Fondy: na Hromnice miliardu více

Petr Fejtek | 30. 1. 2006
Fondy: na Hromnice miliardu více
Tento týden už máme o této sumě jistotu, jen připomeňme, že prodeje dalších desítek menších fondů se dostanou až do čtvrtletních statistik. Také rozložení investic potvrzuje předpokládané trendy: téměř půl miliardy do mixů, čtvrt do zajištěných a bezmála 200 miliónů do akciových. Jedna radost.

Peněžní trh není v propadlišti dějin jen díky 70 miliónům korun IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit), když cizoměnoví Maxové evidentně "netáhnou". Zato komanda zajištěných fondů dalších bankovních obrů řádí jak černá ruka. Jen samotná série KBC si připsala 190 miliónů korun. Že více než 70 milióny boduje ČSOB Světového růstu+ 8, nepřekvapuje, ale že přijde 88 miliónů do ČSOB Asijského růstu 1, by asi jen málokdo tipoval.
Standardně jede dvojtranše jedenáctky a dvanáctky v České spořitelně s 65 milióny korun. Ze stínu totiž vystupují spořitelní dluhopisové fondy, když ISČS Sporobond (profil, názory) s Trendbondem (profil, názory) přivedli skoro 60 miliónů korun a ani IKS Dluhopisový (profil, názory, koupit) nespí – celkem dluhopisové fondy získaly téměř 100 miliónů korun.

Jak namíchat koktejl

Bereme-li zajištěné fondy jako určitou náhražku standardního rozložení portfolia, za podobnou cestu lze považovat i smíšené fondy. Pro ty konzervativnější jsou jistě zajištěnky dobrou mateřskou školkou a loňský rok pro ně skončil celkem úspěšně. Vyhodnocení 21 zajištěných fondů ČSOB ukazuje, že jejich zatímní roční výnos (tedy p.a.) se pohybuje od 3 do 13 % s průměrem 7 %.
V porovnání s tím jsou loňské výnosy smíšených fondů citelně vyšší, ale námitku, že loni se většina trhů chovala velmi příznivě, musíme uznat. V období poklesu akciových trhů zajištěnci plní svou úlohu jistě lépe.

Připomeňme tedy ještě taktické doporučení časopisu Fond Shop (podvážit jak dluhopisy, tak akcie ve všech strategiích ve prospěch peněžního trhu) v kontrastu s doporučením ČSOB AM, alespoň pro začátek letošního roku: naopak zvýšit podíl akcií (o 6 až 8 %) na úkor peněžního trhu a prakticky ponechat podíl dluhopisů. S připomínkou, že jen cca 40 % akciového podílu by mělo směřovat do tuzemských titulů, tedy diverzifikovat globálně. Jaké taktické realokaci dáte přednost?

Kudy kam s akciemi

Prodeje smíšených fondů zůstávají pěkně rozložené – od dynamičtějších po opatrné. Opět zabodoval J&T Opportunity (profil, názory) více než 83 milióny, jako obvykle 120 milióny přispěly profilové FF České spořitelny, něco přidali i v Komerční bance Fénixové, nespí ani IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) a Global konzervativní (profil, názory, koupit).
Akciové fondy přeskočily laťku 180 miliónů korun: ISČS Sporotrend (profil, názory) 38 miliónů, ING Český akciový (profil, názory, koupit) 58 miliónů, IKS Světových indexů (OFIKSSI) s ČSOB Akciovým mixem (profil, názory) dohromady 30 miliónů.

Šlo o podivný týden akciových trhů: zatímco závěrem předminulého týdne naše burza testovala maxima, Amerika krvácela. Americké akcie v závěru týdne oslabily nejvíce od roku 2003 poté, co společnosti General Electric a Citigroup vykázaly horší než očekávané čtvrtletní výsledky a cena ropy se dostala přes 68 dolarů za barel. Objevila se dokonce hodnocení, že stávající dění na světových finančních trzích nelze nazvat jinak než krize důvěry.

Na úterek se však Wall Street již otřepala a posilování pokračovalo i druhý den (tudíž i celé Evropy). Ve středu vyrazil ČEZ přes 800 korun! A naše burza na nová maxima: PX-D nahlédl nad 3 900 bodů, PX 50 přes 1534 bodů! Optimismus však vydržel jen v Evropě, u nás nějak zamrzl – po čtvrteční procentní ztrátě týden skončil v mírném mínusu.

A na závěr několik vzpomínek, varování i výhledů: právě před rokem stály akcie ČEZ dnes již neuvěřitelných 345 Kč. Japonská burza poprvé ve své 57leté historii předčasně 18. ledna uzavřela obchodování a akcie japonské Livedoor se po skandálu vrátily na trh až po týdnu a níže o 78 %. V březnu naše burza přestane s indexem PX-D a budeme mít jediný index PX; obchodovat s indexovými futures plánuje začít od června.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: peněz jako želez

23. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: peněz jako želez

Přes 600 miliónů přišlo u nás za uplynulý týden do části fondů. Ještě stále totiž nedostáváme statistiku fondů KBC. Celkový příliv tedy jistě přesáhl tři čtvrtě miliardy korun.

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

16. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

Pěkně kulaťoučká miliarda korun za týden bez údajů za fondy KBC, to jsme tu dlouho neměli. Více než 300 miliónů šlo přitom za lídrem trhu, Českou spořitelnou, můžeme tedy bez problémů... celý článek

Fondy: týden jako z partesu

9. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako z partesu

Nový rok začal skutečně jako z pohádky: i bez prodejů IKS a zahraničních fondů ČSOB statistice nechybí příliš k půlmiliardě. Celkem tak můžeme ručičku "přílivometru" odhadnout klidně... celý článek

Fondy: rok úrodných maxim

2. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok úrodných maxim

Právě skončil rok historického růstu obliby fondů, během kterého se výrazně změnil přístup investorů k výběru svých fondů. Od peněžního trhu přes dluhopisy vidíme v posledních měsících... celý článek

Fondy: všechno máme nakoupeno

27. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: všechno máme nakoupeno

Že by Ježíšek letos nosil podílové listy, zdá se býti hypotézou nepříliš pravděpodobnou. Jak si tedy ovšem vysvětlit čisté prodeje skoro 900 miliónů korun? A to jsme přitom ještě skoro... celý článek

Partners Financial Services