Investorovy jistoty v těžkých dobách: nemoci a stáří

PR článek | rubrika: FINEXPO | 2. 11. 2020
Ve světě investic není kromě nejistoty nic jisté. Přesto se dá odhadovat, kterým sektorům se bude v příštích letech pravděpodobně dařit. Stačí se přitom podívat do statistik: lidé stárnou, zvlášť v bohatých zemích.
Investorovy jistoty v těžkých dobách: nemoci a stáří

Zdroj: Purple Trading

Komerční spolupráce

Prodlužování lidského života je vcelku nezpochybnitelný fakt. Navíc fakt všeobecně vítaný. Jenže – nese s sebou i problémy, které bude potřeba vyřešit. První souvisí se změnou skladby obyvatelstva ve vyspělých zemích. Stárne totiž celá populace a výrazně se proměňuje poměr ekonomicky činných lidí k lidem ekonomicky neaktivním. Přibývá lidí, kteří jsou závislí na státních penzích a podporách. A zdravý rozum velí přestat se na státní penze a podpory spoléhat. Vtipné na tom je právě to, že vhodným způsobem na zajištění ve vlastním stáří můžou být investice do stáří cizího.

Druhá potíž, kterou s sebou prodlužování života nese, je v tom, že navzdory zdravějším potravinám i životnímu stylu k vyššímu věku patří také zdravotní problémy a omezení. Je tedy logické, pokud očekáváme, že se bude rozvíjet právě sektor pečovatelských služeb a sektor zdravotnictví.

Stárnoucí populace od začátku tisíciletí začíná trápit přední světové ekonomiky, jako jsou Japonsko, Německo, Itálie, Kanada, USA, ale i Čína. Stále zajímavější investiční příležitostí se stávají firmy vyrábějící a vyvíjející zdravotní pomůcky a léky. To dělá ze sektoru zaměřeného na stárnoucí populaci a biotechnologií sektor defenzivní. Jsou to akcie právě tohoto sektoru, které by, podobně jako dluhopisy, neměly chybět ve správně diverzifikovaném a moderním portfoliu. Tyto firmy budou profitovat i v období, kdy se světové ekonomice zrovna nebude dařit. Jednoduše mají tyto produkty stálou poptávku a záleží jen na kvalitě jejich služeb.

Investice pro svět bez rakoviny

Člověk samozřejmě může být trochu na rozpacích. Vážně mám investovat do firem, které vydělávají na cizích potížích, nebo dokonce neštěstí? Ve skutečnosti je to ale obráceně: svou investicí dodáváte podporujete společnost, které lidské potíže a utrpení snižují. Vaše peníze tak můžou pomoci třeba při výzkumu, který kvalitu mnoha lidských životů zvýší.

Společnost iShares, největší poskytovatel burzovně obchodovaných fondů (ETF), má v portfoliu například fond Ageing Population – tedy doslova „stárnoucí obyvatelstvo“. Součástí tohoto fondu, který nabízíme také v Purple Trading, jsou společnosti jako například Novocure. Tato společnost, které mimochodem několik let po sobě rostou tržby i ceny akcií, se zabývá vývojem léčby rakoviny, zaměřeným na nadějnou terapii zvanou TTFields, která používá elektrické pole naladěné na konkrétní frekvence k narušení rakovinotvorných buněk.

Další zajímavou společností je Mirati Therapeutics, která vyvíjí řadu nových léčebných prostředků, které mají potenciál vylepšit kvalitu života pacientů tím, že se zaměřují na genetické a imunologické spouštěče rakoviny.

To jsou ovšem jen dvě firmy z mnoha. Při každém investování je však důležitá diverzifikace, které iShares Ageing Population ETF dosahuje rozdělením do dalších 326 společností.

