Reality show: první zářez! Máme nemovitost

Gabriel Pleska | rubrika: Hra | 11. 5. 2012 | 15 komentářů
Reality show: první zářez! Máme nemovitost
V minulém dílu jsme Dana Kotulu a první dva účastníky Reality show opouštěli ve chvíli, kdy Jirku čekala opakovaná prohlídka vyhlédnuté nemovitosti a vyjednávání slevy. Prohlídky bytů s Michalem zatím ovoce nenesly. Dnes přinášíme dobrou zprávu: kupujeme první byt!

Začneme panem Jiřím. 

Jen stručná rekapitulace: Dan s Jiřím objevili na Praze 4 byt, který ve všem všady vyhovoval podmínkám, které jsme si stanovili, a pro který tedy bude snadné shánět nájemníky a dosáhnout slibovaného výnosu aspoň pět procent ročně.

Parametry nemovitosti:

  • rozvíjející se lokalita plná zaměstnavatelů
  • kousek na metro
  • klidná ulice
  • dům ve výborném stavu
  • zvýšené přízemí, avšak okna 3,5–4 metry nad úrovní zahrady
  • rozumné dispozice

Byt sice vyžaduje drobné rekonstrukce, ale ty by neměly představovat závažný problém.

A nyní nás čekaly dva úkoly, jednak nemovitost ukázat Jirkově manželce a nechat si ji schválit, jednak vyjednat lepší cenu. První úkol se podařilo splnit, Jirkova manželka na nemovitosti ocenila zejména blízkost metra a zaměstnavatelů – byt by měl být skutečně jednoduše pronajatelný. Všimla si ovšem taky drobných nedostatků. A protože by před pronajímáním určitě bylo potřeba do nějakých rekonstrukcí investovat, určitě by nemovitost kupovala jen se slevou z nabídkové ceny. O to víc tedy bylo potřeba zapracovat na úkolu číslo dva. Jenže tady se nám už tolik nedařilo.

Začali jsme vyjednávat s nabídkou o 80 tisíc nižší, než byla inzerovaná cena, a dali jsme prodávajícímu čas pět dní, ať se rozhodne, jinak že jdeme hledat dále. Majitel nemovitosti se ale rozhodl naši nabídku odmítnout. A tak jsme hledali dál.

► Spořilovský vymazlený byteček

Při návštěvě další nemovitosti měl Jiří šanci pořádně si prověřit, co všechno se během předchozích prohlídek naučil. Šel totiž na prohlídku sám.

Informace o domě, o bytu samotném i o jeho historii dokázal získat prakticky všechny:

Byt byl do osobního vlastnictví převedený asi v 2003, už „od nepaměti“ v něm ale bydlela babička stávajících majitelů. Nějakou dobu v něm byli nájemníci, v poslední době ale v bytě bydlí syn majitelky s těhotnou manželkou. Ti ze zmíněného „objektivního důvodu“ chystají stěhování do většího.

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Narodil se a žije v Praze. Po absolvování gymnázia studoval několik vysokých škol žádnou však nedokončil. Pracoval v logistice a absolvoval při tom Vysokou školu ekonomickou, dvouletý studijní program Honors Academia, nyní dokončuje studium oceňování a odhadů nemovitostí na Institutu Franka Dysona.

Poslední dva roky podniká na volné noze, věnuje se všemu kolem nemovitostí – zprostředkování prodeje, pronájmu a koupě nemovitostí, oceňování nemovitostí, pořádá kurzy investování do nemovitostí, řeší exekuce nemovitostí, publikuje články a sám investuje do realit.

Daniel Kotula je ženatý a má dvě děti.

Dům je z šedesátých let, v roce 1998 dostal novou fasádu, zateplení a stoupačky. Okolí perfektní – ticho, zeleň, obchody a další služby poblíž. Už poněkolikáté se ale v Reality show potkáváme s toutéž makléřskou chybou: inzerovaná nemovitost má „poněkud jiné vlastnosti“ než v inzerátu. Byt je nikoli ve druhém podlaží, ale ve zvýšeném přízemí (nad sklepem). Parapet je poměrně nízko, 220 cm nad zemí, naštěstí ale okno nevede přímo na ulici, mezi asfaltem a domem je ještě pruh zeleně. Okna vedou na východ, což je fajn, ale byt je asi značnou část roku spíš tmavý – stíní ho stromy.

