Ptejte se Jacka Stacka

Ptejte se Jacka Stacka
Chce řešit problematiku bank a jejich klientů s chladnou hlavou na základě konsenzu a nikoli síly. Předseda představenstva a generální ředitel Jack Stack je v čele České spořitelny již pět let. Ptát se ho můžete na vše, co vás zajímá, nabízíme vám pár tipů na dotaz.

Přibližně před měsícem jste se v článcích Jsem profesionální státní úředník, říká Prouza a Banky před konkurencí nechráníme, říká Prouza seznámili s názory Tomáše Prouzy na problematiku úpravy vztahů mezi bankami a jejich klienty. Dnes vám nabízíme možnost zeptat se na úplně jiné straně barikády, než jsou klienti nebo Ministerstvo financí. Nabídku na rozhovor přijal první muž České spořitelny (profil, názory). Pochopitelně, že řeč nemusí být pouze o aktuálním problému mezi bankami,  ministerstvem a klienty. Zajímavá jsou i další témata, která se týkají České spořitelny, její budoucnosti nebo problémů, na které jste na přepážkách narazili.



Kdo odpoví na vaše otázky?

John James Stack
narozen 4. srpna 1946
předseda představenstva a generální ředitel


Jack Stack je občanem USA.
Vystudoval matematiku a ekonomii na Iona College (diplom BA, 1968) a Harvard Graduate School of Business se specializací na finance a management (diplom MBA, 1970).
Od roku 1970 do roku 1976 pracoval v městské správě New Yorku. V letech 1977 – 1999 působil v Chemical Bank, sloučené později s Chase Manhattan Bank, kde zastával řadu významných pozic. Před příchodem do ČS působil v Chase Manhattan Bank ve funkci výkonného viceprezidenta.
S platností od 1. března 2000 se stal místopředsedou představenstva ČS. Dne 4. července 2000 byl zvolen předsedou představenstva a generálním ředitelem ČS.

Banky, kartely, dohody? S chladnou hlavou

Položit otázky předsedovi představenstva a generálnímu řediteli České spořitelny Jacku Stackovi můžete zde.
"Kartel!" podezřívá  ÚOHS Českou spořitelnu, ČSOB a Komerční banku a zahájil vyšetřování. Jack Stack, resp. Česká spořitelna obvinění odmítá. Stojí si za tím, že se na trhu vždy chovala a chová naprosto nezávisle a antimonopolní zákony neporušila.
Dalším sledovaným tématem je diskuze mezi bankami a ministerstvem financí o změnách v bankovním sektoru. To Jack Stack vítá a Česká spořitelna sama přišla s návrhy řešení situace. Navrhla založení Pracovní skupiny pro zájmy klientů bank, která by vypracovala standardy a pravidla pro klienty a poskytovatele bankovních služeb v České republice. "Spíše než se dohadovat o kartelech a výši poplatků, se domnívám, že Česká republika má v roce 2005 zlatou příležitost zlepšit práva spotřebitelů v oblasti finančních služeb a dát tak příklad ostatním oborům doma i v ostatních zemích EU," říká Jack Stack. Podle našeho mínění však šéf České spořitelny vyslovil ještě jednu klíčovou větu: "Regulace poplatků v jedné oblasti vede ke zvýšení cen v jiné oblasti," uvedl.

Je jasné, že v prostředí, kde může kterákoliv banka sledovat chování konkurence a svou obchodní politiku pak operativně přizpůsobovat okolí, může každá aktivita vypadat jako dohoda, nebo vykazovat znaky kartelu. Na druhou stranu je úplně normální bedlivě konkurenci monitorovat. Kdo to nedělá, zůstává pozadu a odpadne. Domníváte-li se, že o kartel šlo, nechte si své argumenty vyvrátit nebo jenom vysvětlit názor z druhé strany a ptejte se.

Pár dalších kroků ČS

Míníte-li, že diskuze o bankovním sektoru a tahanice s ministerstvem je již omletá a nudná, nabídneme vám pár dalších tipů, na co se Jacka Stacka ptát. Například zrušení poplatků za odchod klientů od banky bylo ještě vloni nepředstavitelné a letos je po poplatcích. Velkým úspěchem je lov ČS na hypoteční klienty. Banku často doporučují i nezávislí odborníci a obchodní výsledky tento trend jenom potvrzují.
Česká spořitelna v diskuzi kolem poplatků a návrhu ministerstva financí získala ještě jeden primát. Byla jedinou bankou, která zveřejnila své odpovědi na 88 otázek Ministerstva financí. Ptát se můžete na všechno, co vás zajímá.

Své otázky posílejte do pátku 30. září. Odpovědi tentokrát naleznete v souladu s dohodou mazi námi a ČS s týdenním zpožděním, tedy ve středu 12. října.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Myslíte, že pracovní návrhy ČS mohou zlepšit bankovní prostředí u nás? Může se stát ČS a její šéf lídrem a první vlaštovkou ve výrazně zlepšené komunikaci s okolím? jste spokojeni se službami ČS?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 9. 2005 12:23, Petr

Servis24 bez problémů funguje ve Firefoxu.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 9. 2005 12:26, pivko

Vážený pane Stacku,

přijde mi naprosto skandální, že vaše banka ani po několika týdnech od upozornění neodstranila naprosto diletantskou bezpečnostní chybu v internetovém bankovnictví, namísto toho mlží, že šlo pouze o zkušební provoz (přičemž vy i já víme, že je to pustá lež - od zavedení SMS autorizace to bylo klientům prezentováno jako standardní součást zabezpečení v ostrém provozu). Chci se vás proto zeptat, jaké konkrétní kroky byly od doby zjištění této bezpečnostní díry podniknuty k jejímu odstranění a kdy k tomuto odstranění dojde?

Pivko

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, finance, Kartel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komu škodí české banky?

21. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Komu škodí české banky?

Jsou české banky tím líným mastodontem, který ubíjí domácí hospodářství, bankovní sektor a neumí si vydělat "ani na chleba"? Nebo jsou několikamiliardové zisky předmětem obyčejné závisti?... celý článek

Čtenářská reforma bankovních služeb

20. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Čtenářská reforma bankovních služeb

Před dvěma týdny jsme vás vyzvali k diskuzi o návrhu Ministerstva financí na změnu podmínek v českém bankovním sektoru. Vašich názorů a připomínek se sešlo opravdu hodně. Co tedy čtenáře... celý článek

Finanční arbitr: on-line škodu klienta zaplatí banka

8. 6. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Finanční arbitr: on-line škodu klienta zaplatí banka

Banky uzavíraly smlouvy, rozhodovaly podle svého, kroutily hlavou v případě reklamací. Pod tíhou rozhodnutí finančního arbitra musejí ale nyní uznat, že jejich pravda není pravdou tak... celý článek

Banky se bojí konkurence a informovaných klientů

3. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Banky se bojí konkurence a informovaných klientů

Aktivity Ministerstva financí směřující k posílení pozic klientů označily některé banky okamžitě za snahu o další regulaci trhu. Je snad informovaný a zorientovaný klient tržně nežádoucí?... celý článek

Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?

8. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?

Zisky tří hlavních českých bank dosáhly vloni 20 - 25 % investovaného kapitálu. Zahraniční matky mohou tedy teoreticky mít svoji investici zpět za pouhých 4 – 5 let. Banky navíc opět... celý článek

Partners Financial Services