Firmy, které posouvají hranice v lékařské péči

Vývoj v oblastí zdravotnictví ale nemusí být nutně spojený se stárnutím populace. Zdravý chce být nakonec každý a je pravděpodobné, že ve vyspělých ekonomikách bude poptávka po produktech a službách, které ho člověku pomůžou udržet či vylepšit, setrvalá nebo spíš rostoucí.

Díky fondu Healthcare Innovation investujete do tzv. ESG indexů. Zkratka ESG znamená environmental, social a governance – míní se tím, že společnosti, které se na takový index dostanou, jsou prověřené z hlediska své ekologické, sociální i zaměstnavatelské politiky. Nesmějí se například zabývat podnikáním, které jakkoli souvisí s ropným, jaderným nebo tabákovým průmyslem. Investice do odpovědných firem jsou poslední dobou na finančních trzích nejžhavějším zbožím a pravidelně porážejí přední akciové indexy v USA.

Do fondu patří například společnost Medtronic, která dlouhodobě patří k jedněm z největších inovátorů ve svém oboru (může se pyšnit například tím, že jako první uvedla v roce 1957 nositelný, baterií napájený kardiostimulátor).

Jde o další spíš defenzivní sektor, který byste právě v dnešní době neměli při investování opomenout. Šíření koronaviru dostává ekonomiky po celém světě do problémů a nikdo neví, jestli příští rok náhodou nebudeme svědky rychlejšího poklesu zaměstnanosti.

Oblíbené technologické akcie jsou dnes navíc na historických maximech, proto je třeba ohlédnout se po jiných sektorech, které nabízejí dlouhodobou udržitelnost a hodnotu, která umožní ochranu finančních prostředků před většími turbulencemi.

Jak fond Ageing population, tak i fond Healthcare innovation jsou součástí ETF portfolia, který v Purple Trading nabízíme pod názvem ETF Sector based stocks portfolio. Pokud tedy máte zájem diverzifikovat své investiční portfolio směrem, který se v dlouhodobém hledisku ukazuje jako potenciálně velmi zajímavý, ETF Sector based stocks portfolio, které nabízíme v Purple Trading, je tím správným krokem.

Purple Trading nabízí klientům kromě možnosti investovat do ETF fondů a portfolií také možnost obchodovat s rozdílovými smlouvami (tzv. CFD nástroji) na devizovém i akciovém trhu. CFD jsou komplexními nástroji a nesou vysoké riziko rychlé ztráty veškerého Vašeho kapitálu v důsledku páky. 72,1% retailových investorů přichází o svůj kapitál během obchodování se CFD s tímto providerem. (tento počet byl určen v rámci období od 1. července 2019 do 30. června 2020). Měli byste pečlivě zvážit, jestli rozumíte fungování CFD nástrojů a můžete-li si dovolit podstoupit tak vysoká rizika ztráty Vašeho kapitálu.

Obchodování na devizovém trhu s marží obnáší velkou míru rizika a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s vysokou pákou může fungovat jak ve Váš prospěch, tak i proti Vám. Předtím, než se rozhodnete obchodovat na devizovém trhu, pečlivě zvažte své investiční cíle, úroveň zkušeností a ochotu podstoupit rizika. Existuje možnost, že utrpíte ztrátu části nebo celé výchozí investice, a proto není vhodné investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. V případě jakýchkoliv pochybností vyhledejte radu nezávislého finančního poradce.

Všechny názory, novinky, výzkumy, analýzy, ceny nebo jiné informace obsažené v tomto materiálu, jsou poskytovány jako obecný komentář k trhu a nepředstavují investiční poradenství. L.F. Investment Limited nenese žádnou odpovědnost za ztrátu nebo škodu, zahrnující mimo jiné ušlý zisk, která může vzejít přímo nebo nepřímo z použití nebo spoléhání se na takové informace.

Purple Trading je obchodní značka, vlastněná a provozována společností L.F. Investment Limited, licencovanou Kyperskou investiční společností, regulovanou CySEC, č. lic. 271/15. 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Partners Financial Services