Zrcadlo, zrcadlo, pověz, jak je moje firma úspěšná!

Zrcadlo, zrcadlo, pověz, jak je moje firma úspěšná!
Česko rozhodně není rájem podnikatelů, počínaje 25. zářím se ale má situace začít měnit k lepšímu. Právě u nás se totiž rozjíždí unikátní projekt, který má malým a střední firmám výrazně pomoci dostat se snadněji a levněji ke zdrojům financování. Vytrhne skutečně bolavý trn z paty?

Malé a střední podniky (MSP) si často stěžují na obtížný přístup ke zdrojům financování. Zatímco velké firmy získají relativně snadno jak investiční tak i provozní úvěry, malí podnikatelé obchází různé peněžní ústavy několik dní a často zcela bezúspěšně. Neochota bank půjčovat MSP vychází zejména z malé transparentnosti tohoto segmentu. Důkladně ho totiž nesleduje Česká národní banka ani Český statistický úřad.

Situaci by ovšem měl změnit rating, který mohou firmy získat za 3 800 Kč od nezávislé renomované instituce. Rating nejenže umožní stanovit finanční zdraví podniku, a tedy míru rizika platební neschopnosti, ale hlavně poskytne podniku "pohled zvenčí téměř za hubičku". V porovnání s cenou studie poradenských firem je totiž velmi levný. Jeho vyhotovení navíc trvá jen 5 až 12 pracovních dní.

Rozseknout gordický uzel

"S jistotou předpokládám, že společný projekt Hospodářské komory hl. města Prahy (HKP) a společnosti Czech Credit Bureau (CCB), s pilotní účastí ČSOB (profil, názory), může velmi pomoci při zprůhlednění a narovnání obchodních vztahů, zejména však zvýšit šance podnikatelů na získání úvěru," věří předseda představenstva HKP Petr Kužel.
O zpracování ratingu mohou v první, zkušební fázi žádat jen podniky s ročním obratem od 10 do 300 milionů Kč. Těch v České republice působí 80 až 100 tisíc. Sedm set tisíc menších firem se bude moci zapojit v případě, že se projekt během zkušebních šesti měsíců osvědčí.

Zpracování zprostředkuje, ve spolupráci s dalšími komorami, pražská hospodářská komora. Výsledkem má být nezávislé a maximálně objektivní posouzení finančního zdraví firmy. Kromě usnadnění komunikace s finančními institucemi či jinými organizacemi by měl rating potvrdit majiteli firmy správnost dosavadní podnikatelské strategie.

Podnikatel může předložit žádost o jeho zpracování na příslušné krajské hospodářské komoře, která bude až do obdržení ratingu jeho kontaktním místem. Vlastní hodnocení zpracuje CCB, která vytvořila ratingový nástroj. Zpracovaný rating poputuje přímo k podniku, který o něj požádal, a bude jeho výhradním vlastnictvím, včetně možnosti rozhodnutí o jeho využití či nevyužití. V případě souhlasu bude rating autorizovanou cestou předán dalším subjektům, které podniku s dobrým hodnocením (nižší věřitelské riziko) nabídnou určité výhody - například rychlejší zpracování žádostí o úvěry, garance, leasingové smlouvy nebo nižší zálohy či delší platební lhůty od odběratelů.

Charakteristika současnosti, odhad budoucnosti

Rozbor "krve podniku"

Při hodnocení jsou analyzovány dvě základní oblasti:
A) Finanční situace za poslední dva roky - je charakterizována jedním z pěti stupňů rizika (posuzují se tři skupiny finančních ukazatelů – krátkodobá likvidita, dlouhodobá solventnost a rentabilita).
B) Nefinanční analýza – je charakterizována jedním ze tří stupňů rizika (posuzuje se chování společnosti, demografické charakteristiky, odvětvová příslušnost, ekologická situace, pozice managementu a vlastníků z pohledu vlastnických vazeb a podobně).

