Vánoce, Vánoce přicházejí, zaplaťte, přátelé…

Vánoce, Vánoce přicházejí, zaplaťte, přátelé…
Podle různých odhadů nás letos Vánoce stojí méně než loni. Koruna sílí a konkurence na trhu obsah nákupních košů zlevňuje také. Naše peněženka ale i tak hubne a hubne. Cenu nakoupených dárků známe, ale víme také, na kolik nás přijde všechno to "okolo"?

Na trhu je nepřeberné množství předmětů, které k Vánocům bezpodmínečně patří, ale také těch, o jejichž nezbytnosti nás jen přesvědčují prodejci. Takovým nejúspěšnějším artefaktem je pravděpodobně postava Santy Clause. Na počátku dvacátého století mu jeho lidskou podobu v rámci předvánoční reklamy přiřkla Coca Cola. Šlo bezesporu o nevídaně úspěšný marketingový tah, protože od té doby se vypasený bělovousý stařík v červeném (červená = Coca Cola!) vyskytuje na všem. Dokonce si jej už nikdo nedovede představit jinak. Útočí na nás ze všech stran a tak se zdá, že lidé začínají posuzovat vánoční dekoraci podle toho, na čem je a na čem není Santa. A to i v zemích, kde dárky nosí Ježíšek.

Vánoční stromeček

Pomineme-li ale všechny podobné dražší či levnější pseudovánoční maličkosti, stále ještě zůstává dost toho, co bychom si pořídit měli. Odmyslíme-li tradiční štědrovečerní hody a mísy s cukrovím, každému se jako symbol Vánoc vybaví nazdobený rozsvícený stromek, pod ním spousta barevných dárků s mašlemi a samozřejmě betlém. Ve většině rodin se najde i adventní věnec, který si kupujeme, oprašujeme či vyrábíme již čtvrtou neděli před Vánoci.

Na kolik nás tato krásná tradice přijde, můžeme ovlivnit my sami. Chcete mít doma smrk, borovici nebo krásnou jedličku? Troufám si říct, že pokud by všechny tři stromy stály stejně, většina z nás by sáhla po krásně rostlé jedli. Když si ale spočítáme, že za metr a půl vysokou jedli můžeme mít dva podobně vysoké smrky nebo dvě o trochu menší borovice, tak už se rozhodujeme jinak, že? Ještě těžší výběr nám nastává, oželíme-li vůni jehličí a rozhodneme se pro stromek umělý. Ten si totiž zpravidla vybíráme na delší dobu než jen do Tří králů. Kvalita stromků je různá, a tak jsou značné i cenové rozdíly. Umělý "smrk" metr a půl vysoký pořídíte za 400 Kč ale i za 3 000 Kč. Zde už to nezáleží na kvalitě českých či dovážených dřevin, ale na obsahu vaší kapsy.

Vánoce "po staru"

Tradiční vánoce Cena
(Kč)
smrk - 150 cm 150
stojan na stromek 200
pomeranče - 0,5 kg 15
citoróny - 0,5 kg 15
barevné papíry 40
zlatá/stříbrná barva 100
háčky 5
slaměné ozdoby 300
čokoládová kolekce 100
vystřihovaný papírový betlém 50
svíčky na stromek - 20 ks 25
úchyty na svíčky - 20 ks 100
prskavky 20
františek 20
balící papír a stuhy 90
Celkem 1230

Podobný problém co koupit a za kolik řešíme i při výběru ozdob, řetězů, svíček, balících papírů, mašlí apod. Volbu může usnadnit sebezařazení k zastáncům tradičních nebo naopak moderních Vánoc. Chcete-li mít domov prosycen jistou lidovostí zimních svátků a na půdě vám neleží nic z předchozího roku, vězte, že cena tradičních Vánoc příliš lidová není. Neobejdete se bez živého stromku, ke kterému si musíte pořídit stojan a samozřejmě nějaké to zdobení. Potřebujete tedy půl kila pomerančů a citrónů, osm hezky zbarvených jablk (dostanete je od tetičky, která vám k tomu přidá ještě něco málo vlašských ořechů), barevné papíry a zlatý či stříbrný sprej. Doma si na dvě hodiny pustíte CD s koledami a dáte se do díla. Vyrobíte barevné řetězy, tak jak vás to učili ve školce, plátky pomerančů a citrónů usušíte, ořechy pozlatíte nebo postříbříte a jablka nesníte. Pak už jen vše opatříte háčky a navěsíte na stromek. Druhý den si dokoupíte sadu slaměných ozdob, kolekci čokoládových figurek, vystřihovací papírový betlém, 20 svíček na stromek, k nim úchyty, a přiberete prskavky, františky a samozřejmě balící papír a stuhy. Sečteno podtrženo: právě jste utratili 1 230 Kč. Po Vánocích ale část ozdob můžete sníst.

Vánoce z umělých hmot

Moderní vánoce Cena
(Kč)
umělý strom - 150 cm 1 700
sada ozdob - 20 ks 400
světelný řetěz - 80 žárovek 400
dekorační řetěz 100
vánoční vůně ve spreji 120
keramický betlém 500
dárkové tašky 300
Celkem 3520

Straníte-li "moderním" Vánocům nebo vás do této role jen vtlačil nedostatek času, před odchodem na nákup nezbytných propriet si připravte částku ještě vyšší. Nemáte-li kam pro krabici s ozdobami sáhnout, nezbude nám než vše zakoupit. Vyberete si umělý metr a půl vysoký stromek, sadu dvaceti ozdob, světelný řetěz s 80 žárovkami, dvoumetrový zlatý dekorační řetěz, vánoční vůni ve spreji a malý keramický betlém. Na balení dárků nejste, a tak ještě přikoupíte několik dárkových tašek. U kasy vám vystaví účet na 3 520 Kč, zaplatíte a odejdete domů složit si stromeček. Uklidnit vás ale může představa, že většina výdajů se již příští rok opakovat nebude, protože budete moci sáhnout na půdu.

Jako každé jiné dny, bohužel i o Vánocích, jde o peníze. Snažme se proto, ať alespoň nejsou pro nastávající svátky na prvním místě. Šťastné a veselé!

Více o Vánocích se dozvíte v naší stejnojmenné příloze!

Už máte nakoupené vánoční dárky? Kolik za ně každoročně v průměru utratíte? Budou letos vaše Vánoce bohatší než v minulých letech? Jsou vaše Vánoce spíše "moderní" nebo "tradiční"? Podělte se s námi o své zkušenosti a názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

koruna, reklama, Vánoce, výdaje

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vánoční zvyky

2. 12. 2002 | Tomáš Hampl

Tajemnou atmosféru Vánoc dotváří řada starých lidových zvyků a obřadů. Některé z nich se stále dodržují, jiné již upadly v zapomnění.

Vánoční stůl

2. 12. 2002 | Tomáš Hampl

Vánoce jsou svátky štědrosti a hojnosti. Tomu by měl odpovídat také vánoční stůl a to zejména na Štědrý večer. Pokud nevíte jak na to, podívejte se na několik našich receptů.

Vánoční koledy

1. 12. 2002 | Tomáš Hampl

S koledníky se dnes setkáte jen málokde, přesto koledy patří neodmyslitelně k tradici Vánoc. Zazpívejte si na Štědrý den některou z tradičních koled.

Partners Financial Services