Kam s penězi? Zkuste vydělat na fakturách

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 5. 1. 2021 | 7 komentářů
Zájem o alternativní investice v době nízkých úroků roste. Vydělat teď můžete i na fakturách malých a středních firem. Akcenta, specialista na zahraniční platby, koupila na podzim tržiště s fakturami Zalep.to a láká na výnos nad inflací a na prověřené partnery. O takzvaném faktoringu jsme si povídali s předsedou představenstva Milanem Cermanem.
Kam s penězi? Zkuste vydělat na fakturách
Milan Cerman
Zdroj: Akcenta

Kolik jako investor můžu vydělat?

Roční výnos z toho, že někomu profinancujete fakturu na Zalep.to, se pohybuje od čtyř do čtrnácti procent. Záleží na délce splatnosti faktury – nejčastěji bývá od dvou do šesti měsíců – a na rizikovosti toho, kdo má fakturu zaplatit. Z výnosu si strhneme deset procent za svou práci a za zprostředkování. Pro investory je to vhodný doplňkový produkt s krátkou splatností a s vysokou likviditou. V době, kdy jsou úrokové sazby v ekonomice u nuly, je to vhodná příležitost k diverzifikaci portfolia.

Milan Cerman

Milan Cerman, Akcenta CZZdroj: Akcenta
  • Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Akcenta CZ.
  • Narodil se v roce 1974. Do světa financí vstoupil v roce 1994.
  • Na řídicích funkcích prošel několik bankovních institucí, až se v roce 2007 na pozici ředitele divize Dealing v eBance rozhodl pro přestávku a začal se naplno věnovat svému koníčku, kterým je létání. Do roku 2009 tak pracoval jako kapitán privat jetů u společnosti Silesia Air.
  • Naplno se do finančního sektoru vrátil v roce 2010, kdy kývl na nabídku společnosti Akcenta CZ. Dokončil transformaci z rodinné na manažersky řízenou firmu a věnoval se expanzi na další zahraniční trhy ve střední Evropě a rozšíření produktové nabídky.

A co rizika? Jak prověřujete faktury, které na tržiště pouštíte?

Nabízíme faktury klientů Akcenty, kteří s námi už nějakou dobu obchodují. Známe jejich transakční chování, známe jejich historii. Díváme se také na to, komu fakturují. Máme tedy skóringový model, který nám měří riziko a určuje rating jednotlivých faktur. Podle toho pak stanovujeme úrokové sazby, se kterými je investorům nabízíme. Myslíme si, že naše výhoda proti konkurenci, u které je investice do faktur jediný byznys, je právě to, že nabízíme faktury od podnikatelů a firem, se kterými máme dlouhodobější vztah. Víme, že mají peníze. Budu-li mít klienta, který má deset odběratelů, a zčistajasna by se objevila faktura od nového odběratele, která by do jeho historie nepasovala, tak bychom ji odmítli. Eliminuje se tím třeba riziko falešných faktur, které se v tomto oboru také mohou objevovat.

Co když odběratel nakonec nezaplatí?

Pokud by byla faktura nesplatná, třeba kdyby odběratel zkrachoval, musí peníze investorovi vyplatit firma, která ji vystavila.

A kdyby se k tomu neměla?

Pak investorům nabídneme pomoc při řešení.

Jaká je minimální výše investice? Musím vždycky „koupit“ celou fakturu, nebo se na ně investoři skládají?

Investor vždycky kupuje „celou“ fakturu. Takže minimální výše investice závisí na tom, jaké faktury u nás právě jsou k dispozici. Pohybujeme se minimálně v řádech desítek tisíc korun. Vzhledem k tomu, jaké je složení našich klientů, míříme především na investory, kteří budou ochotni investovat v řádech aspoň stovek tisíc korun. Může to být klidně někdo, kdo byl zvyklý peníze dávat na termínované vklady a v době nízkých úroků hledá vyšší výnos. Ale primárně cílíme na zkušenější a movitější investory, kteří cílí na prémiový výnos, jaký jinde nedostanou. Nechceme konkurovat platformám jako Zonky nebo Bondster, kde se investuje i v řádech stokorun. To by náš byznys zdržovalo.

Zalep.to teď pod Akcentou funguje v pilotním provozu. Kdy službu spustíte naostro?

Pilotní provoz finišuje, po svátcích tržiště otevřeme. (Rozhovor vznikal na konci loňského roku - pozn. red.)

Jaké plány s novou službou máte? S jakým objemem obchodů počítáte v roce 2021?

V roce 2021 plánujeme profinancovat faktury přibližně za sto milionů korun. Určitě službu chceme také rozšířit na další trhy, kde Akcenta působí. Dnes Zalep.to nabízíme pouze v Česku a proplácíme pouze korunové faktury. Velmi brzy službu doplníme o faktury v dalších měnách a příští rok chceme produkt rozšířit nejdřív na Slovensko a pokračovat budeme Polskem, Maďarskem a Rumunskem.

Anketa

Lákají vás alternativní investice?

Proč se firma, která se zaměřuje na zahraniční platby nebo zajišťování kurzového rizika pro firmy, rozhodla vstoupit do faktoringu?

Naši klienti o to měli zájem. Pokud malé a střední firmy čelí velkým a silným odběratelům, perou se s dlouhou dobou splatnosti. Přitom jsou to firmy citlivé na cash flow a potřebují likviditu, aby peníze mohly „točit“ ve svém podnikání. To jim naše novinka umožní. Místo, aby na peníze čekaly třeba i půl roku, dostanou se k nim i do pěti dnů.

