Faktury za energie budou přehlednější, přikáže úřad

Mnoho nepřehledných kolonek, nesrozumitelné a příliš odborné informace o spotřebách energií? Takové faktury mají už od příštího roku skončit.
Faktury za energie budou přehlednější, přikáže úřad

Energetický regulační úřad chce prosadit změnu zákona, která energetickým firmám nařídí přednostní předkládání jednodušších faktur na dodávky elektřiny a zemního plynu.

Nové faktury mají lidem umožnit nejen snadnější orientaci v platbách, ale i snazší porovnání cen jednotlivých dodavatelů. Sloužit tomu má nová standardní jednotka, podle které se bude vyhodnocovat spotřeba a cena. Nahradit má současné megawatthodiny.

Přednostní vystavování jednodušších faktur předloží regulační úřad v návrhu novely energetického zákona, kterou v blízké době pošle Legislativní radě vlády. Podle představ Energetického regulačního úřadu mají nová pravidla platit už od začátku příštího roku.

Odběratelům energií začne také sloužit kalkulátor cen elektřiny a plynu přímo na stránkách Energetického regulačního úřadu. „Zákazníci si tak budou moci snadno porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů nejen podle spotřeby v megawatthodinách, ale také podle zmíněných nových jednotek,“ říká mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Místo megawatthodin prostě jednotky

Srozumitelnější forma faktury má obsahovat pouze základní fakturační údaje a jednoduché údaje o spotřebě. Odběratelé mimo jiné uvidí údaj o počtu spotřebovaných jednotek energie a cenu za jednotku.

„Cena za jednotku by měla být vypočítána vydělením celkové ceny za služby spotřebovaným množstvím energie,“ vysvětluje Chvojka. V celkové ceně, ze které se jednotka vypočítá, budou podle něj zahrnuty všechny platby, jako jsou daně, poplatky za distribuci nebo platby operátorovi trhu.

Díky novému výpočtu zákazník snadněji zjistí, kolik jednotek spotřeboval za aktuální období, kolik za předchozí období a jak se změnila cena jednotky.

K novému způsobu měření spotřeby i ceny energií inspirovali tuzemského regulátora starší členové Evropské unie. Příkladem je francouzský koncern EDF, který pro zákazníky ve Francii a v Británii zavedl jednotkový systém již před lety. Zjednodušené faktury zákazníkům přednostně nabízí třeba také skupina E.ON v Rakousku.

Cestou jednodušších faktur se chce vydat celá Evropská unie. Evropská komise navrhuje tuto povinnost zanést do unijní legislativy. Přednostní vydávání stručných faktur by mělo být podle informací Energetického regulačního úřadu součástí takzvaného čtvrtého energetického balíčku Evropské unie.

Anketa

Rozumíte svému vyúčtování za elektriku?

Zákon nám to nepovoluje, tvrdí firmy

Dodavatelé energií tvrdí, že zatím nemohou dělat nic jiného než vystavovat podrobné a nesrozumitelné faktury. „Nutí nás k tomu vyhláška, která stanovuje přesný rozsah, náležitosti a termíny vyúčtování uvedených dodávek,“ vysvětluje Vladimír Vácha, mluvčí české pobočky společnosti E.ON.

„Současné zákonné nařízení mimo jiné určuje, že vyúčtovací faktura musí mít tři části,“ říká i Alžběta Šťastná, mluvčí společnosti Bohemia Energy.

Ve skutečnosti ale samozřejmě žádný předpis firmám nezakazuje, aby - vedle povinného podrobného vyúčtování - nabízely už nyní i jednodušší verzi. Příkladem je třeba ČEZ nebo Pražská energetika, jejichž zákazníci mohou o zjednodušenou verzi požádat.

„Mnozí zákazníci ale podrobnější faktury vyžadují,“ dodává mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. „O možnosti zvolit si zjednodušenou verzi informujeme na třetí straně běžné faktury, zájem odběratelů je zatím nulový,“ upřesňuje.

ČEZ se snaží ulehčit lidem orientaci také v rámci klasické zúčtovací faktury, kterou klientům posílá jednou ročně. Základní údaje pro odběratele jsou na první straně několikastránkového dokumentu. Na zbylých stranách jsou pak všechny položky rozepsány dopodrobna. „Jsme samozřejmě připraveni na žádost zákazníka posílat jen jednoduchou, nebo naopak pouze podrobnou fakturu,“ upřesňuje Jan Pavlů, mluvčí ČEZ.

Stejnou podobu faktur využívá také společnost RWE. „V posledních letech jsme na zjednodušení faktur několikrát intenzivně pracovali. Výsledkem podnětů našich klientů je jejich současná podoba, kde jsou základní údaje o spotřebě a ceně uvedeny na první straně,“ vysvětluje Pavel Grochál, tiskový mluvčí RWE.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 6. 2013 19:55, Lukáš

Tak jestli nám má stát tímto pomáhat tak mám o další důvod proč jsem pro zrušení státu jako takového.
Proč jako nemá faktura obsahovat jednotku jako je MWh za elektřinu nebo sekunda za protelefonovaný čas? Vždyť tohle se učí již na základních školách! Prostě každá běžná fyzikální veličina má svou jednotku a za tu platím. Nevím jak si podle nějaké virtuální jednotky můžu udělat představu o spotřebovaném množství. Jedině že někde bude ještě přepočet na klasické fyzikální jednotky a to bude to zjednodušení?!?!
Takže místo těchto nesmyslných opatření kdyby se raději stát věnoval tomu jak pozvednout vzdělanost, které již řadu let rapidně klesá! A malá nápověda - nepomůže mít počet středoškoláků a vysokoškoláků jako je evropský průměr - jde o jejich reální znalosti, dovednosti a schopnosti.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2013 10:57

U svého dodavatele E.ON nemám problém s pochopením toho, co mi fakturuje, pokud bych měl, zjistil bych si, co ta která "kolonka" znamená. Jsem zákazník nebo ne? U plynu od RWE co jsem měl možnost nakouknout u známých, to na první pohled bylo horší, ale po vysvětlení to chápu. Pokud mi náš stát má sloužit jako ochránce blbců a slaboduchých a na takový mám platit daně - pak se s penězi ode mě může stát rozloučit (ale to už se vlastně rozloučil:-)) P.S.: mám středoškolské vzdělání

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

13. 5. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

Vedete si doma různé evidence plateb, ale celkové vyúčtování za elektřinu vám stále zůstává záhadou? Zajímá vás, kolik kilowatthodin za den „sežere“ lednička, televize nebo počítač?... celý článek

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

22. 4. 2013 | Michaela Divišová | 26 komentářů

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

Taky na vás vykouklo ze schránky vyúčtování elektřiny a plynu? Jarní měsíce s sebou zpravidla přinášejí bilanci, kolik jste za zimu protopili a prosvítili. A taky otázky: Za co všechno... celý článek

Za elektřinu se letos nejmíň platí na jihu Čech a Moravy

25. 1. 2013 | Michaela Divišová | 2 komentáře

Za elektřinu se letos nejmíň platí na jihu Čech a Moravy

Pražské, plzeňské či brněnské domácnosti platí za proud při stejné roční spotřebě jiné částky. Co způsobuje rozdíly v cenách a jak se od sebe platby za elektřinu liší?

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

11. 12. 2012 | Michaela Divišová | 15 komentářů

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

Elektřina bude příští rok zase dražší. Kolik za ni české domácnosti opravdu zaplatí? Podívejte se na výpočty pro reálné domácnosti a na žebříčky cen dodavatelů.

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Partners Financial Services