Miliony let čekání na slávu

Petr Čermák | rubrika: Seriál | 4. 8. 2008 | 6 komentářů
Miliony let čekání na slávu
Ropu zná lidstvo od pradávna, ale až moderní technika a lepší pochopení jejího využívání jí zajistily slávu. Jako v roce 1849 vypukla zlatá horečka, zažila Pensylvánie ropnou horečku o deset let později, kdy byl úspěšně proveden první vrt.

Toto léto uplyne 149 let od prvního ropného vrtu. Nicméně užitečnost černého zlata se datuje mnohem dále do minulosti. Zhruba 5000 let před Kristem v Mesopotámii, kde lidé stavěli domy z pálených či nepálených cihel, je již spojovali asfaltem. Ten užívali nejen jako lepidlo, ale hlavně pro jeho nepropustnost vůči vodě. Ale i v hrčířství (slepování) či sochařství (aby sochám nevypadly oči), dokonce i ve zdravotnictví je možné vidět první známky užívání této suroviny.

Samuel S. Kier prodával ropu nejdřív jako lék, později z ní chtěl dělat osvětlovadlo.

Cesta ropy ke slávě začala až v devatenáctém století, kdy se od jeho počátku pomalu usazují první osadníci v Oil Creek v severozápadní Pensylvánii. Místy tam prosakuje na povrch ropa, kterou místní „sbírají“. V roce 1847 si na tom Samuel S. Kier staví živnost, snaží se prodávat tuto surovinu v lahvích jako „zázračný lék“. Nicméně ropy má stále víc, jelikož poptávka není taková, jakou by se Kier představoval. Aby nějak využil ropu, zjišťuje, že musí najít obecnější použití. „Po konzultaci s prominentním filadelfským chemikem je Kier přesvědčený, že destilováním by se dalo z ropy vyrobit výborné osvětlovadlo,“ vykresluje Paul H. Giddens z Prinstonské university začátky ropného průmyslu.

Ropa jako všelék

S tolika přednostmi, skutečnými či imaginárními, byl asfalt považován v Mezopotámii jako medicína uzdravující všechny nemoci. První známý lékařský předpis předepisuje asfalt na kožní choroby. Staří Egypťané ho smíchávali s dalšími ingrediencemi jako základ léčení hrudníku. Pliny, římský historik píšící v prvním století našeho letopočtu, zaznamenal, že asfalt byl užíván na léčení lepry, šedého zákalu, dny a leukomu. Po smíchání se sodou ulevoval od bolesti zubů, zatímco zdravá číše vína a asfaltu měla vyprovodit kašel. Mělo se za to, že asfalt je zdravý pro klouby a namožené svaly. Veterináři ho užívali proti prašivině.
Understanding the Future: Oil and Natural Gas, Pierre-René Bauquis a kol.

O několik let později se o možnost komerčního využití ropyzačal zajímat George Bissell. Spolu se společníkem nechal známého vědce z Yale, (Benjamina Sillimana) analyzovat ropu, aby lépe odhadli potenciál této suroviny a snadněji prodali akcie a získali kapitál. Analýza potvrdila podnikatelskou příležitost. „Rozptýlila mnoho pochyb a povzbudila podnikavé kapitalisty, aby se zabývali touto surovinou,“ míní Giddens. Ropná hvězda poprvé zazářila. Kapitalistou s penězi se stal James Townsend. Zrodila se Seneca Oil Company. V roce 1859 z jejího pověření Edwin Drake začal hledat ropu u Titusville v Pensylvánii. Za necelých 14 dní, 27. srpna 1859, poslední náraz vrtáku zajel najednou o nečekaných 15 centimetrů. Práce skončila. Další den pracovníci zjistili, že z vrtu teče ropa, epocha nového průmyslu začala.

První ropný vrt Edwina Drakea byl hluboký 21 metrů.

A proč právě v Pensylvánii? Ropa se tam nacházela relativně blízko povrchu. Vrt byl hluboký 21 metrů (nejhlubší ropný vrt firmy Chevron – Jack No. 2 – činí od hladiny 8,58 kilometru). Technika vrtání v roce 1859 byla odlišná od té dnešní. Dnes se používá rotační vrtání, zatímco v minulosti nebyly dost kvalitní vrtáky, ani pohon. Drake používal parní motor o síle šesti koní, který zajišťoval nárazové vrtání. Břit se zvedal a padal na skálu, čímž ji narušoval.

Ačkoli je toto zdokumentováno jako první úspěch ropného průmyslu, v žádném případě se nejednalo o čistě americkou záležitost. Robert a Ludwig Nobelovi, bratři známějšího Alfréda Nobela, neváhali a těžili ropu na Kavkaze, v Baku. Také vynalezli systém potrubí na přepravu ropy a ve Švédsku, odkud oba pocházeli, byl na vodu spuštěn první tanker.

Jaká surovina vystřídá ropu? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 8. 2008 7:15, Jaromír Adámek

LOL :) mojžíšova truhla (studená fůze) a replikátory :). Otázka je, kdy to bude :) (jestli vůbec) :).

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 8. 2008 0:51, jezevec

Jaká surovina vystřídá ropu? Nejlepší by byla syntéza, replikátor ze star-treku. Vrazim do stroje cokoliv, a vypadne mi taky cokoliv. Stačí ovládnout spojování atomů a je to chechtačka.
Seriózně pak míním, že lidstvo se vrátí k miniaturním jaderným generátorům, schopným běžet na studenou fůzi tisíce let (polední popsaný exemplář tzv "mojžíšova truhla", paxe na to nějak pozapomnělo)

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ropa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těžaři ropy se hádají, spekulanti počítají tučné zisky

7. 7. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Těžaři ropy se hádají, spekulanti počítají tučné zisky

Producenti a spotřebitelé ropy se čím dál víc hádají, proč je ropa drahá. Obchodníci a spekulanti je poslouchají a horečně nakupují. Cena suroviny se tak šplhá výš a výš. Brzy by mohla... celý článek

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

27. 5. 2008 | Jan Pekař | 11 komentářů

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

Ropy je málo, těžaři nestačí uspokojit prudce rostoucí poptávku z Asie. Ropy je dost, dokonce přebytek, takže ji producenti nechávají v tankerech na moři. To jsou zprávy o stavu trhu... celý článek

Ropa na bodu varu

7. 1. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropa na bodu varu

Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Jaká výbušná směs žene cenu ropy stále vzhůru?

24. 8. 2005 | Jan Procházka | 1 komentář

Jaká výbušná směs žene cenu ropy stále vzhůru?

Barel kvalitní lehké ropy stál minulý týden již 67 dolarů. Ceny benzínu na čerpacích stanicích se povážlivě přibližují 30 korunám. Co tato historická maxima způsobuje? Co určuje cenu... celý článek

Partners Financial Services