketing se točí kolem charismatického guru, a pokud budete chtít vycouvat, narazíte na překážky. Takové instituci se říká sekta.

Devadesátá léta snad nikdy neskončí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 76 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2013 5:39, Neuzil

pane Sazovsky, takze vsichni ti prodavaci predrazenych hrncu, dek a vysavacu, kteri lidi oblbnou a zmanipuluji, nuti je neco udelat v casove tisni ( co jineho je u programu, postavenem na internetu, bez prime komunikace v realnem case, bez realne potreby deadline, tento deadline umele stanovit a pak program zavrit ? ) , tak ti vsichni jsou OK, film Smejdi asi vznikl, protoze je autorka chce podporovat?

Vy tam nevidite marketingovou shodu teto akce a akci typu letadlo, sveho casu jsem zazil naprosto totoznou prezentaci na akci Skylink ( neplest se soucasnym satelitnim providerem ) . Najdete si na youtube zaznamy z prezentaci pana Cmolika, i Kirse, jak nuti - doslova - lidi skakat na zidlich a za hlasite hudby provolavat hesla typu "miluju te" na souseda vedle, ktereho mnohdy neznaji. Tohle vam nevadi ?

Vy mate pocit, ze pan Cmolik ma za sebou nejakou realnou vedeckou historii? Dost jsem patral a na nic neprisel, ale treba neumim hledat... pokud nema, tak proc se ji zastituje ? Pokud ma, proc neni dohledatelna?

Knihu jsem zakoupil a cetl a je tam par , zduraznuji, ze jen par, zajimavych myslenek ve spouste frazi a balastu. Veci, ktere se doctete v ruznych knihach o osobnim rozvoji nebo to dohledate na internetu, zadne super tajemstvi jsem neobjevil, ale mozna jen proto, ze uz tuto oblast sleduji docela dlouho. Pokud vam bude program vyhovovat, tak OK. Muzou to byt nejlepe utracene penize vaseho zivota, ale obavam se, ze stejne informace jste mohl, s trochou-opravdu jen trochou-snahy, najit sam pres google a par knih. Je to vase volba.

Jeste k tem trestnim oznamenim... nevim, proc by melo byt podano, protoze Cmolik se zjevne zadneho podvodu nedopustil a dost mozna jen znacna cast z tech 3800 lidi ty penize odepise a do roka nepozna rozdil, "krome te uzasne energie, kterou jsem citil/a". Cim konkretnejsi si stanovite cile ( a idealne i zapisete :-) ) ,tim lepe se vam to bude merit. Spis naprosto nechapu vasi lehce urazenou reakci. Kasparek prece nepise vam, vy uz jste program koupíl, Kasparkovi vadi Cmolik, vam ne. Vas to ale irituje? Proc? Ze si dovolil sepsat svuj nazor a historii komunikace s Cmolikem? Je v clanku nejaka pomluva? Pokud ano,tak jednejte :-) Podejte zalobu a prokazte to....

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 8. 2013 0:48, Dave

Navíc pan Čmolík se nechal inspirovat lidmi třeba jako Miguel Ruiz, který napsal Toltécké Čtyři dohody a i osobně ho zná, což mě stačí k tomu, že ten člověk má určitě nějaký duchovní a morální základ, ostatně i jeho tatínek uznávaný vědec je toho dokladem.
Lidé nebojte se poznávat nové i v sobě - ti co ho kritizují to neumí nebo se toho bojí

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (76 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

25. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

Filmový dokument není kovbojka: neměl by proti sobě stavět klaďáky a záporáky ani předpokládat, že k nastolení pořádku stačí jediný šerifův výstřel. Hrncáková odysea Šmejdi se bohužel... celý článek

Charakter

10. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ

Charakter

No jo. Taky čekáte supermana, který vám pomůže z dluhů, do kterých jste z blbosti spadli? Čekáte, že za vás někdo vymůže na bance poplatky, ke kterým jste se kdysi upsali? Ano, jsou... celý článek

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

1. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

Před pár měsíci jsme rádi přinesli zprávu o zákonu, který má zkomplikovat podvůdky a podvody vykuků z prodejních akcí. Ale kampak na ně: vymysleli novou fintu a jsou nebezpečnější než... celý článek

Smlouva podepsaná doma už nebude pastí! Na předváděcích akcích ale číhají další

4. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Smlouva podepsaná doma už nebude pastí! Na předváděcích akcích ale číhají další

Přemluv bábu a dědu, ať nechodí na předváděcí akce – iniciativa, která těžko získá stejnou podporu jako ta antilevicová, potřebná by ale byla jak sůl. Hon na důchodce pokračuje. Teď... celý článek

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

14. 3. 2011 | Petra Dlouhá

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

Slíbit výlet a oběd zdarma. Zavřít v sále hospody. Vykázat ven silnější kusy. A ty slabší ubít agresivní prezentací revoluční pánve, která smaží, šetří energii, dědovi vyléčila rakovinu... celý článek

Partners Financial Services