Zlato poprvé překonalo hranici 2000 dolarů

Lukáš Kovanda | rubrika: Aktuality | 5. 8. 2020 | 3 komentáře
Zlato poprvé překonalo hranici 2000 dolarů

Zdroj: Shutterstock

Cena zlata v úterý poprvé v historii uzavřela nad úrovní 2000 dolarů za troyskou unci – konkrétně na 2021 dolarů. Během obchodování stoupá cena i výše, dnes ráno středoevropského času až nad 2030 dolarů.

Zlato letos dobývá třetí vrchol od roku 1971, kdy byl opuštěn takzvaný brettonwoodský systém směnných kursů a s ním i navázání amerického dolaru právě na zlato. První z vrcholů nastal v roce 1980, druhý pak před devíti lety.

Pokud však zohledníme inflaci, cena zlata byla v roce 1980 ještě o necelou třetinu výše než dnes. Tehdejší hodnota 850 dolarů za unci odpovídá zhruba letošním 2660 dolarům. Zlato tedy musí zdražit o dalších zhruba 630 dolarů, abychom mohli hovořit o rekordní dolarové ceně nejen nominální, ale i reálné.

Zlato dál posiluje i kvůli úterní masivní explozi v libanonské metropoli Bejrútu. Bezprostředně po ní nebylo jasné, zda jde o teroristický útok, či nešťastnou náhodu. To podpořilo nejistotu v geopoliticky již tak vysoce třaskavém regionu Blízkého východu.

Geopolitické napětí stoupá i z dalších důvodů, zejména pak kvůli opětovně rostoucím tenzím mezi Spojenými státy a Čínou. Ke geopolitickým nejistotám se přidává nejistota epidemiologická – tedy to, jak závažné bude současné šíření koronavirové nákazy – a s ní související nejistota ekonomická. Stále není zřejmé, jakou ekonomickou škodu způsobí dosavadní šíření nákazy.

Cena zlata

Zdroj: peníze.cz

K mnohaletému maximu kolem úrovně 26,20 dolaru za troyskou unci vzrostla v reakci na bejrútskou explozi také cena stříbra. Podobně jako zlato ho investoři celosvětově považují za takzvané bezpečné útočiště pro času zásadní geopolitické, ekonomické či jiné nejistoty. Zlato i stříbro letos zhodnocují o zhruba třicet procent. Zlato má letos nakročeno vykázat svůj nejlepší celoroční výkon od roku 1979.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Důvodem letošního citelného nárůstu ceny zlata je fakt, že mu zvláště poslední dobou prakticky vše „hraje do karet“. Expanzivní měnová politika světově významných centrálních bank v čele s tou americkou sráží úrokové sazby až do záporu, na rekordní minima.

S poklesem reálných úrokových sazeb řady investičních nástrojů k nule či dokonce do záporu se stírá klíčová nevýhoda zlata, kterou je právě to, že žádný úrok nenese. Zvýrazňují se tím pádem jeho staletími prověřené výhody – zejména to, že představuje pojistku pro časy zvýšené nejistoty.

Poptávku po zlatě pohání také slábnoucí dolar. Znehodnocení americké měny plyne z vysoce expanzivní měnové politiky tamní centrální banky i z expanzivní rozpočtové politiky vlády Spojených států, jejímž důsledkem je enormně se zvyšující zadlužení USA.

V reakci na bejrútskou explozi stoupá také cena ropy. Brent se nyní obchoduje poblíž úrovně 45 dolarů za barel, prakticky nejvýše od začátku letošního března a propuknutí koronavirové krize.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund.

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

cena zlata, komodity, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

6. 12. 2023 | Tomáš Vranka | 1 komentář

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

Nejvýznamnější kryptoměna, přezdívaná někdy digitální zlato, rychle posiluje. A cena skutečného zlata je vysoko jako nikdy. Co za tím je? Odpovědi v komentáři nabízí Tomáš Vranka, analytik... celý článek

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

7. 8. 2023 | Jana Divinová

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.

Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

28. 6. 2023 | redakce Peníze.CZ

Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

Zhruba každý šestý dospělý Čech investoval do zlata a každý desátý má doma zlatou minci. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou mincovnu na reprezentativním vzorku 1746 lidí. celý článek

Partners Financial Services