Koronavirus ukazuje, že cenou ropy dávno nehýbou jen konflikty v Zálivu

PR článek | rubrika: FINEXPO | 2. 3. 2020 00:00 aktualizováno 8. 3. 2020 23:59
Cenu ropy vždycky nejvíc ovlivňovalo, jestli se střílí v zemích kolem Perského zálivu. Koronavirus ukázal, že mechanismus tvorby cen černého zlata se mění. Podíl na tom má samozřejmě i příklon k jiným zdrojům energie a alternativní těžba z ropných písků zejména v USA.
Koronavirus ukazuje, že cenou ropy dávno nehýbou jen konflikty v Zálivu

Komerční spolupráce

Světové ceny ropy vždycky nejvíc ovlivňovala situace na Blízkém východě a Perském zálivu. Bylo to tak ještě na začátku letošního roku. Cena ropy dramaticky rostla, a ačkoli to byl růst vykoupený krví obětí a materiálními škodami, producenty nesjpíš těšil.

Poslední vývoj ale podle analytiků BCM ukazuje, že geopolitika a konflikty nemusí být to jediné, co  cenu ropy ovlivňuje. A dokonce to nemusí být ani to klíčové. Jako by se vzorec, podle kterého klíčová komodita reaguje, proměňoval. Jen něco přes měsíc od posledního vyhroceného konfliktu – mezi USA a Íránem jsou totiž ceny ropy už zase přibližně o 15 procent nižší. Dolů je zatlačily globální obavy z dopadů koronaviru.

Erupce napětí mezi Teheránem a Washingtonem začala americkým atentátem na generála Kásema Solejmáního, gradovala útokem Íránu na americké síly v Iráku a vyvrcholila sestřelením letadla v Teheránu. Není pochyb o tom, že pokud by konflikt dále eskaloval, byl by zasažen trh „černého zlata“ citelněji a způsobil by růst cen v desítkách procent.

Cena ropy Brent Crude krátce po útocích vzrostla na 70 dolarů za barel, 16. ledna klesla na 64 dolarů. Teď se nachází okolo hodnoty 58 dolarů za barel. Cena West Texas Intermediate (WTI) ke konci února klesla na zhruba 52 dolarů za barel – při vyhrocení konfliktu to bylo 65 dolarů.

Podíl exportu ze zemí Perského zálivu přes Hormuzský průliv představuje asi pětinu světové spotřeby ropy, zhruba 21 milionů barelů denně. Blokáda průlivu mezi Íránem a Ománem by významně ovlivnila export, a představovala by tedy ještě silnější impulz pro ceny ropy na kapitálových trzích. Některé odhady dokonce tvrdí, že hodnota by se pak ropa mohla prodávat i za sto dolarů za barel, což se blíží našponovaným cenám, které svět zažíval v letech 2010–2014. Nejslabším místem řetězce by pak mohla být Čína, která dováží asi 40 procent ropy z Blízkého východu pro vlastní spotřebu. Tento scénář se ale nakonec neuskutečnil a napětí po útocích opadlo.

Ceny komodity naopak výrazně tlačí dolů nervozita z šíření koronaviru. V posledních dnech se zdá, že se situace uklidňuje. Díky rostoucímu optimismu by mohl být ekonomický dopad viru jen krátkodobý.

Dalším faktorem, který trochu podpořil růst cen v posledních dnech jsou sankce USA uvalené na Rosněfť Trading, tedy dceřinou společnost ruského koncernu Rosněfť, která má pomáhat venezuelskému prezidentovi Nicolasi Madurovi při exportu ropy.

Poměrně rychlé zotavení cen, kterého jsme byli v průběhu ledna svědky, podporuje názor, že existují trendy, jejichž dopad na trhy s ropou je stále silnější a brzy bude rozhodující. Politika udržitelného rozvoje všech hlavních světových ekonomik, která vede k elektromobilitě, obnovitelným zdrojům a úsporám energie, je jedním z dominantních trendů. Dalším trendem je rostoucí diverzifikace na globálních trzích se samotnými fosilními palivy, kterou odstartovala masivní těžba břidlicového plynu v USA před deseti lety. Ropa – a zejména ta ze Zálivu – logicky ztrácí dlouhodobě svůj vliv a není důvod, aby se tento trend zvrátil.

O BCM Begin Capital Markets

BCM Limited je plně licencovaná společnost regulovaná Kyperskou komisí pro cenné papíry a burzy (CySEC) s CIF licencí číslo 274/15, která nabízí celosvětové komplexní obchodní služby. Každému klientovi chceme poskytnout vynikající obchodní příležitosti k obchodování na Forexu a nejrůznějších CFD obchodech.  Začátečníci mezi investory ocení příjemné a komplexní obchodní prostředí platformy MetaTrader5, které také obsahuje vysoce rozvinuté a interaktivní obchodní nástroje pro profesionály.  BCM vám poskytuje speciální obchodní příležitosti v dynamickém finančním prostředí s mnoha výhodami pro všechny.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services