Cestování s penězi – jak mít dostatek správné měny a neriskovat okradení

PR článek | rubrika: FINEXPO | 7. 12. 2020
I když teď není cestování za hranice tolik aktuální, někteří odvážnější z nás vycestují i přes nepříznivou situaci. Pojďme si proto ukázat, jak to udělat s penězi, abyste jich měli dostatek, nemuseli řešit nevýhodnou směnu nebo neriskovali, že vám velký obnos někdo ukradne.
Cestování s penězi – jak mít dostatek správné měny a neriskovat okradení

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Kolik si vzít na dovolenou peněz?

Když se chystáme do zahraničí, vždy je dobré si předem určit, kolik peněz bude potřeba. Ať už vyrážíte pracovně, na poznávací zájezd, kde budete hradit vstupy do různých památek a nakupovat jídlo, nebo se raději budete povalovat u moře a tu a tam si zajdete na zmrzlinu nebo na kebab, peníze budete potřebovat. Počítejte při tom i s nějakou rezervou navíc – nikdy nevíte, co se může stát a co si budete muset nečekaně pořídit.

Jaké nebezpečí hrozí?

Už víte, kolik byste si měli s sebou vzít peněz? To je dobře. Ale teď si pojďme upřímně povědět – je vhodné vozit tyto peníze v hotovosti? Pokud cestujete do zahraničí, musíte mít určitý obnos v měně, kterou se v dané zemi platí. To znamená, že musíte peníze vybrat nebo najít nějakou výhodnou směnárnu a peníze vyměnit (někdy zaplatit ve směnárně poplatek). Máte bankovní účet s kartou, která má dobré kurzy? Nebo výběry v zahraničí zdarma?

Kurzy bank

Banka

Cena za 1 €

Cena za 100 €

Výběry zdarma

mBank (mKarta Svět)

26,86 Kč

2 686 Kč

Od 1500 Kč

Banka Creditas

27,23 Kč

2 723 Kč

Ano

Equa bank

27,30 Kč

2 730 Kč

Ano

J&T Banka*)

27,30 Kč

2 730 Kč

-

Oberbank

27,31 Kč

2 731 Kč

-

Air bank

27,32 Kč

2 732 Kč

-

Česká spořitelna

27,35 Kč

2 735 Kč

-

Expo Bank

27,36 Kč

2 736 Kč

Ano

Komerční banka

27,41 Kč

2 741 Kč

-

ČSOB

27,45 Kč

2 745 Kč

-

Poštovní spořitelna

27,45 Kč

2 745 Kč

-

Raiffeisenbank

27,48 Kč

2 748 Kč

-

mBank**)

27,49 Kč

2 749 Kč

-

Fio banka

27,51 Kč

2 751 Kč

-

Moneta Money Bank

27,53 Kč

2 753 Kč

Ano

UniCredit Bank

27,61 Kč

2 761 Kč

-

Sberbank

27,62 Kč

2 762 Kč

Ano

Čím nižší cena, tím lepší. Ze srovnání běžných účtů

Když už peníze máte, musíte ještě vyřešit, jak je uložit. Hrozí totiž, že by vám je někdo mohl ukrást. Je lepší obnos rozdělit, něco si nechat u sebe a něco v kufru? Nebo mít raději všechno v peněžence neustále u sebe?

A co když si vezmete dostatek peněz s sebou, počítáte i s nějakou malou rezervou, ale nakonec potřebujete mnohem víc? Rozbije se vám po cestě auto, musíte se vrátit dříve než ostatní a zaplatit novou zpáteční letenku čí jízdenku. Vyskytnou se nečekané zdravotní komplikace nebo úraz a vy potřebujete další peníze na zaplacení ošetření, lékařské péče nebo na nákup léků v lékárně. (Ano, víme, že toto řeší především pojištění, ale často se stane, že musíte ošetření zaplatit ze svého a teprve zpětně vám je pojišťovna proplatí.) A co když v takových situacích nachystaná hotovost nestačí?

Karta, nebo hotovost?

Ani jedna z výše uvedených možností není moc bezpečná. O peníze můžete přijít už na letišti, v hotelu nebo na pláži. Lepší je proto peníze nevybírat a neměnit předem. Nechte si dostatek peněz na účtu a vezměte s sebou kartu. Tou si pak vyberete potřebnou částku v dané měně přímo ve státě, kam jedete/letíte na dovolenou. Pokud máte vhodnou banku a účet, vyhnete se poplatkům za výběr, směnu peněz a hlavně – snížíte riziko krádeže velkého finančního obnosu. Pokud ztratíte kartu, snadno ji totiž zablokujete. 

Výhody platební karty na dovolené

  • Kdykoli máte po ruce peníze ve správné měně
  • Můžete vybírat, kolik je potřeba (pokud tedy máte daný obnos na svém účtu)
  • Můžete s kartou platit v obchodech a neřešit výběry
  • Když potřebujete více, než jste na dovolené počítali, kdykoli si vyberete peníze navíc nebo kartou zaplatíte (např. v nemocnici, lékárně apod.)
  • Kartu uložíte bezpečněji než hotovost
  • Kartu lze v případě ztráty či krádeže rychle zablokovat 

Účet s výběry zdarma – ideální společník na cesty

Podle bankovní asociace si 52 % procent Čechů mění peníze na dovolenou ve směnárně. A 17 % z nich má zkušenost s krádeží hotovosti. Vážně stojí za to takto riskovat?

Přitom jsou české banky, které umožňují využívat bankomaty kdekoli po světě, a to ZDARMA. Klienti nemusí hledat žádný speciální bankomat, aby neplatili vysoké poplatky za výběr. Mohou bez poplatku vybírat z jakéhokoli bankomatu. Díky výběru hotovosti v dané měně nebo platbou kartou přímo v obchodě se vyhnou poplatkům za směnárnu a navíc neriskují tím, že by u sebe nosili zbytečně vysokou hotovost.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

13. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

Ze stovky loni nově vydaných bankovek vybrali členové International Bank Note Society patnáct nej. Podívejte se, která z nich se stala světovou Bankovkou roku 2023.

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Partners Financial Services