Skupinové investování jako vhodný nástroj pro složitější období

Alan Pock | rubrika: BrandInsight | 18. 8. 2022 | 1 komentář
Mnoho lidí přestává v době krize investovat. Hodnota řady aktiv, která se nyní dostávají pod cenu, ale v dlouhodobějším horizontu opět poroste. Navíc stále existují aktiva, která dokážou přinášet stabilní výnos i v těžkých časech. Například nemovitosti, do nichž se dá nyní investovat i bez milionů na účtu.
Skupinové investování jako vhodný nástroj pro složitější období

Zdroj: Shutterstock

O nemovitostech dlouhodobě platí, že jsou velice dobrým uchovatelem hodnoty investovaných peněz. I přesto (nebo právě proto), že se často berou jako investice konzervativního typu, pořád přibývá investorů, kteří reality do svého portfolia přidávají. Je to proto, že se v nejisté době, jako je už nějaký ten pátek tahle, poohlížejí po stabilnějších aktivech. A navíc většina Čechů je v investování dlouhodobě spíš konzervativnější.

O autorovi

Alan Pock, CEO a spoluzakladatel společnosti Investown
Zdroj: Investown

Alan Pock má bohaté zkušenosti s obchodem a budováním partnerských vztahů finančnětechnologických firem v Česku a USA. Je spoluzakladatelem a CEO společnosti Investown. Ta nabízí možnost investovat prostřednictvím hromadného financování do nemovitostních projektů a patří mezi tuzemské nejrychleji rostoucí fintech startupy.

Analýzy ukazují, že i v nestabilní době, kdy světem otřásá válka na Ukrajině, doznívají dopady pandemie a blíží se období recese, si investiční reality narozdíl od akcií nebo kryptoměn udržují stabilní výkonnost. Ještě zřejmější je to v Česku, kterě má zejména ve výstavbě rezidenčních nemovitostí velké nedostatky a kde poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku.

Stabilita, to je, oč tu běží

Podle údajů nadnárodní investiční společnosti Schroders jsou reality nejstabilnější aktivum. Ve srovnání s akciemi, státními dluhopisy, komoditami i zlatem připisují zajímavý výnos ve všech makroekonomických etapách. Jejich síla se projevuje zejména v obdobích, která jsou situaci naší ekonomiky nejblíž, tedy v době reflace (ekonomika v prostředí růstu inflace), případně hrozící stagflace (ekonomika v prostředí recese a zároveň zrychlující inflace).

Ceny (zejména rezidenčních) nemovitostí z dlouhodobého hlediska rostou. Z toho důvodu fungují jako velice stabilní, konzervativní a jisté uložení finančních prostředků. Ve vybraných obdobích samozřejmě existují aktiva, která i v delším horizontu přinášejí několikanásobně vyšší výnosy. Ty jsou ale vykupovány vyšším rizikem a sklony k vysoké volatilitě.

Rozkvět skupinového financování

I přes ekonomické podmínky, které na první pohled nejsou zcela příznivé, existuje v Česku velká chuť po nových realitních projektech. Překážkou se v posledních měsících stávají vysoké úroky hypoték a obecně úvěrů. To nahrává skupinovému financování, kterému se zejména díky rozmachu chytrých technologií daří víc než kdy dřív. Z prostého důvodu – je dostupné takřka každému.

K investování dnes stačí nižší stovky korun, poplatky navíc bývají u mladých firem minimální nebo dokonce nulové. Jejich byznysmodel je postaven na jiných příjmech. Pokud se tedy spojí stovky nebo tisíce investorů a každý z nich investuje v průměru nižší tisíce, pohybujeme se hned v milionových částkách, které jsou dostupné pro realizaci realitních projektů. To umožňuje prověřeným developerům ucházet se o výhodnější zdroje financování pro své realitní projekty a současně přinášet řadě drobnějších investorů velice zajímavý výnos pohybující se nad hranicí 8 % ročně.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services