Stav bytu je špičkový. Všude zřejmě na zakázku udělaný vestavěný nábytek, který zůstává; všude jsou posuvné dveře stejného provedení, které šetří prostor; na stropě sladěné dřevěné světelné rampy. V předsíňce je v jedné ze skříní zabudovaný mrazák, v kuchyni vestavěná lednička. Kdyby se byt koupil v pondělí, odpoledne se koupí postel –jediný kus nábytku, který by si majitelé brali s sebou –a v úterý ráno si můžou nájemníci přinést trepky a začít bydlet.

Podle makléře vyjdou platby za služby a energie včetně elektřiny celkem na 3000 korun.

Kardinální otázka ale je, jak snadno se sem seženou nájemníci. Na metro je to šest minut autobusem – otázka, zda by to pro potenciální nájemníky byl či nebyl problém, zůstala při rodinné debatě nezodpovězena...

Byt byl inzerovaný za 1,4 milionu, avšak všechny indicie vedly k tomu, že sleva by nemusela být problém. Řekli jsme si, že nejspíš podáme nabídku...

Michal

S Michalem nám zatím štěstí moc nepřálo. Dnes se spolu letem světem podíváme na tři byty. U jednoho jsme i podali nabídku, ale naděje si neděláme.

► Dispoziční výtvor v Holešovicích

Zachovalý byt v hezkém domě, kousek od projektu Prague Marina. Jenže, jak se ukázalo při prohlídce, nemá cenu se o něj ucházet. Vyznačuje se totiž naprosto nevhodnými dispozicemi, architekt měl asi slabší chvilku a některý z majitelů dílko pěkně dovršil. V bytě není a prakticky se nedá vybudovat de facto žádná kuchyňská linka. Toaleta a koupelna se v minulosti přesunula do obytné místnosti. Od ní je oddělená jen sádrokartonem – když uvážíme, že odtok odpadů zajišťuje hlučné čerpadlo, není to žádný šlágr. Dalším negativem bylo vytápění elektrickým akumulátorem – dražší způsob snad ani neexistuje, jedině, že byste se ohřívali u ohníčku ze stokorun.

Nemovitost sice byla po rekonstrukci, ale z inzerované ceny 1 450 000 by se muselo pořádně slevit, , abychom se o byt zajímali. Jinak dům byl v dobrém stavu, plus je určitě orientace bytu vnitrobloku, třetí patro s výtahem zcela vyhovuje – žádné zásadní nedostatky by se nenašly. Až na ty dispozice...

► Zajímavý byt na Žižkově

Tenhle byt byl zatím nejlepší, jaký jsme s Michalem viděli. Dispozice perfektní, lokalita kousek od tramvaje v lokalitě plné novostaveb, nedaleko parku. Pronajatelné velice rychle a za zajímavé peníze. Byt je v druhém patře, kromě dispozic je zde zásadní výhodou nízkonákladovost, včetně elektřiny bychom se dostali na měsíční náklady do dvou tisíc, dům hospodaří velice dobře, všechno už je opravené, takže i příspěvek do fondu oprav je nízký. Jediná potíž snad může být podlaha bytu, která by potřebovala rekonstrukci. A pak cena – prodávající ji stanovil k 1,6 milionu, i když jako „výkop“ k jednání.

Protože byt splňoval všechno, co měl, dali jsme nabídku 1,45 milionu, ale spíš ze sportu, myslíme, že o byt bude spousta zájemců, takže prodaný bude jednoduše za víc, než nabízíme.

► Palmovka

Málokdy se vidí prohlídka, kde by bylo špatně snad skoro všechno. Šli jsme se podle inzerátu podívat na byt 1 + kk za 1,39 milionu, dovedli nás do bytu 1 + 1 za 1,7 milionu. Inzerované 1+kk se rozhodli nakonec neprodávat, o čemž nás ale informovali až na místě.

Anketa

Koho byste chtěli za souseda?

