Komodity zamířily dolů

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 8. 8. 2008 | 5 komentářů
Komodity zamířily dolů
Ceny ropy, zlata, paladia i zemědělských plodin celý červenec padají. Podle názoru mnohých analytiků jde o dočasnou korekci. Daň si vybírá zpomalující globální ekonomika, která utlumuje poptávku.

Zatímco první půl rok se komoditám dařilo a komoditní podílové fondybyly nejvýkonnější ze všech fondů, tak od července se rozehrálo jiné drama. Index S&P GSCI – globální komoditní index – ztratil od počátku července 19 procent. „Nastává korekce přes celý komoditní trh, navíc každá komodita má vlastní příběh,“ tvrdí Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantik FT. Podle serveru Marketwatch 29. července poprvé převládly u ropykrátké pozice, což znamená spekulace na to, že cena půjde dolů. U ropy by tak mohla korekce pokračovat i ke sto dolarům za barel. Nikl spadl od svého vrcholu o 47 procent, sója o 25 procent a například platina o 30 procent.

Za poklesem stojí kreditní krize v USA. Ekonomické zpomalení, které postihlo Spojené státy se šíří na zbytek světové ekonomiky, která podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (IMF) zpomalí na 3,7 procenta v roce 2008 a 3,8 o rok později. Již tato čísla jsou upravená o půl procenta směrem dolů vzhledem k lednové predikci a neobvyklé nejsou ani odhady o několik procent nižší.

„Aktuální slabý výkon komoditních trhů by mohl nasvědčovat tomu, že nebezpečí světové recese se začíná promítat do cen,“ uvedl pro deník Handelsblatt Eugen Weinberg, analytik Commerzbank. Spekulanti odcházejí z komodit, jelikož si myslí, že růst prozatím skončil a bojí se regulatorních opatření americké vlády. David Callaway, šéfredaktor Marketwatch, tvrdí, že jde o obchodní hru spekulantů, která je vymyšlená k tomu, aby mohli dosáhnout zisku v krátkém čase. Vzhledem k tomu, že komoditní trh je neporovnatelně menší než akciový, dluhopisový či měnový trh, je citlivější na horké peníze. Podle agentury Reuters pak korekce postupně přiláká nové investory, kteří nestačili nastoupit do vlaku na začátku růstového trendu a chystají se tak učinit nyní. Komodity také postupně objevují i penzijní fondya další hráči, kteří přispívají na stranu poptávky.

Jak klesaly komodity

KomoditaPokles v %
Stříbro14,06
Platina30,00
Paladium26,23
Měď15,49
Zlato9,45
Kukuřice32,34
Soja25,26
Pomerančový džus25,23
Ropa (Brent)20,41
Oves22,47
Dlouhou dobu rostly stejně všechny komodity navzdory tomu, že se řídí jinými faktory. Tento trend již pravděpodobně skončil. Paladiu a platině se nedaří, protože se používá v automobilovém průmyslu, který hlásí útlum. O měďje menší zájem vlivem útlumu stavebnictví a u niklu nastala dlouhodobá korekce, která může ještě nějakou chvíli trvat. „Myslím, že do konce roku je růst možný u zemědělských plodina hliníku. Už by ale neměl být tak mohutný jako dříve,“ říká Sklenář. Ze zemědělských plodin má Sklenář na mysli hlavně kukuřici, po které je stále velká poptávka a stav zásob je velmi nízký, u hliníku je problémem jeho vysoká energetická náročnost na výrobu. A neznámou zůstává ropa. Zprávy z USA hlásí, že spotřeba benzínu se vlivem nižší ceny začíná opět zvyšovat.

Nynější pokles je podle některých analytiků jen drobnou korekcí na cestě vzhůru. Jim Rogers, znalec komodit, vidí fundamentální základy velmi zdravé a komoditní býčí trh bude ještě nějakou dobu pokračovat. Jeho odhad je pokračování po dalších deset let. Rogers věří, že například zlatodo konce roku pokoří hranici 1000 dolarů za trojskou unci.

Vyplatí se ještě investovat do komodit? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recese – je čas nakupovat akcie

7. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Recese – je čas nakupovat akcie

Řídit se historií při investování může být ošemetné. Někdy je ale minulost dobrá učitelka. Třeba v recesích, kdy velí jít na burzu a nakupovat.

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

6. 8. 2008 | Petr Čermák

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

I přes růst HDP nejsou Spojené státy z nejhoršího venku. V červenci krize ukázala na výsledcích firem svou sílu. Špatně je na tom i nezaměstnanost a inflace

Miliony let čekání na slávu

4. 8. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Miliony let čekání na slávu

Ropu zná lidstvo od pradávna, ale až moderní technika a lepší pochopení jejího využívání jí zajistily slávu. Jako v roce 1849 vypukla zlatá horečka, zažila Pensylvánie ropnou horečku... celý článek

Olympiáda sráží cenu mědi

1. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Olympiáda sráží cenu mědi

Mědi se v létě nedaří. Poptávka po této surovině klesá. Staví se méně domů a největší spotřebitel této suroviny, Čína, za rok snížil lačnost po komoditě o zhruba 29 procent.

Partners Financial Services