Ratingový nástroj by měl být schopen stanovit objektivní ratingový stupeň s minimální účastí lidského faktoru. Vstupní data prochází sítem, které ověří jejich věrohodnost a jehož úkolem je snížit vliv chybných nebo zkreslených údajů. Všechna posuzovaná kritéria (viz box vpravo) jsou ohodnocena body, principem podobným lékařskému rozboru krve. Body jsou pak násobeny vahou ukazatele a výstupem je stanovení finanční a nefinanční bonity. Jejich kombinace určuje rating, jehož výsledky se pohybují v rozsahu sedmi stupňů.

Ač celý proces vypadá poměrně složitě, množství nezbytné administrativy, kterou si musí podnik projít, není nijak závratné. Kromě splnění čtyř podmínek jde o tři nezbytné kroky. Jejich konkrétní podobu naleznete zde.

S ratingem nejen do banky

Hlavním partnerem pilotního projektu je ČSOB. "Každý MSP, který si nechá vypracovat rating a bude souhlasit s jeho poskytnutím bance, od nás obdrží nabídku financování s 50% slevou z poplatku za schválení úvěru," říká mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar. Živnostenská banka (profil, názorya Komerční banka (profil, názory) projevily podle svých mluvčích zájem se do projektu zapojit hned, jak to bude možné, rating vítá i eBanka (profil, názory). Česká spořitelna (profil, názoryrozhodne o svém zapojení až podle výsledků ověření projektu v praxi. Možnost využít rating zvažuje i Raiffeisenbank (profil, názory), naopak GE Capital bank (profil, názoryo tom zatím neuvažuje: "Používáme vlastní sofistikovaný ratingový systém, který považujeme za konkurenční výhodu," uvedl Jan Rollo, ředitel komerčního bankovnictví GE Capital bank. Podobný přístup zvolila i Volksbank (profil, názory), ředitel marketingu Vincent Collard se navíc domnívá, že výsledky interního ratingu Volksbank se nebudou podstatně odlišovat od výsledků ratingu připravovaného CCB, protože oba vycházejí ze stejných finančních výkazů firem.

V oblasti finančnictví lze ovšem předpokládat uplatnění ratingu i u leasingových nebo splátkových společností. Svou roli může sehrát také ve vztazích s jinými podniky, zejména s těmi, jejichž obchodní styky jsou postaveny na zálohových platbách, a v případě odběratelsko-dodavatelských vztahů i s organizacemi veřejné správy.

Nemusí být všechno zlato…

Pokud tento projekt splní vše, co si jeho tvůrci představují, bude přínosem pro všechny zúčastněné strany. Malým a středním podnikům pomůže dosáhnout na úvěry, do bank přivede nové klienty a svým stvořitelům připíše na účty pěkný obnos.

Být to ale tak nemusí. Už první pozitivní důsledek totiž padne, pokud by finanční analýza podniku stála pouze na údajích z účetních výkazů a daňových výsledcích. Pak by se hodnotila jen minulost a nikoli budoucnost podniku. Tak je tomu totiž dnes u ohodnocování bonity klienta bankami a jak je známo, každý malý podnik se snaží své zisky, a tedy daně, snížit na minimum. Logicky je pak pro banku "rizikový". Doufejme tedy, že se přihlédne i k očekávanému stavu firmy v budoucnu a že i deklarovaná nefinanční analýza bude mít dostatečnou váhu, jinak by se taky mohlo stát, že celý projekt přinese pouze důsledek poslední.

Co si o projektu myslíte vy? Kdo z něj bude profitovat nejvíce? Změní se postoj bank k malým a středním podnikům? Využijete ratingu a necháte si vaší firmu ohodnotit?  Připojte svůj názor!

V článku byly použity materiály Hospodářské komory hl. města Prahy a společnosti CCB.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak získat rating MSP?

24. 9. 2003 | Simona Ely Plischke

I malé mohou být atraktivní

30. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

I malé mohou být atraktivní

V České republice aktivně působí 700 tisíc podnikatelů a malých firem. Zatímco pro vládu jsou stále spíše na okraji zájmu, přístup bank se pomalu mění. Získat potřebný úvěr sice ještě... celý článek

Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys

22. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys

Získat finanční prostředky je pro začínající živnostníky a malé firmy skoro nemožné. Pokud nemají podnikatelskou historii, většina bank se s nimi o poskytnutí peněz vůbec nebude bavit.... celý článek

Partners Financial Services