V pořádku ale nebyla ani nemovitost, jediné jasné pozitivum – blízkost metra. Dům vypadal špatně, společné prostory nehostinné, sice opravené, avšak jen tak na oko a nekvalitně. Byt je sice v 1. patře, jenže pod okny z druhé strany domu je skála, takže okna se ve skutečnosti nacházejí jen zhruba metr nad terénem. Nedaleká železniční trať jistě nepřispěje ke klidu, stejně jako vbrzku plánovaná nástavba, ta znamená další ruch a prach. V domě nefungovalo Společenství vlastníků jednotek; viděli jsme také jednoho nájemníka domu, vypadal, jako by v domě netrávil mnoho času. To by byla dobrá zpráva. Špatná zpráva je, že vypadal, jako by většinu času strávil v nonstop herně. Sem by zkrátka svoje peníze dával jen milovník adrenalinových sportů či zápasu řecko-římského.

 S Michalem nám tedy štěstí nepřeje, ale věříme, že ještě několik málo prohlídek, a nakonec do cíle dorazíme.

Zpět k Jiřímu: Změkli!

Ale zpátky k Jiřímu. Užuž jsme byli připraveni podávat nabídku na spořilovský byt, když se ozval makléř od bytu na Praze 4. A že prý nakonec přece jen chtějí o ceně vyjednávat. Praha 4 se okamžitě vrátila na špisi naší hitparády: právě díky nesporně snadné pronajatelnosti. Jak si vzpomínáte, požadovali jsme slevu 80 tisíc. Majitel trval na tom, že 40 tisíc maximálně, ale nakonec jsme se domluvili na slevě ve výši pěkných 50 tisíc. I tak bychom měli získat výnos 5,5 procenta čistého ročně, i když započteme rekonstrukci bytu.

Jakmile budou podepsané smlouvy o převodu, dočkáte se detailní článku o nemovitosti, zatím si dáváme na pusu zámek, abychom rozjednanou koupi neohrozili.

Partneři – Partners!

Někdo dokáže vysázet milion a půl na dřevo. A někdo zase ne. Mezi účastníky Reality show (tak jako mezi lidmi obecně) převažují ti druzí. Přesto nejsou nijak diskvalifikováni – pokud je nediskvalifikují banky, tím, že jim odmítnou půjčit. Servis ve věcech finančních, hypotečních zejména přislíbila VIP konzultantka společnosti Partners Dana Míchalová. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 5. 2012 18:00, Jana

Hloupý jste vy, když si neumíte spočítat, že se v určitých případech vyplatí zrušit staré předražené pojistky, které prakticky nic nepojišťují a namísto nich zvolit levnější, nastavené přesně na míru klientovi, které se do budoucna dají přizpůsobovat změně situace klienta. Umíte jen neurčitě urážet a házet špínu, proč nepopíšete konkrétní případ, který vás žere?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Reality show: První nadějná nemovitost na obzoru!

16. 4. 2012 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Reality show: První nadějná nemovitost na obzoru!

Od posledního reportu z pátrání po správných bytech se toho odehrálo nemálo. Daniel Kotula navštívil s Michalem a Jiřím dohromady na osm bytů. O některých návštěvách podáváme zprávu.... celý článek

Reality show. Prvně v akci!

29. 3. 2012 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Reality show. Prvně v akci!

První dva účastníci Reality show se vydali na cestu po bytech. Každý z nich navštívil s Danielem Kotulou po dvou nemovitostech. Doporučení k nákupu zatím nepadlo, ba ani doporučení... celý článek

Reality show: Jsou mezi námi a hledají byty

16. 3. 2012 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Reality show: Jsou mezi námi a hledají byty

Začátek března. Šest hodin večer. Venku skoro tma a úplně nevlídno. Ve čtvrtém patře skleněné kancelářské budovy na kraji Prahy se svítí. V konferenční místnosti pražské centrály Partners... celý článek

Daniel Kotula o Reality show: Dokážu, že investování do nemovitostí funguje

25. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Daniel Kotula o Reality show: Dokážu, že investování do nemovitostí funguje

Reality show je úspěšný seriál o „drobném“ investování do nemovitostí krok za krokem. Proč se Daniel Kotula, jeho autor, rozhodl převést teorii do praxe a ukázat nám nákup investiční... celý článek

Partners Financial Services