Kvalitní umění nemusí stát miliony, říká galerista Kodl

Matyáš Kodl | rubrika: BrandInsight | 13. 9. 2023
Češi se stále víc zajímají o investice do umění. Přinášejí řadu výhod a jsou dlouhodobě stabilnější než akcie. Sběratelské trendy a investiční potenciál českého umění nastínil Matyáš Kodl, který se v aukční Galerii Kodl stará o obchodní rozvoj a online aukční portál Artslimit.
Kvalitní umění nemusí stát miliony, říká galerista Kodl
Matyáš Kodl
Zdroj: Galerie Kodl

Úrokové sazby spořicích účtů se sice postupně zvedají, ani zdaleka ale nepokryjí inflaci. Je tedy racionální dívat po jiných variantách zhodnocení nebo aspoň uchování hodnoty svých peněz. 

Umělecké i jiné sběratelské předměty tuto úlohu plní už stovky let. Nezanedbatelným bonusem je to, že obraz nebo obecně umělecký předmět vás může potěšit i esteticky – což třeba akcie moc nesvedou. Investici do umění ovšem finanční experti doporučují jako doplňkovou, tvořit by podle nich měla jen část portfolia.

Sběratelé si jsou investiční hodnoty umění vědomi. Čísla z českého aukčního trhu ukazují, že kvalitní umění může sloužit jako atraktivní investiční aktivum. Dlouhodobě dokáže porážet inflaci. Průměrná cena pěti procent nejdražších položek na tuzemských aukcích po očištění o inflaci za posledních deset let vzrostla o 18 procent.

Matyáš Kodl

Matyáš KodlFoto Dan Hamerník

Galerie Kodl, kterou v roce 1989 rozjížděl jeho otec Martin a kde Matyáš pracuje, je lídrem českého aukčního trhu. Matyáš, který se podíval i do aukčních síní ve světě, se věnuje hlavně současnému umění. A také elektronickým aukcím na specializovaném aukčním portálu Artslimit.  

V prvním pololetí letošního roku utratili v Česku sběratelé na sálových aukcích 766 milionů korun. Je to o 16 procent míň než loni, ale rozhodně to neznamená, že by se u nás trh s uměním po letech růstu začal propadat.

Výši obratu totiž nejvíc ovlivnily ceny za nejdražší obrazy. Zatímco loni na jaře padl historický rekord českých aukcí ve výši 123,6 milionu korun za Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, nejdražším obrazem letošního prvního pololetí byl obraz Puis, plus tard od Toyen, za který kupující zaplatil 37,44 milionu korun. Obě díla se prodala v Galerii Kodl. Obrazů prodaných za víc než milion korun přitom přibylo.

U kupujících začíná růst zájem o poválečné výtvarné umění, které bylo trochu neoprávněně opomíjené. Dospívá generace, kterou tohle období prostě baví. Stoupá také zájem o současné umění, které teď tvoří v naší Galerii Kodl dvacet procent aukční nabídky – a všechna díla nabídnutá v aukci se vždycky prodají.

Trend potvrdil i letošní velký průzkum mezi aktéry trhu s uměním, který shrnuje J&T Banka Art Report 2023. Nejvyšší zhodnocení v příštích pěti letech podle průzkumu sběratelé očekávají od českého poválečného umění. Druhé nejvýnosnější by mělo být české současné umění.

Zdroj: Galerie Kodl

Bohumil Kubišta: Staropražský motiv

Doba přeje nakupování. Ještě před několika lety u nás kupovali umění především sběratelé nebo jen ti nejbohatší. Umělecká díla se teď ale stávají atraktivními i pro širší finančně vzdělanou veřejnost. Kvalitní umění nemusí stát nutně miliony, ale třeba i nižší desetitisíce.

Online aukční portál Artslimit

Artslimit ve spolupráci se špičkovými kurátory věnuje velkou pozornost ověření pravosti nabízených položek a zároveň bezpečnému průběhu aukcí. Při výběru se kurátoři soustředí na díla v cenovém rozmezí od deseti tisíc do milionu korun. Dražba probíhá online, výtvarná díla jsou ale zároveň po celou dobu trvání aukce vystavena v Galerii Kodl. Podzimní online aukce na www.artslimit.com už probíhá a skončí 24. září.

Zájemci o koupi uměleckých děl se můžou vydat do renomovaných aukčních síní či galerií. Pandemie covidu přispěla k rozmachu online aukcí. Ve světě i u nás je už propojování sálových a online aukcí samozřejmostí, přibylo i samostatných online aukcí. Proto je možné vybírat z široké nabídky aukčních domů z domova a účastnit se kterékoli aukce, ať jste kdekoli. Online aukce nabízí ideální řešení všem, kteří se živé aukce nemůžou nebo nechtějí zúčastnit, a také umožňuje lépe rozložit investici a neutratit víc, než chcete. Při nákupu uměleckých děl v online prostředí by kupující měl mít vždy možnost ověřit si pravost díla a příležitost osobně si nabízené předměty prohlédnout.  

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Partners Financial Services