Předpověď burzovního počasí pro rok 2006

Předpověď burzovního počasí pro rok 2006
S novým rokem se s odhady letošního vývoje finančních trhů roztrhl pytel. Zajímá vás, co říkají akcioví prognostici vyznávající tržní trendy a cykly? Čeká nás volatilní rok? Jak dlouho budou akciové trhy stoupat a kdy přijde korekce?

Navažme na dva nedávno zveřejněné články: Vývoj trhů po prasknutí investiční bubliny a Výhled akciových trhů pro nadcházející roky a podívejme se, jak vidí příští rok známý německý analytik Robert Rethfeld.

Graf č.1 znázorňuje, jak se vyvíjel americký akciový index DJIA (profil, názory) v průměrném šestém roce dekád v rozmezí let 1906 – 1996. Razantní novoroční nástup, který po kratším zaváhání na přelomu února a března pokračoval až do první dubnové dekády, byl poté vystřídán výraznější korekcí. Tato korekce vzápětí vyústila do dlouhodobější postranní fáze. V polovině října obnovuje index Dow Jones Industrial svůj růst, který pak vrcholí v první prosincové dekádě.


Rok 2006 není však pouze šestým rokem desetiletí, ale také tzv. midterm year, tedy prostřední rok amerického volebního cyklu. V roce 2004 byly ve Spojených státech poslední prezidentské volby a v roce 2008 se mají konat volby příští. Jak ukazuje následující graf, probíhá průměrný "midterm year" (sledovaný již od roku 1898) podobně chaoticky jako průměrný šestý rok dekády, pouze jeho výsledný výstup je o něco slabší.

Na obou grafech je pro investory zajímavý nápadný růstový potenciál, který následuje po dosažení hlubšího dna z počátku října. Takovéto výrazné dno se od roku 1962 pravidelně opakuje v 4letých cyklech (o těch jsme více psali v článku Magická čtyřka čaruje i nad akciovými trhy). Pokud bude mít index Dow Jones příští rok opravdu podobný průběh jako některý z obou uvedených grafů, dává svou zvýšenou volatilitou spíše šanci krátkodobým hráčům. Dlouhodobější strategie "Buy and Hold" může mít větší úspěch po výraznějším propadu, který by mohl na akciové trhy dorazit koncem léta. "V roce 2006 bude tedy třeba, ještě ve větším měřítku než letos, nalézt vhodné sektory, které nezávisle na volatilitě trhu prokáží svou relativní sílu," píše Robert Rethfeld na svých webových stránkách.

Trhy po bublině

Tyto závěry můžeme konfrontovat s teorií vývoje trhů po prasknutí bubliny, která byla popsána v obou již v úvodu zmíněných článcích. Podle této teorie, nebo přesněji hypotézy, se většina akciových i komoditních trhů po prasknutí bubliny vyvíjí v typických cyklech. Za tohoto předpokladu lze pak odhadovat budoucí směřování sledovaného trhu.

Podívejme se tedy, jak se v současnosti vyvíjí reprezentant poslední známé akciové bubliny americký technologický index Nasdaq Composite (profil, názory). Graf č. 3 ukazuje průběh tohoto indexu od jeho kolapsu z jara roku 2000 v porovnání s průměrem indexů DJIA (od 3. 9. 1929) a Nikkei 225 (profil, názory) (od 29. 12. 1989).

Podle tohoto grafu a za předpokladu platnosti uvedené hypotézy, čeká akciový index Nasdaq další růst, který bude na sklonku léta 2006 vystřídán korekcí. Pak by mělo nastat období zvýšené volatility a na podzim roku 2007 hrozí akciovým trhům příchod medvědího trendu. Po jeho delší, asi roční nadvládě, se trhy vydají opět vzhůru.

Vidíme, že závěry vycházející ze všech tří uveřejněných grafů nejsou (aspoň pokud jde o příští rok) v zásadním rozporu a bude zajisté zajímavé sledovat, co nám budoucnost skutečně přinese.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

 Zpracováno podle tohoto článku.

Jak se budou akciové trhy vyvíjet podle vás? Který cyklus má pro vás největší vypovídající hodnotu? Nebo podle cyklů není možné budoucnost vůbec odhadnout?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

21. 9. 2005 | Stanislav Volek

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

Odhadnout budoucí vývoj na akciových trzích je možné pomocí sledování vývoje hlavních indexů. V jaké fázi se nacházejí Nasdaq Composite, reprezentant historicky poslední investiční... celý článek

Vývoj trhů po prasknutí investiční bubliny

20. 9. 2005 | Stanislav Volek

Vývoj trhů po prasknutí investiční bubliny

Spekulativní investiční bubliny jsou staré jako lidstvo samo. Jak vznikají? Které jsou ty nejznámější? Co je tržní mánie? A jak a kdy bubliny splaskávají?

Evropské akcie v poločase roku 2005: Střed a Východ

19. 7. 2005 | Stanislav Volek

Evropské akcie v poločase roku 2005: Střed a Východ

Podobně jako loni vede žebříček růstu indexů Maďarsko a Rakousko. Ruské akcie letos také rostou, trh je přitom podle všeho teprve na počátku delší vzestupné fáze. Investorsky zajímavé... celý článek

Evropské akcie v poločase roku 2005: Západ

15. 7. 2005 | Stanislav Volek

Evropské akcie v poločase roku 2005: Západ

Vyplatí se investovat v Evropě, nebo za mořem? Německé podniky vykázaly velmi pěkný růst cen svých akcií. Kolik vynesly akcie v prvním pololetí roku 2005? Jaké jsou odhady pro další... celý článek

Globální akciové trhy v poločase roku 2005

12. 7. 2005 | Stanislav Volek

Globální akciové trhy v poločase roku 2005

První polovina roku nebyla z hlediska vývoje akciových trhů příliš úspěšná, ale ani budoucnost nevypadá na jistý optimismus. Komu se vedlo více, kam se rozhodně investovat nevyplatilo?... celý článek

Partners Financial Services