Kolik za to zaplatí?

Dvě až čtyři procenta hodnoty faktury. Je to cena, která odpovídá podmínkám na trhu. Takovou cenu má běžně i skonto, které si firmy mezi sebou domlouvají při zkrácené době splatnosti. Ne každý odběratel ale na takovou dohodu přistoupí. Našimi klienty, pro které Zalep.to typicky je, jsou například dopravci, které si objednávají velké nadnárodní korporace. Poskytujeme faktoring ale také třeba firmám z oblasti malého přesného strojírenství, které vyvážejí do zahraničí. Věříme zkrátka, že pro tuhle službu máme klienty. Jen v Česku to jsou desítky tisíc podnikatelů a firem, se kterými už delší dobu spolupracujeme.

Akcenta se zaměřuje hlavně na směnu peněz a platební styk. Můžu přes vás do měn i investovat?

Můžete si u nás zahraniční měny koupit, můžete je u nás i prodat, ale nejsme obchodník pro „sázky“ na měnovém trhu. Naším cílem je poskytnout klientům rychlý a levný platební styk pro pokrytí jejich reálných potřeb, které vyplývají z předmětu jejich podnikání.

Co nejčastěji pro svoje klienty, tedy pro malé a střední firmy, děláte?

Prodáváme jim zahraniční měnu, se kterou platí tam, kde nakupují. A naopak kupujeme od nich zahraniční měny, které utržily za prodej svých služeb či výrobků. Když například někdo prodává svůj finální výrobek do Německa a zároveň má nějaké subdodávky z Číny, my převedeme eura, která inkasoval, na jüany, kterými zas zaplatí za objednané zboží. Další naší běžnou službou je rychlá realizace zahraničních plateb a také měnové zajištění. Zvlášť menší klienty se snažíme i v tomto směru edukovat, vysvětlit jim, proč je to důležité. Velmi častý je případ, že jim měnové zajištění zatím ještě nikdo nenabízel.

Proč by je to mělo zajímat?

Teď je to zvlášť aktuální. Od jara jsou trhy kvůli covidu extrémně rozhýbané. Týká se to všech měn. V takovém čase hrají zajišťovací obchody velkou roli. Většina firem zná své náklady, vědí, v čem jsou denominovány. Pokud vám ale koruna kolísá v kurzu od 27,5 do 25,5 za euro, jak to bylo v roce 2020, tak to pro vás za každý tisíc inkasovaných eur může znamenat rozdíl dva tisíce korun. Zejména když podnikáte v oboru s malou marží, může to pro vás být významná částka.

Jak to konkrétně vypadá? Domluvíte se s firmou, že na příštího půl roku má u vás pevně daný kurz, se kterým může počítat pro všechny transakce?

Ano, tak to funguje. Čas zajištění se v poslední době prodlužuje. Ještě třeba před dvěma roky jsme typicky zajišťovali na tři až šest měsíců, roste ale zájem o dlouhodobější zajištění. Dneska bude průměr mezi půl rokem a jedním rokem. Naše rada je nezajišťovat si sto procent předpokládaného objemu obchodů na celé období, ale zajistit si třeba 80 procent objemu v horizontu do půl roku, 60 procent toho, co mám v horizontu půl roku až rok, a třeba 30 procent toho, co vidím v horizontu rok až dva roky dopředu.

Proč je dobré to takhle škálovat?

Protože se třeba může něco stát a vy těch obchodů nakonec nebudete mít tolik. Nebo se může změnit cena vstupů. Pokud by se něco výrazně změnilo, mohlo by velké zajištění být přítěží.

Jak se na zajištění proti kurzovému riziku vydělává?

Naši klienti na zajištění vydělávají hlavně jistotou, klidným spánkem. Také se neptáte, jak jste vydělal na tom, že jste se pojistil. My vyděláváme marží na směnném kurzu, stejně jako u spotových operací, a ta je minimální. S obchody není spojen žádný poplatek.

V roce 2019 jste udělali obchody za 180 miliard korun. Porostete v roce 2020 výrazně, když jsou měny rozkolísané?

Konkrétně v zajištění rostou významně částky i procento klientů, kteří ho využívají. Rok 2020 bude pro Akcentu stoprocentně rekordní a myslím si, že se dostaneme přes 200 miliard korun a budeme výrazně ziskoví.

Rozhovor vyšel v prosincovém čísle časopisu Finmag.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2021 5:56, Igor

Další risk! Jsem ze staré školy a řídím se heslem: Lepší vrabec v hrsti než houlb na střeše.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2021 11:15, pepa

Jen další pračka spekulativního kapitálu a nahrání na smeč kontrole FU a vystavení se zakleknutí.
Ale k tématu, trochu ho vylepším o další parametry : jak vydělat, současně pokryt inflaci, nepodléhat zdanění ani zakleknutí FU a mít trvalou hodnotu v čase, ideální spoření na penzi. Dne
22.12. 2020 jsem koupil uncovku za 44571,-Kč, dnes 5.1.2020 cena 46871,-Kč. https://zlataky.cz/zlata-investicni-mince-american-buffalo-1-oz. Shrnuto a potrženo 2300,-Kč bezpečný vejvar za 18 dní.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services